Conform unui studiu Dyson, calitatea aerului interior din România este printre cele mai slabe din lume

15/01/2024

Din păcate pentru noi, România se clasează mai mereu pe ultimele poziții prin topurile care presupun lucruri pozitive, în timp ce atunci când vine vorba despre ceva mai puțin plăcut, primele locuri sunt ale noastre. Un studiu Dyson recent a concluzionat că din punct de vedere al poluării aerului din interior, România este a doua cea mai poluată țară din Europa și a șasea din lume.

Practic, peste 2.5 milioane de purificatoare de aer Dyson din toată lumea au înregistrat datele (peste o jumătate de trilion de date) privind poluarea aerului din spațiile închise, cu particule în suspensie PM2.5 (particule de până la 2.5 microni în diametru) și cu compuși organici volatili – COV (exemplu benzen și formaldehidă). În funcție de aceste date au fost întocmite anumite grafice și clasamente.

🔺Poluarea din interior cu particule PM2.5 în funcție de lunile anului.

În România, în 2022, poluarea aerului la interior a fost mai mare decât poluarea la exterior timp de 10 luni. Poluarea este mai intensă înăuntru pe timpul iernii. În România, spre exemplu, noiembrie este cea mai poluată lună din an. În ianuarie, martie și în perioada noiembrie-decembrie, datele medii naționale depășesc recomandarea OMS de 3.5 ori pentru valoarea PM2.5.

În 30 din cele 37 de țări analizate, nivelurile de PM2.5 din interior au atins cel mai înalt nivel seara, când
majoritatea oamenilor sunt acasă. România este a doua cea mai poluată țară din Europa, ocupând locul 6 la nivel global, după Turcia, care se situează pe primul loc în Europa și pe locul 3 între țările analizate.

Purificatoarele Dyson arată că națiunile europene au avut cele mai ridicate niveluri anuale de COV (compuși organici volatili). Austria se află în fruntea listei, urmată de Germania, România, Polonia, Elveția și Turcia. Irlanda este pe locul zece, iar Italia pe locul opt.

Țările care au făcut parte din studiul Dyson: Australia, Austria, Belgia, Canada, China, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, India, Indonezia, Irlanda, Israel, Italia, Japonia, Malaezia, Mexic, Olanda, Noua Zeelandă, Norvegia, Filipine, Polonia, Portugalia, România, Arabia Saudită, Singapore, Coreea de Sud, Spania, Suedia, Elveția, Thailanda, Turcia, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie, SUA, Vietnam.

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.