Zilele trecute am vizitat sediul Lenovo România, ocazie cu care am aflat câteva informații interesante, zic eu. Unele dintre ele au fost deja cuprinse în acest articol, iar altele le voi prezenta aici.
Cel mai important mi s-a părut să aflu că Data Center-ul din țara noastră este unul dintre cele mai mari și mai importante ale companiei, din zona EMEA. Ba chiar am dat o tură prin camera cu servere Lenovo și trebuie să recunosc că am fost impresionat de ceea ce este acolo. Nu doar eu, ci toți participanții la eveniment. Nu am avut voie să facem poze, dar ideea este că acea cameră, pe cât de extinsă este, pe atât de plină de rack-uri este (peste 100), care la rândul lor sunt aglomerate cu unele dintre cele mai puternice soluții de procesare și stocare disponibile momentan – mai bine de 2000 de servere, unități stocare și de rețea.
Mai mult, răcirea acestui spațiu este extrem de eficientă și am înțeles că există un sistem automat care, atunci când temperatura exterioară scade sub 7 grade Celsius, mută ventilația de la aparatele de aer condiționat, ce sunt oprite în acel moment, spre a aduce aer rece direct de afară. În acest fel este economisită energie electrică și este protejat și mediul înconjurător.
Ni s-a mai transmis că Lenovo investește enorm în cercetare și dezvoltare, la nivel de an fiscal 2021 – 2022 fiind vorba despre nu mai puțin de 2.2 miliarde dolari, și că subsidiara din România este una dintre cele mai active la nivel mondial.
Echipa Lenovo România este formată în acest moment din peste 300 de angajați, dintre care mai bine de jumătate sunt ingineri de produs. Diversitatea rolurilor de la inginerie, suport de nivelul 3, vânzări, marketing și alte funcții operaționale și de suport, creează o sinergie și o cooperare locală care transformă centrul într-un hub important pentru regiunea EMEA. Echipa de cercetare este formată din dezvoltatori software, testeri QA, ingineri DevOps, ingineri de suport și de soluții.
Lenovo România joacă un rol esențial în ecosistemul R&D Lenovo, fiind unul din centrele care se concentrează pe „New IT”, mai exact pe inteligența artificială (AI), tehnologia 5G, cloud computing, design industrial, blockchain, realitatea augmentată (AR) și realitatea virtuală (VR).
Centrul de Cercetare si Dezvoltare Software Lenovo România are ca principal obiectiv dezvoltarea de software și soluții pentru Business Unit-urile de Infrastructură, Soluții și Servicii ale companiei, inclusiv cele integrate în suita XClarity, un software complex de management al echipamentelor din centrele de date. De asemenea, echipa locală este implicată în dezvoltarea soluțiilor de calcul HPC – High Performance Computing. Centrul utilizează tehnologii avansate precum JavaScript, Node.js, Angular, Python, Kubernetes și cloud computing.