Am citit foarte mult în zona de comentarii a site-ului nostru, în special pe Facebook, că foarte mulţi dintre voi nu sunteţi de acord că doar eforturile Uniunii Europene de a trece în ritm accelerat către energia verde nu vor fi suficiente pentru a reduce cu adevărat poluarea planetei.
Adevărul este însă că nu doar Uniunea Europeană face acest lucru, ci şi China, Statele Unite ale Americii, Orientul Mijlociu şi multe alte state / regiuni. Iar cifrele nu fac decât să confirme acest lucru.
Spre exemplu China a instalat în 2023 parcuri fotovoltaice şi turbine eoliene care însumează 230 GW capacitate instalată. Ca să înţelegeţi cât de mare este această capacitate instalată, aflaţi că la un randament mediu anual de 35%, toate unităţile instalate anul acesta pot acoperi undeva la puţin peste 8% din întreg consumul de energie electrică al ţării.
În acest ritm, China va deveni în câţiva ani una dintre puţinele ţări capabilă să îşi producă energia electrică 100% din surse cu 0 emisii de CO2 în atmosferă (să nu uităm că până de curând China îşi producea două treimi din curentul electric prin centrale pe cărbune).
China mai are în prezent în construcţie 21 de centrale nuclearea, cât şi 75% din totalul hidrocentralelor prin pompare din lume.
Un alt exemplu de aşa da este şi Europa. În 2023 pe bătrânul continent s-au instalat parcuri fotovoltaice şi turbine eoliene care însumează 75 GW capacitate instalată. Dacă ne gândim că populaţia Europei este de 3 ori mai mică decât cea a Chinei, putem concluziona că ritmul este cam acelaşi.
Statele Unite ale Americii a instalat în 2023 parcuri fotovoltaice şi turbine eoliene care ajung la un total de doar 40 GW, însă această ţară va finaliza proiecte de dimensiuni generoase în 2024.