În primăvara acestui an colegul meu Darius vă povestea câte ceva despre experienţa de utilizare trăită cu smartphone-ul Cubot X16. Concluziile sale au fost în general pozitive, iar la câteva luni distanţă am testat şi versiunea Cubot X16 S.

Nu aş putea spune că este neapărat un upgrade pentru Cubot X16 deoarece la anumite capitole este peste acesta (3 GB RAM vs 2 GB RAM, Android 6.0 Marshmallow vs Android 5.1 Lollipop, 2700 mAh vs 2500 mAh), însă la altele este inferior (display HD vs display FullHD, cameră foto de 13 megapixeli vs cameră foto de 16 megapixeli, 7 mm grosime vs 6.2 mm grosime).

În cele ce urmează voi încerca să vă spun pe scurt ce avantaje şi dezavantaje are Cubot X16 S, smartphone pe care l-am primit în teste de la gearbest.com, iar la sfârşit fiecare dintre voi va trage concluzia dacă merită sau nu achiziţionat un astfel de terminal.

Specificaţii Cubot X16 S:

hardware

Design

Cubot X16 S (2)

Cubot X16 S vine într-un pachet de retail foarte bine construit şi la fel de bine echipat cu accesorii. Dacă scoatem din ecuaţie castile pe jack de 3.5 mm care lipsesc, în pachet regăsim tot ce este necesar pentru o echipare completă: încărcător pe USB 2.0, un cablu microUSB – USB 2.0, o sticlă securizată de protecție pentru ecran + 2 șervețele necesare în procesul de aplicare, o husă transparentă din plastic, o agrafă pentru accesul la slotul combo și nelipsitul pachet de instrucţiuni.

Cubot-X16 S-19

Smartphone-ul are şi o folie de protecţie aplicată din fabrică, însă aceasta nu este aplicată prea corect. O ciudăţenie primită în pachet este husa din plastic. Aceasta pare a fi împrumutată de la un alt terminal Cubot deorece pe spate are o gaură (semn că acolo trebuia să fie un scanner de amprente), iar lateral dreapta aceasta acoperă aproape complet lăcaşul pentru sloturile SIM (pentru a monta un card SIM sau microSD trebuie neapărat să scoţi husa).

La capitolul construcţie trebuie să recunosc că acest smartphone poate fi încadrat uşor în alt segment de preţ, nu în cel de buget în care îl încadrează producătorul. Cubot X16 S este realizat din sticlă (pe faţa şi spatele device-ului) şi metal (şasiul din aluminiu + magneziu). Sticla adună foarte repede amprentele, însă noi am primit la teste versiunea alba, variantă care nu scoate în evidenţă acest dezavantaj.

Cubot X16 S este excelent finisat, îmbinările sunt foarte bune şi oricât aş căută nu îi pot găsi un defect îngrijorător raportat la preţul său. Fiind un telefon fără pic de plastic, este destul de greu (169 grame) pentru un smartphone de 5 inci.

Terminalul este unul foarte elegant, finuţ, iar când l-am scos prima data din cutie m-am dus cu gândul imediat la OnePlus X. Seamănă izbitor cu acesta, atât ca design, cât şi ca materiale utilizate. Cubot a lucrat cu mare atenţie la acest device, iar din punct de vedere estetic este impecabil.

Ecran și sunet

Cubot X16 S (9)

Cubot X16 S aduce ca standard un display IPS de 5 inci cu rezoluţie HD (1280 x 720 pixeli), o densitate de 294 ppi şi protecţie cu sticlă curbată 2.5D. Ecranul este unul bun, foarte luminos, cu unghiuri largi de vizualizare, însă culorile mi se par uşor prea puternice, chiar suprasaturate pe alocuri. Îmi pare că sunt forţate şi că imaginile redate pe ecran sunt mincinoase, nu sunt redate fidel cu realitatea.

În plus unitatea primită de mine la teste a avut şi o problemă destul de deranjantă despre care cred că în timp se poate extinde. În partea stânga jos a ecranului, dar şi pe laterale, atunci când apeşi puţin mai tare ecranul face valuri de culoare care arată ori un defect din fabrică, ori calitatea sa foarte proastă. Am făcut şi o mică filmare cu HTC One M9-ul meu pentru a vedea cum reacţionează display-ul la apăsare (defectul se vede foarte bine pe nuanţe închise, precum gri sau negru):

Tot legat de display nu mi-au plăcut acele margini negre din jurul său. Dacă primeam la teste versiunea neagră, cu siguranţă nu ar fi fost atât de sesizabile, însă în varianta albă sunt foarte deranjante, mai ales că sunt şi destul de groase (3-4 mm cel puţin).

Sper ca defectul menţionat de mine anterior să fie prezent doar pe unitatea mea de test, deoarece dacă vorbim de calitatea ecranului aş putea spune că este îndoielnică. Din păcate pe cât de frumos este construit Cubot X16 S, pe atât de ieftin pare a fi display-ul utilizat.

La capitolul sunet nu ar fi foarte multe de spus. Sunetul extern este redat printr-un difuzor amplasat pe spate în colţul stânga jos, iar calitatea sa este una medie. Nu impresionează în niciun fel, însă nici nu dezamăgeşte. Este un difuzor obişnuit, mic, suficient pentru marea masă de oameni. Prin jack-ul de 3.5 mm situaţia este mai bună, însă pentru a avea rezultate decente ai nevoie de o pereche de căşti decentă. Aici totul ţine de buget.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Cubot X16 S (18)

La capitolul hardware Cubot X16 S este aproape identic cu Cubot X16, marele său avantaj fiind dat de cei 3 GB RAM, excelenţi pentru multitasking. În rest avem acelaşi procesor MediaTek MTK6735A quad-core la 1.3 GHz pe ARM Cortex-A53 cu Mali-T720 ca GPU şi acelaşi spaţiu de stocare de 16 GB ( în realitate liberi sunt 11.89 GB). Acest hardware este suficient pentru a reda task-urile zilnice fără prea mari bătăi de cap, dar şi aplicaţiile sau jocurile pretenţioase la un nivel mediu al detaliilor grafice.

La capitolul software Cubot X16 S rulează Android 6.0 Marshmallow cu o interfaţă proprie Cubot care nu aduce foarte multe schimbări: customizări ale iconiţelor şi câteva funcţii noi prin meniu precum Double Tap (trezirea ecranului la viaţă prin dubla apăsare pe ecran) sau Gestures (deschiderea diverselor aplicaţii prin desenarea unor litere pe ecran).

Informații relevate de CPU-Z pentru Cubot X16 S;

Pe toată perioada testelor Cubot X16 S s-a mişcat mai mult decât surprinzător, nu am avut erori, bug-uri, lag sau alte neplăceri. Sistemul de operare a rulat fluent, însă când am deschis prima oară telefonul şi am vrut să instalez diverse aplicaţii am primit o eroare denumită DF-DLA-15. Aceasta nu îmi permitea descărcarea de aplicaţii din Google Play. Soluţia a fost una simplă, am şters contul meu de gmail şi l-am introdus din nou. După aceea totul a mers foarte bine.

screenshot Cubot X16 S (12)

Nu aş putea spune că există bloatware pe Cubot X16 S deoarece tot ce ai preinstalat îţi este util. Nu există aplicaţii în chineză, aplicaţii fără sens sau cele promovate de producător. Smartphone-ul s-a mişcat decent în multitasking, de multe ori nici nu ai spune că are un banal procesor MediaTek de tip quad-core. Există şi momente când agaţă, însă din fericire acestea sunt destul de rare.

Performanță

benchmark cubot x16 s (14)

Am realizat şi câteva teste de banchmark, iar rezultatele le-am comparat cu cele obţinute de Cubot X16.

benchmark 2

Conectivitate

Cubot X16 S (17)

Cubot X16 S dispune de conectivitate completă pentru gama sa de preţ, marele său dezavantaj pentru România fiind acela că ştie 4G doar FDD, adică nu funcţionează pe banda de 2600 MHz TDD a celor de la RCS & RDS. În rest avem 4G LTE în benzile B1/B3/B7/B20, slot combo (1 x microSIM + 1 x nanoSIM sau 1 x microSIM + 1 x microSD de până la 128 GB), Wi-Fi 802.11 b/g/n, bluetooth 4.0, hotknot, GPS, A-GPS, GLONASS, jack de 3.5 mm, microUSB şi radio FM.

O noutate pentru mine a fost slotul combo al acestui smartphone. De obicei telefoanele dual-sim vin cu un lăcaş cu două sloturi în linie, însă nu este cazul şi pentru Cubot X16 S. Acesta are un lăcaş supraetajat, adică cele două sim-uri sau un sim + un card microSD se aşează unul peste altul, ambele cu circuitul integrat în exterior.

Pe perioada testelor nu am avut probleme de conectivitate în niciun fel. Semnalul GSM a fost în permanenţă bun cu un sunet decent în apeluri, Wi-Fi-ul a mers fără întreruperi, GPS-ul a fost exact iar Bluetooth-ul s-a conectat de fiecare dată fără emoţii. La acest capitol Cubot X16 S se descurcă foarte bine.

Dacă facem o scurtă analiză şi a elementelor din exterior, găsim jack-ul de 3.5 mm în zona superioară, portul microUSB şi microfonul în zona inferioară, tastele de volum lateral dreapta şi butonul power + lăcaşul pentru sloturile SIM lateral stânga.

Cameră foto și video

Cubot X16 S (20)

Cubot X16 S este echipat cu o cameră foto de 13 megapixeli (prin interpolare) cu autofocus, deschidere f/2.0, LED flash, HDR şi o cameră frontală de 8 megapixeli (prin interpolare). În realitate pe acest terminal există un senzor de 8 megapixeli şi unul de 5 megapixeli, însă datorită soft-ului imaginile sunt procesate ca fiind de 13, respectiv 8 megapixeli.

Indiferent de numărul de megapixeli, rezultatele obţinute cu Cubot X16 S sunt mediocre, însă dacă ne gândim la preţul său de comercializare aş putea ridica standardul şi aş zice că sunt decente. Pozele sunt destul de clare, cu suficientă lumină, detalii suficiente, practic la nevoie poţi realiza o fotografie mulţumitoare.

Nu aş putea spune că sunt redate corect culorile sau contrastele, de multe ori poza este mult mai închisă decât realitatea sau mult mai ştearsă, însă nu trebuie să uităm că vorbim de un device care costă puţin peste 100 dolari. Nu poţi avea mari pretenţii foto de la un asemenea telefon, însă cu siguranţă poţi obţine câteva imagini agreabile pentru Facebook sau Instagram.

Clip video făcut cu Cubot X16 S

Autonomie

Cubot X16 are o baterie de 2500 mAh la un display FullHD, în timp ce Cubot X16 S aduce o baterie de 2700 mAh  la un display HD, ambele cu un pachet hardware asemănător. Teoretic Cubot X16 S ar trebui să reziste mai mult, să scoată o autonomie cu câteva zeci de minute mai bună.

În practică nu există această diferenţă, iar rezultatele sunt cam aceleaşi. Testat continuu, cu luminozitate ridicată (peste 60 – 70 %), Cubot X16 S nu trece pragul a 8-9 ore de funcţionare. Cu ceva sacrificii poate rezista chiar şi 24 de ore, însă nu este nimic impresionant. La capitolul autonomie se încadrează într-o normalitate a smartphone-urilor de buget.

În testul specific Gadget.ro, în care rulăm continuu playlist-ul Unboxing de pe canalul de YouTube al site-ului, cu luminozitatea ecranului la maximum, prin conexiune Wi-Fi la internet. Cubot X16 S a rezistat 4 ore și 27 de minute de la o baterie încărcată la 100% și până la 5% din capacitate.

autonomie

Preț

Cubot X16 S poate fi achiziţionat pe gearbest.com la preţul de 119.99 dolari (480 lei), sumă la care veţi mai plăti şi TVA 20%. Veţi avea de plătit un total de aproximativ de 575 lei.

Concluzii

Cubot X16 S (28)

Cubot X16 S este un smartphone de 575 lei care are o construcţie şi o estetică impecabilă. 99% din telefoane de buget sunt sub acest device ca aspect şi foarte multe persoane vor crede despre Cubot X16 S că este mult mai scump. Îl puteţi recomanda celor puţin pretenţioşi, deoarece arată impecabil şi se descurcă excelent în task-uri uzuale (reţele de socializare, browsing, ceva jocuri etc.).

Nu ştiu cât de rezistent în timp este şi sper ca problema de ecran pe care a avut-o unitatea noastră de test să fie punctuală şi nu una generală. Ecranul este unul decent, însă cred că se putea mai bine. La fel şi la camera foto care poate fi mulţumitoare în anumite momente. Cubot X16 S este un smartphone de buget şi chiar dacă arată impecabil, ne aduce aminte câteodată de limitele sale.

PRO

  • design plăcut, finisare impecabilă şi construcție solidă cu materiale de calitate ( sticlă și metal );
  • pachet de retail foarte bine accesorizat;
  • Android 6.0 Marshmallow optimizat ce rulează fluent;
  • conectivitate completă pentru gama sa de preţ;
  • pachet hardware suficient pentru task-uri uzuale + 3 GB RAM pentru multitasking;
  • raport calitate-preţ foarte bun;

CONTRA

  • display cu probleme (sper doar pentru unitatea noastră de test) şi calitate îndoielnică;
  • cameră foto mediocră;
  • lipsa conectivităţii 4G TDD în banda de 2600 MHz a RCS & RDS.