Am mai testat destul de recent un controller, însă diferențele între acela și cel pe care îl prezint pe larg mai departe sunt destul de mari. Nu doar fiindcă cel de azi vine de la unul dintre cei mai importanți producători de periferice de gaming, ci prin prisma modului de utilizare. Avem aici un controller care se conectează fizic la dispozitive mobile, dar care, așa cum vom vedea, nu este potrivit chiar pentru orice telefon sau tabletă. Razer Kishi Ultra aș spune că este ceva mai de nișă, cu toate că după ce l-am testat mai bine de două săptămâni am înțeles exact de ce ai alege un astfel de controller.
Specificații Controller Razer Kishi Ultra
Date tehnice
ControllerRazer Kishi Ultra
Compatibilitate Dispozitive mobile cu port USB-C cu sistem de operare Android (diagonală de până la 8 inch) sau iOS (seria Apple iPhone 15 și iPad Mini), PC-uri cu Windows
Conectivitate Mufă USB-C (intră în dispozitivul conectat), port USB-C (pentru încărcare de tip pass through cu maxim 15W), jack audio combo de 3.5mm (ieșire sunet și intrare microfon)
Tehnologii Razer Sensa HD Haptics, Razer Chroma RGB, aplicație Razer Nexus pentru Android și iOS
Alte detalii Formă de tip full size, butoane triggers și joystick-uri analogice, D-Pad pe 8 direcții
Dimensiuni (aproximative) 243 - 333 x 102 x 60 mm (L x l x h)
Greutate 264 grame
Pachet, design și construcție
La mine a ajuns o unitate de retail, în cutia sigilată. Pe lângă controller-ul propriu-zis, în pachet am mai găsit patru accesorii suplimentare din cauciuc, un sticker Razer și un manual de utilizare:
Cele patru accesorii din cauciuc le vei monta în locul celor care sunt deja pe controller doar dacă telefonul sau tableta cu care vei folosi dispozitivul nu se potrivește. Mă refer la grosimea acestora, fiindcă mufa USB-C de pe controller, cea care intră în dispozitivul montat, trebuie să se potrivească cât mai bine pe înălțime, spre a nu pune presiune pe zona de conectivitate. La mine, cu mai bine de 3 telefoane testate, accesoriile de cauciuc gata montate pe Razer Kishi Ultra s-au dovedit ceea ce trebuie, dar la fiecare telefon a fost nevoie să îndepărtez husa de protecție.
Controller-ul se conectează la dispozitivele mobile compatibile doar prin mufa USB-C, nu există conexiune wireless. Pentru a fixa dispozitivul mobil este nevoie să „întinzi” partea mobilă a controller-ului, să așezi în desfacerea creată telefonul / tableta, să centrezi portul USB-C al acestuia pe mufa USB-C a controller-ului și apoi să „închizi” controller-ul pe dispozitivul tocmai așezat.
Deși poate părea prea laborios acest proces prin descrierea făcută de mine, adevărul este că nu-ți ia mai mult de 5 – 10 secunde cu totul. Trebuie totuși să ai ceva grijă de fiecare dată să nu așezi telefonul / tableta cumva la unghi, să nu fie aliniate corect cu mufa USB-C a controller-ului. Din nou, asta nu înseamnă ceva complicat.
Nu am găsit detalii exacte despre cât de mare poate fi dispozitivul pe care îl poți monta într-un Razer Kishi Ultra. Din măsurătorile mele, închis complet, spațiul unde ajunge telefonul / tableta este de aproximativ 125 mm lungime, în timp ce deschiderea maximă este de circa 220 mm. Atenție, asta nu înseamnă că lungimea telefonului sau a tabletei, mai degrabă, poate fi de 220 mm, fiindcă trebuie luată în calcul și mufa USB-C. Pentru a putea introduce în această mufă tableta, ea trebuie să fie evident mai mică de 220 mm, aș spune că undeva la 200 mm este limita lungimii tabletei.
Nu aș vrea să pierdem timp cu descrierea design-ului, consider că din multitudinea de poze de mai jos fiecare va desluși întocmai cum se prezintă din toate unghiurile acest controller.
Ce nu mi s-a părut cel mai optim gândit la partea de design, ține de cele două fâșii cu iluminare RGB personalizabilă. Adică, nu doar că sunt destul de discrete, dar le mai și acoperi complet sau aproape complet cu mâinile atunci când te joci. Deci, care mai este rostul lor?!
În rest, design cumva clasic pentru un astfel de controller, cu fiecare buton standard pus acolo unde te aștepți să-l găsești, dar și cu câteva butoane suplimentare pe care dacă nu vrei să le folosești, nici nu te încurcă.
Trebuie să mai adaug aici că Razer Kishi Ultra se încadrează perfect în ceea ce știam că oferă acest producător. Adică, totul la superlativ, cu plastic de foarte bună calitate, extrem de plăcut la atingere, fin și pe care nu rămân urmele mâinilor. Asamblarea este solidă, modul de prindere prevăzut cu arcuri spre a strânge automat dispozitivul în controller este bine reglat. Adică, arcurile generează suficientă forță spre a ține telefonul sau tableta la locul lor, dar nu opun multă rezistență când încerci să desfaci controller-ul. Este un echilibru optim, care mi-a arătat că fiecare detaliu a fost luat în considerare la Razer Kishi Ultra, un dispozitiv premium fără discuție.
Utilizare
Aici este destul de simplu. Montezi telefonul sau tableta compatibile în controller și… poți începe să te bucuri de jocurile preferate. În cele mai multe titluri (în toate testate de mine, de fapt), Razer Kishi Ultra este recunoscut fără probleme, apare în zona de setări de control. La unele jocuri poți modifica butoanele de control, la alte sunt predefinite. Aici ar fi mult de explorat dacă și ce jocuri sunt 100% compatibile cu Razer Kishi Ultra.
Pot spune că eu am încercat în Real Racing 3, PUBG Mobile, Streets of Rage 4 și Stumble Guys. În fiecare Razer Kishi Ultra s-a comportat așa cum mă așteptam, adică am avut comenzile standard exact unde mă așteptam să fie, deci nu a fost nevoie să fac pe undeva modificări.
Te poți juca pe telefon / tabletă alături de Razer Kishi Ultra fără a instala vreo aplicație suplimentară, dar recomandarea mea este să te folosești de Razer Nexus. Această aplicație îți aduce la un loc toate jocurile instalate pe dispozitivul mobil conectat la controller și le poți accesa imediat de acolo. Dar nu acesta este marele avantaj, ci faptul că din aplicația Nexus poți face ajustări de detaliu pentru fiecare caracteristică ce poate fi modificată.
Capturi de ecran din aplicația Razer Nexus pentru Android:
Fără a fi prea complicată, deci deloc greu de parcurs și de înțeles, aplicația pot spune că te ajută și să înțelegi mai exact cum să folosești un Razer Kishi Ultra.
În ceea ce privește modul în care simți acest controller în jocuri, nu pot spune decât că experiența și implicarea acestui producător pe zona de gaming este evidentă. Fiecare manetă și buton produc un feedback exact, forța necesară la apăsare sau la manevrare mi se pare că a fost atent studiată. De exemplu, la D-Pad apeși parcă fix în timp ce gândești comanda, fără niciun efort și cu mare precizie, în timp ce butoanele X, Y , A, B au o cursă ceva mai lungă decât mă așteptam, dar asta am observat că nu este deloc rău. Rezistența la apăsare este medie, iar actuarea apare pe la jumătatea cursei, dar se face simțită foarte precis. Inițial mi s-a părut un pic ciudată abordarea, dar am descoperit că, de fapt, astfel nu riști deloc să apeși din greșeală butonul, ceea ce poate face diferența în anumite momente din jocuri.
La fel pentru cele două joystick-uri și butoanele analogice de la degetele index. Au mișcări line, cursive, care opun rezistență ceva mai mare pe măsură ce ajungi spre capătul cursei.
Și pe zona de haptics, adică de force feedback, până la urmă, totul bine. Nu mă așteptam la un răspuns atât de bun, la o implementare atât de corectă, cu o direcționare exactă a forțelor, întocmai cu ceea ce se întâmplă în jocuri. Nu avem o forță imensă, nici nu cred că ar fi plăcut cuiva asta, dar modul în care se mișcă controller-ul în mână este foarte plăcut.
În fine, inclusiv modul în care se așează întreg controller-ul în mâini mi s-a părut foarte bine pus la punct. Avem un plastic texturat pe zonele unde ții degetele mijlociu, inelar și cel mic, astfel ai un grip bun acolo.
Conectivitate
Razer Kishi Ultra nu este un controller wireless, am mai spus asta, dar am ținut să repet în cadrul acestui capitol. Singurul mod în care vei conecta telefonul, tableta sau PC este prin contact direct. Telefonul sau tableta care se potrivesc în deschiderea controller-ului se vor conecta direct în mufa USB-C, dar la PC sau chiar la alte tablete, poți conecta Razer Kishi Ultra prin portul USB-C.
Apropo de acest port USB-C (deci nu de mufa USB-C), el permite nu doar conectarea unui PC la controller, ci și încărcarea dispozitivului mobil care este fixat în Razer Kishi Ultra. Așadar, poți „alimenta” controller-ul (acesta nu are de fapt nevoie de alimentare, este doar un fel de a spune), iar controller-ul va încărca telefonul sau tableta cu o putere maximă de 15W.
Pe Razer Kishi Ultra mai există și un jack audio de 3.5 mm, care este de tip combo, adică suportă simultan ieșire sunet și intrare microfon. Pe partea de ieșire sunet primim o calitate foarte bună, dar și un volum maxim impresionant. Nu ai nevoie de mai mult de la acest controller pe zona audio.
Preț
Controller Razer Kishi Ultra – 170 Euro pe site-ul oficial Razer Europa (preț valabil la data publicării acestui review).
Razer Kishi Ultra nu este deloc ieftin, dar ce produs Razer este așa, până la urmă?! Ideea din spatele acestor periferice și, de fapt, din spatele oricărui produs Razer este că nu se prea fac compromisuri. Adică, în momentul în care ai găsit un produs Razer care își oferă ceea ce ai nevoie, ceea ce îți dorești din lista cu specificații, atunci știi destul de sigur că și experiența de utilizare va fi la un nivel foarte ridicat. La fel este și pentru Razer Kishi Ultra, care, din momentul în care l-ai primit, îți va demonstra că nu are puncte slabe evidente. Ceea ce vine, desigur, cu costul său…
Controller-ul Razer Kishi Ultra a fost testat timp de 18 zile și va rămâne la noi. Întreg conținutul acestui review aparține stric autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.