Dacia Jogger 2023 ECO-G 100 Extreme gAuto

Conform celui mai recent studiu Autovit, cea mai mare platformă online din România destinată vânzării și cumpărării de mașini noi și second-hand, românii susţin reducerea amprentei de carbon cumpărând din ce în ce mai multe maşini SH mai noi.

Conform datelor evidenţiate de Autovit, 79% dintre cumpărătorii de maşini second-hand din România au ales maşini mai noi, în medie cu cinci ani faţă de maşina lor anterioară. 60% dintre cei care şi-au luat o altă maşină, au luat un model cu emisii mai reduse, contribuind la o reducere globală a emisiilor cu 8% pentru întreaga flotă auto, de la 145 gr/km la 134 gr/km.

Această tranziție către vehicule second-hand mai eficiente din punct de vedere al emisiilor a rezultat într-o reducere estimată a 414.000 de tone de materiale, a 92.000 m³ de apă și a 870.000 de tone de emisii de CO₂ echivalent, doar prin tranzacțiile efectuate pe Autovit şi OLX Auto în 2023.

„Studiul confirmă rolul vital pe care platformele noastre îl joacă în promovarea unei economii circulare în cadrul sectorului auto. Prin facilitarea achiziției unei mașini mai noi, contribuim nu doar la accesibilizarea mobilității, ci și la reducerea semnificativă a impactului asupra mediului. În consecință, ne reafirmăm angajamentul de a susține practici comerciale durabile și încurajăm consumatorii să ia în considerare emisiile de CO₂ atunci când planifică achiziționarea unui vehicul.” a declarat Andrei Dumuța, General Manager Autovit.

Acum vin şi eu cu o întrebare de tâmp, oare nu este logic să se întâmple asta ? Adică acest studiu făcut de Autovit nu face decât să evidenţieze o evoluţie normală a pieţei auto second-hand. Adică dacă eu am cumpărat o maşină second-hand în 2015, iar în 2024 vreau să o schimb, nu este normal să îmi cumpăr ceva mai nou (sau cel puţin asta să îmi doresc)? Făcând acest lucru, nu este la fel de normal să îmi achiziţionez o maşină mai prietenoasă cu mediul (normele de poluare au evoluat, au devenit mai stricte)?

Sursa: economica.net