Cosmote Smart Xceed este unul dintre cele mai puternice smartphone-uri branduite de un operator telecom în țara noastră. Are un singur adversar, Orange Yumo. În general sub brandul unei companii telecom sunt trecute telefoane cu specificații modeste, oferite de cele mai multe ori în mod gratuit și la abonamente de bază. Așa era în urmă cu ceva timp, am avut parte de o democratizare a specificațiilor.

Fiecare operator a prins curaj și încearcă marea cu degetul, acum în categoria mid-range și în funcție de rezultate nu m-aș mira să-i văd mergând spre categoria de top. Raportul preț / specificații este cel care contează în alegerea unui astfel de telefon. Compania telecom pune ceva software adițional, promovează servicii de ale sale și susține o parte din prețul smartphone-ului.

Cosmote Smart Xceed a fost realizat în parteneriat cu Allview. Observați cât a crescut brandul românesc de a ajuns a fi ales în producția de tablete și telefoane branduite de un operator. De obicei se merge pe mâna Alcatel / Orange Hiro, ZTE / Orange Reyo, Huawei / Orange Yumo sau situații mai exotice, Coolpad / Orange Nivo.

Să trecem în revistă care sunt specificațiile lui Cosmote Smart Xceed:

Smartphone

Cosmote Smart Xceed

Ecran

Super AMOLED de 4.8 inch cu rezoluție 1280×720 pixeli, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass

Procesor

MediaTek 6589T quad-core la 1.5 GHzp pe ARM Cortex-A7

Memorie

1 GB RAM, 16 GB spațiu de stocare și fără slot pentru microSD

GPU

PowerVR SGX544

Sistem de operare

Android 4.2.1 Jelly Bean

Conectivitate

3G cu viteze în download de până la 21.6 Mbps, Wi-Fi b/g/n, bluetooth, microUSB, jack de 3.5 mm, A-GPS, radio FM

Cameră foto și video

8 Megapixeli, autofocus, LED flash, filmează la 1080p, cameră frontală de 5 Megapixeli

Baterie

2000 mAh

Greutate

133 gr.

Grosime

6.85 mm

Design

Cosmote-Smart-Xceed (1)

În pachet dați de smartphone, încărcător pe USB 2.0, cablu microUSB – USB 2.0, folie de protecție pentru display-ul de 4.8 inch, căști de tip in-ear pe culoarea neagră, manual de instrucțiuni și certificat de garanție.

Telefonul Cosmote impresionează de la primul contact prin profilul îngust, 6.85 mm grosime. Este unul dintre cele mai subțiri telefoane Android din România și nu-mi amintesc decât de Huawei Ascend P6 ce reușește să coboare sub valoarea menționată.

Nu se oferă acces la bateria de 2000 mAh, capsulat, design unibody. Plasticul de pe lateral și din spate dă un grip foarte bun. Nu ai niciodată senzația că urmează să scapi smartphone-ul din mână. Din punct de vedere al calității fabricației se ridică la nivelul unor telefoane mai scumpe cu 4 – 500 de lei. Mi-ar plăcea să văd mai multe variante de culoare pe lângă cea neagră. Aș spune că designul lui Cosmote Smart Xceed amintește puțin de iPhone 5C de la Apple.

Logo-ul Cosmote a fost stilizat pe spate, nimic în partea frontală. Inelul camerei de 8 Megapixeli se profilează ușor față de nivelul carcasei. Aș spune că telefonul Cosmote Smart Xceed dă o impresie soft, de lucru bine făcut, plăcut în utilizare. Are o dispunere mai diferită a elementelor de conectivitate. Mai multe detalii la capitolul dedicat.

Cosmote Smart Xceed impresionează în mod plăcut printr-un design simplu, ergonomic, materiale corecte pentru categoria sa de preț.

Ecran și sunet

Cosmote-Smart-Xceed (12)

Super AMOLED de 4.8 inch cu rezoluție 1280×720 pixeli și un display de care cu siguranță ați auzit în cazul lui Samsung GALAXY S III. Este în mod clar un ecran de calitate, dar ca la orice AMOLED se câștigă într-o parte și se pierde la alte capitole. Negrul apare afișat în mod natural, plăcut, intens. Unghiurile de vizualizare sunt bune. Nu stă prea bine la capitolul luminozitate și la lizibilitate sub efectul razelor puternice de soare. Pe de altă parte trebuie să recunosc că niciun smartphone nu punctează decisiv în ce privește vizibilitatea în condițiile unor raze solare intense.

La baza ecranului se află trei taste capacitive cu rol de Back, Ieșire pe ecranul de start și Mai multe detalii / de la dreapta la stânga. Touch-ul funcționează precis, răspunde prompt la comenzile date.

Sunetul provine de la un micuț speaker localizat pe spatele lui Smart Xceed, spre baza sa. La volum maxim transmite ușoare vibrații în carcasă. Punctează plăcut la capitolul sound. Este unul dintre telefoanele pe care nu ai cum să nu le auzi în buzunar, dacă volumul a fost setat la peste 70 – 80% din potențialul său. Are suficient de mult bass și treble. Reglarea volumului se face din lateral stângă, tastă dedicată și generoasă în dimensiuni. Ajungi rapid la ea. Pentru că este scoasă în relief față de carcasă s-a întâmplat ca uneori să accesez volumul din greșeală. Aici intervine obișnuința și în timp treci ușor peste acest impediment.

Căștile incluse în pachet fac ca achiziția altora din comerț să fie exclusă. Jack-ul de 3.5 mm îl regăsiți în partea superioară. Căștile sunt negre, intraauriculare și oferă un sunet excelent calibrat.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Cosmote-Smart-Xceed (15)

Integrează un hardware cunoscut de la multe alte telefoane dual-sim cu Android din categoria mid-range, unele sub brand local. Trebuie să precizez că la Cosmote Smart Xceed avem conectivitate single sim. Și Allview X1 Soul sau X1 Soul Mini au același CPU: MediaTek 6589T la 1.5 GHz pe ARM Cortex-A7 + PowerVR SGX544 accelerator grafic. Nu știu dacă mai este cazul să repet, dar procesorul MediaTek 6589T aduce un plus de performanță de 15 – 20% față de MediaTek 6589 la 1.2 GHz și punctează mai bine la autonomie și stabilitatea sistemului de operare, un firmware mai bine scris.

Cosmote Smart Xceed include 1 GB RAM și 16 GB spațiu de stocare. Nu dispune de slot pentru microSD. Acesta ar fi un minus pe care multe persoane îl iau în seamă. Personal, mă descurc cu 16 GB. Am avut GALAXY Nexus și Nexus 4, ambele cu 16 GB și s-au dovedit suficiente. Recunos că dacă pui câteva sute de melodii, filme, alte fișiere în format mare s-ar putea ca spațiul de stocare al lui Smart Xceed să fie considerat redus.

Rulează Android 4.2.1 Jelly Bean cu Berry UI și prima mișcare pe care am făcut-o când am început să utilizez smartphone-ul într-un mod mai susținut a fost să pun Apex Launcher pentru o interfață grafică mai fluentă, mai apropiată de ceea ce găsești pe LG Nexus 5 / LG Nexus 4.

Cosmote Smart Xceed funcționează brici și îmi cer scuze pentru limbajul mai puțin tehnic. Nu sacadează niciun pic, rulează mai toate aplicațiile și jocurile din Google Play.

Dintre aplicațiile preinstalate pe Cosmote Smart Xceed:

COSMOTE TopApps – selecție de aplicații recomandate de către COSMOTE sau create de către operatorul telecom pentru piața locală;

Cosmote web n walk;

Dolce Mobile TV – nu cred că mai are nevoie de o descriere. Sunt incluse transmisii live ale unor posturi TV cât și emisiuni înregistrate;

Mireo Nav – software de navigație;

RadarMe – aplicația bazată pe localizare, include servicii de chat, creare de grupuri etc. Ideea este că îi vez pe cei care și-au activat aplicația pe o rază de 50 km și poți discuta cu ei, stabili o întâlnire ș.a.m.d.

Taramul Basmelor – aplicație cu povești în format audio;

Travel & Surf – pentru cei pasionați de călătorii;

Schimbari UI + Teme – pentru un plus de customizare în Berry UI.

Cosmote Smart Xceed se descurcă destul de bine în browsing. Am instalat ceva jocuri și a le-a rulat fără probleme: Angry Birds: Go, Subway Surfers, Temple Run în toate edițiile, Need For Speed: Most Wanted.

Performanță

Screenshot_2014-02-16-14-12-34

L-am supus la câteva teste de benchmark, iar rezultatele le găsiți în tabel:

Smartphone

Teste de benchmark

Cosmote Smart Xceed

Quadrant Standard

4894 puncte

AnTuTu Benchmark

16644 puncte

NenaMark 1

66.6 fps

NenaMark 2

55 fps

CF-Bench

14812 puncte

Vellamo

HTML5 – 1626 puncte

METAL – 574 puncte

3DMark

Ice Score – 3884 puncte

Ice Score Extreme – 1937 puncte

Ice Score Unlimited – 3156 puncte

BrowserMark 2.0

1884 puncte

HTML5test

404 puncte cu browserul integrat

Conectivitate

Cosmote-Smart-Xceed (21)

Elemente clasice pentru un smartphone Android: 3G cu viteze în download de până la 21.6 Mbps, Wi-Fi în standardele b/g/n, bluetooth, radio FM etc. Pe lateral în partea superioară au poziționat jack-ul de 3.5 mm, în lateral dreapta dați de portul microUSB și lăcașul pentru cartela microSIM acoperit cu un plastic ce poate fi îndepărtat ușor și are rolul de a proteja. Mă bucur să văd o astfel de soluție, cele la care ai nevoie de agrafă mi se par durere de cap.

La bază nu dați de niciun element de conectivitate, iar în lateral stânga sunt tastele dedicate pentru power & blocare / deblocarea rapidă a display-ului de 4.8 inch și tasta pentru reglarea volumului. Ambele taste sunt profilate serios față de carcasă, ușor de accesat.

În ce privește apelurile de voce și calitatea sunetului aș spune că se descurcă foarte bine. Redă sunetul puternic, fără zgomote ciudate, separă vocea interlocutorului de mediul ambiant. Nu am sesizat probleme legate de conexiunea în 3G sau Wi-Fi.

Cameră foto și video

Cosmote-Smart-Xceed (10)

8 Megapixeli, LED flash, filmează la 1080p și cameră frontală de 5 Megapixeli pentru cei pasionați de fotografiile de tip selfie pentru conturile personale de Instagram sau Facebook. Aplicața dedicată se deschide rapid. Focalizează rapid și mai multe impresii legate de capitolul fotografie & video trageți și pe urma sample-urilor făcute cu Cosmote Smart Xceed. Sunt la dimensiunea originală, fără a fi editate în vreun fel.

VIDEO

Autonomie

Screenshot_2014-02-16-13-50-11

Bateria de 2000 mAh se descurcă neașteptat de bine și spre deosebire de alte telefoane cu specificațiie similare celui de la Cosmote Smart Xceed nu am reușit să-i golesc bateria în timpul unei zile, în condiții de utilizare destul de intense.

Preț

1299 lei fără semnarea unui contract, în oferta magazinelor Germanos.

Concluzii

Cosmote-Smart-Xceed (16)

Cosmote Smart Xceed este o alegere inspirată pentru cei care semnează un nou abonament sau la prelungire de contract prin operatorul telecom. Nu-l recomand pentru achiziția fără semnarea unui contract. La 1299 lei este ceva cam scump și Cosmote dorește mai degrabă să-l comercializeze la semnare / prelungire de abonament. Allview X1 Soul ar fi o alegere ceva mai inspirată la 1099 / 999 lei în funcție de magazinul care-l comercializează.

PRO

– design plăcut, foarte subțire, materiale ce dau un grip foarte bun;

– display Super AMOLED de calitate, rezoluție HD;

– hardware suficient de puternic pentru orice aplicație sau joc din Google Play, fără pic de lag;

– sunet puternic, bine calibrat și căști de calitate incluse în pachet;

– cameră foto și video care se descurcă neașteptat de bine;

– preț cu adevărat ofertant la semnare / prelungire de contract prin Cosmote;

CONTRA

– Berry UI, dar asta se rezolvă printr-un launcher din Google Play (Apex Launcher, Nova Launcher etc);

– fără slot pentru microSD.

Nota finală

Cosmote-Smart-Xceed (8)

8.43 din 10 și primește un punctaj destul de bun pentru categoria smartphone-urilor mid-range.

Smartphone

Cosmote Smart Xceed

Design

8.5

Display

8.5

Sunet

9

Hardware, sistem de operare și aplicații

8.5

Conectivitate

8

Cameră foto și video

8

Autonomie

8

Preț

9

Nota finală

8.43