Cubot este o companie din China ce-și dorește să avanseze cu pași grăbiți către liga superioară a producătorilor de smartphone-uri. Când spun liga superioară nu mă refer la companii precum Apple și Samsung, ci mai degrabă că vor să se bată de la egal la egal cu produse de la LeEco, Elephone, poate chiar Xiaomi, Meizu sau Oppo.

Dacă au ei șanse sau nu să acceadă către o zonă superioară a percepției din partea consumatorilor vom mai vedea, cert este că dacă majoritatea terminalelor se comportă precum cel analizat azi, pot spune că au mari șanse.

Iată că m-am antepronunțat în ceea ce-l privește pe Cubot X15, dar asta nu înseamnă că nu merită să parcurgeți întreg materialul spre a vedea mai exact de ce am apreciat acest smartphone.

Specificații pentru Cubot X15:

Specificatii Cubot X15

Design

Cubot X15 (4)

Pe Cubot X15 nu l-am primit, cum poate ar fi fost de așteptat, de la vreun partener din China, ci de la colaboratorii noștri de la CamereDigitale.ro. Aceștia mai au în ofertă și alte telefoane Cubot, iar prețurile pentru fiecare dintre ele mi se par competitive. Nu la fel de scăzute precum cele de la retailerii chinezi, dar dacă adăugăm TVA și faptul că aici ai parte și de garanție reală, atunci totul se explică.

Să trecem la conținutul pachetului. Pe lângă smartphone, mai găsim: încărcător pe USB, cablu microUSB – USB 2.0, husă transparentă de protecție din plastic tare, folie de protecție pentru ecran de tip Tempered Glass, agrafă pentru accesarea sloturilor sim/card microSD și un mic ghid de utilizare.

Observăm că nu primim căști direct din pachet, dar avem alte accesorii poate mai importante. Mă refer la husă și la sticla de protecție. Cubot X15 are o folie gata montată pe ecran, iar cea de-a doua vine ca o măsură suplimentară spre a garanta un ecran lipsit de zgârieturi pentru mai mult timp.

Cubot X15 este fabricat integral din metal și sticlă. Este un dispozitiv de tip unibody, nu vine cu capac detașabil și acces către baterie. Este foarte bine construit, solid și robust, cu toate că finisările sunt pe alocuri nu dintre cele mai reușite. Nimic grav, micile scăpări pot fi observate doar la o inspecție atentă.

Sticla ce acoperă ecranul este una ușor curbată către margini, de tip 2.5D și din această cauză folia de protecție nu se poate duce până către extremitățile display-ului. Totodată, ecranul este încadrat de o margine neagră ce se întinde destul de mult, mai ales către zona superioară și inferioară. Asta face ca întreg dispozitivul să fie mai generos dimensionat decât altele echivalente cu ecrane de 5.5 inch.

În rest, Cubot X15 își dezvăluie toate elemntele de design în galeria de la sfârșitul recenziei. Eu vă reamintesc faptul că acest smartphone este foarte solid construit, se simte excelent în mână, materialele sunt de calitate, doar în dreptul finisărilor și al dimensiunilor fiind câte ceva de comentat.

Ecran și sunet

Cubot X15 (5)

Din specificațiile de pe site-ul producătorului aflăm că display-ul lui Cubot X15 este unul de tip IPS-NEO. Asta nu poate fi decât adevărat, fiindcă ecranul smartphone-ului este cel mai important punct pro al său. Este superb din toate punctele de vedere și ar putea fi pus și pe telefoane din zona superioară de preț, unele de peste 1.500 de lei.

Nu știu cât vă puteți da seama din poze, dar trebuie să mă credeți pe cuvânt. Culorile sunt plăcute, vii fără a fi suprasaturate, unghiurile de vizualizare extrem de largi, nimic nu se pierde oricât am înclina smartphone-ul, iar luminozitatea este suficient de ridicată. Textele și pozele apar foarte bine conturate, iar rezoluția QHD pare total inadecvată.

Dacă ar fi să critic ceva la acest ecran ar fi doar lizibilitatea în lumină naturală puternică, în bătaia directă a razelor solare. Aici poate fi vina și a foliei de protecție, totuși nu este nimic de speriat și am întâlnit mai rău la smartphone-uri mult mai scumpe.

Sunetul extern vine dintr-un singur difuzor aflat pe marginea de jos a smartphone-ului. Din motive de simetrie a designului avem două grile pentru sunet, însă doar în spatele celei din stânga avem un speaker. Acesta nu poate reproduce un sunet foarte puternic, totuși este suficient. Calitatea nu este cea mai bună, bass-ul lipsind cu desăvârșire. Per total un sunet de nivel mediu.

Prin jack-ul de 3.5 mm, în compania unor căști de calitate, primim un sunet de bună calitate, cu toate frecvențele bine reproduse. Doar volumul maxim ar fi fost bine să fie ceva mai ridicat, în rest nimic negativ de spus.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Cubot X15 (6)

Cubot X15 este un smartphone ieftin și dacă până acum vă întrebați unde s-au făcut compromisuri pentru a atinge un cost scăzut, cred că avem acum răspunsul. Nu vă speriați de la început, nu-i nimic grav, doar că un procesor octa-core l-ar fi transformat instant pe Cubot X15 într-un veritabil best buy.

Cu procesor de tip quad-core la 1.3 GHz pe ARM Cortex-A53, MediaTek MTK6735A, Cubot X15 mai dă și semne de oboseală. Cei 2 GB de RAM sunt un must have în 2016, la fel și spațiul de stocare de 16 GB (11.67 GB disponibili utilizatorului).

Acceleratorul grafic Mali-T720 se descurcă onorabil chiar și în jocurile cu cerințe grafice mari, chiar dacă Real Racing 3, de exemplu, nu rulează la cele mai ridicate detalii.

Una peste alta, aș spune că procesorul este singurul vinovat pentru unele întârzieri. Nu neapărat prin meniu, ci mai degrabă în aplicații sau jocuri. Nu vorbim de lag enervant, ci doar de o ușoară lipsă de performanță.

Sistemul de operare propus de Cubot X15 este un Android 5.1 Lollipop lăsat neatins de producător. Este la fel cum întâlneam pe terminalele din gama Nexus atunci când rulau această versiune. La o primă vedere poți crede că avem modificări la nivel de interfață, dar nu este deloc așa. Doar icon-urile aplicațiilor de bază (Telefon, Mesagerie, Ceas, Calendar, Muzică etc.) sunt schimbate, în rest nimic.

Sistemul rulează excelent în majoritatea timpului. Lagul sau ceva agățări își mai fac apariția doar rar și atunci când sunt efectuate actualizări sau rulează aplicații în fundal. Cu ceva grijă poți avea parte de o experiență incredibil de fluentă. Iarăși spun că un procesor mai potent, un MediaTek MTK6753 de tip octa-core ar fi fost recomandat. Dar așa poate nu se mai ajungea la prețul actual.

Un alt bonus pentru Cubot X15 este faptul că aplicațiile preinstalate practic nu există. Avem în total 29 de aplicații, dintre care majoritatea sunt obligatorii, fără de care telefonul nu poate funcționa normal. Nu există decât strictul necesar, iar de la Google doar Fotografii, Gmail, Google+, Hangouts, Hărți, Magazin Play și YouTube. Practic bloatware doar YOU Weather&Clock. Foarte bine pentru Cubot X15.

Performanță

Teste benchmark Cubot X15 (1)

Rezultatele testelor de benchmark prin care a trecut Cubot X15 sunt trecute în tabelul următor.

Tabel teste benchmark Cubot X15

Conectivitate

Cubot X15 (12)

Cubot X15 este un smartphone care oferă, de acum celebrul, slot combo – nano sim sau card microSD. Asta înseamnă că avem fie un telefon dual sim cu 16 GB spațiu de stocare, fie unul single sim căruia îi putem adăuga un card microSD.

Ni se mai oferă Wi-Fi 802.11 b/g/n, HotKnot, bluetooth 4.0, GPS cu A-GPS, radio FM, microUSB (pe latura de jos) și jack de 3.5 mm în partea superioară. Cubot X15 prezintă doar baza și nu aduce elemente de conectivitate avansate, dar asta este normal având în vedere categoria unde concurează acest terminal.

Toate elementele de conectivitate s-au comportat normal, niciunul nu a creat probleme sau dificultăți. Am apreciat recepția semnalului GSM, peste media ceea ce am testat, iar calitatea în apelurile de voce este foarte bună. Volumul în difuzorul pentru apeluri este foarte puternic, iar claritatea și ea la cote înalte.

Cameră foto și video

Cubot X15 (17)

Cubot X15 vrea să atragă de la bun început prin lista de specificații, mai ales pe partea foto. El anunță un senzor principal de 16 Megapixeli și unul frontal de 8 Megapixeli. Sunt aproape sigur că vorbim de o interpolare în ambele cazuri, dar asta contează mai puțin.

Spun că ar fi vorba de un senzor principal de maximum 13 Megapixeli sau chiar 8 în principal din cauza detaliilor care nu se situează la cotele unuia de 16 Megapixeli. În afara detaliilor ce puteau fi mai fine, totul este în rest bine reprodus.

Nu vorbim despre o calitate excepțională a pozelor, dar, pentru segmentul său de preț, Cubot X15 se prezintă bine. Dacă alegeau să nu anunțe mai mulți Megapixeli decât cei nativ oferiți, atunci nu aveam nimic de reproșat, repet, pentru nivelul său de preț.

Aveți mai jos exemple despre ce știe să facă camera de ”16” Megapixeli a lui Cubot X15.

Clip video Full HD făcut cu Cubot X15

Autonomie

Cubot X15 (16)

Bateria de 2750 mAh reușește să se descurce decent într-un regim de utilizare mediu. Va face față la un astfel de scenariu de dimineața până seara, însă dacă sunteți un heavy user în numai 6 – 8 ore veți rămâne fără energie în acumulator.

Cert este că aici Cubot nu a mai înflorit, iar capacitatea baterie este cea anunțată. Nu poate face minuni cu un ecran de 5.5 inch cu rezoluție Full HD așa că aș spune că autonomia este medie.

Ca și în cazul lui Huawei Honor 7, nici la Cubot X15 nu am reușit să duc până la bun sfârșit testul autonomiei, cel deja celebru pentru Gadget.ro. Aplicația YouTube se închidea după câteva zeci de minute, iar Playlist-ul Unboxing de pe YouTube nu rula pentru mai mult de o oră.

Ce vă pot spune este că, având luminozitatea ecranului la maximum, prin conexiune Wi-Fi la internet, se pierde circa 20 – 22 % pentru fiecare oră de YouTube. Asta înseamnă aproximativ 4 ore și jumătate de ecran aprins.

Preț

Cubot X15 – 849 de lei pe CamereDigitale.ro

Concluzii

Cubot X15 (10)

Așa cum vă anunțam încă din introducere, Cubot X15 a reprezentat o surpriză plăcută. Nu este un smartphone perfect, dar, pentru cât costă, consider că primești suficient.

Ecranul este principalul punct de atracție, dar nici construcția metalică nu poate trece neobservată. Sistemul de operare lăsat aproape neatins și lipsa bloatware-ului sunt iarăși demne de menționat.

În concluzie, primim mai mult telefon decât ne-am aștepta pentru cei aproximativ 850 de lei plătiți. Și când spun mai mult telefon mă refer și la mod propriu, întrucât dimensiunile (în special lungimea) sunt mai mari decât întâlnim la alte terminale cu ecrane de 5.5 inch.

PRO

  • ecran foarte bun, de calitate superioară;
  • sistem de operare lăsat aproape în stadiu nativ, ce rulează bine, fără bloatware;
  • accesorii suplimentare de protecție direct în pachet: folie gata montată pe ecran, încă una în cutie plus husă din plastic tare, transparent;
  • construcție solidă, materiale de calitate;
  • sunet bun atât prin jack-ul de 3.5 mm, cât și prin difuzorul pentru apeluri.

CONTRA

  • ecranul prezintă o margine neagră suplimentară, ce face ca dimensiunile telefonului să fie mai mari decât media celor cu ecran de 5.5 inch.

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.