gEV

Firma turcească BMC Truck&Bus va deschide anul viitorul în România prima fabrică de autobuze electrice din ţara noastră.

Fabrica este amplasată în localitatea Ciorogârla, iar în prima fază va putea produce undeva la 200 de autobuze electrice. Când va ajunge la capacitate maximă (acest lucru va depinde şi de cererea din piaţă), facilitatea va putea produce anual până la 800 de autobuze electrice.

Autobuzul cu eticheta Made in România se va numi Eurobus Diaomond şi deşi aţi crede că aici doar se vor asambla componentele aduse din China, o să aveţi o surpriză. Conform reprezentanţilor companiei BMC Truck&Bus, “şasiurile le facem aici, în România, carcasa tot aici, tabla de aluminiu o cumpărăm de la Alro Slatina, cauciucurile de la Pirelli Craiova, axele sunt de la ZF Germania, sistemele de frânare sunt Wabco, motoarele vin din Marea Britanie. Din China luăm doar bateriile CATL și soft-urile.”

La Ciorogârla nu se vor produce doar autobuze propriu-zise, ci și unități mai mici din categoria microbuzelor electrice, pentru transportul elevilor, al angajaților etc. Astfel, din punct de vedere al lungimii șasiului, aici vor fi produse autovehicule de 6 metri, 8.5 metri, 9 metri, 10.8 metri și 12 metri.

Prin această nouă fabrică România va intra într-un cerc restrâns de ţări europene ce produc autobuze electrice. În prezent doar Germania (Mercedes, MAN), Cehia (SOR), Olanda (Ebusco), Polonia (Solaris), Suedia (Volvo și SCANIA) se mai pot lăuda cu acest statut.

Autobuzele produse la Ciorogârla vor ajunge şi la export în ţări precum Bulgaria, Ungaria, Serbia, Italia sau Spania.

Sursa: economedia.ro