Cum 5G-ul ajută într-o strategie actualizată privind infrastructura de rețea

07/08/2020

Pandemia generată de covid-19 a dus la utilizarea intensivă a datelor, de la infrastructura pentru internetul fix și până la cea pentru comunicațiile mobile. Asta pentru că începem să ținem legătura cu cei apropiați prin apelurile video, companiile își țin sedințele în acest mod, componenta offline trece cumva în plan secund, pentru moment. 

Dacă ar fi un punct pozitiv adus de pandemie în societatea românească m-aș referi la eliminarea încetul cu încetul a birocrației și deschiderea spre online, chiar și acolo unde nu te-ai aștepta. Bineînțeles, mai sunt mulți pași de făcut și sper ca mișcarea spre online și deschiderea autorităților în acest sens să fie ireversibilă. 

În urmă cu câteva zile s-a desfășurat summit-ul Better World 2020, iar Huawei a oferit mai multe detalii legate de modul în care 5G-ul ne poate ajuta într-o viitoare infrastructură îmbunătățită, una care să țină pasul cu provocările aduse de utilizarea intensivă a internetului. 

Huawei a strâns peste 30 de ani de activitate, în această perioadă a contribuit la peste 1500 de rețele de telecomunicații în peste 170 de țări și regiuni, 3 miliarde de persoane deservite, au livrat dispozitive smart spre peste 600 milioane de clienți și a lucrat cu 228 companii din topul Fortune 500. 

Guo Ping este președintele rotativ al Huawei și a făcut câteva declarații: 

  • Extinderea rețelelor 5G la momentul actual;

Sunt peste 90 de milioane de utilizatori ai 5G. Sunt peste 700.000 de stații de bază și până la sfârșit de an ne așteptăm să ajungă la 1.5 milioane. Sunt 81 de operatori de telecomunicații ce au deschis rețelele 5G la nivel comercial . Țările și regiunile acoperite de aceste rețele sunt responsabile pentru 72% din GDP-ul global, economii performante din zona Asia-Pacific și Europa. 

  • Telemedicina joacă un rol cheie în situații precum cea generată de pandemia de covid-19;

În timpul pandemiei au fost construite spitale provizorii, dar marea problemă a fost reprezentată de lipsa doctorilor. În Wuhan a fost construit un spital cu 300 de paturi în câteva zile, iar China Telecom a dezvoltat o rețea 5G funcțională în mai puțin de 24 de ore. Pe această rețea un medic aflat la 700 kilometri distanță a putut face teste cu ultrasunete pe pacienți din Wuhan. A durat doar 15 minute, iar rezultatele erau clare. 

  • 5G-ul trebuie să fac pasul spre aplicațiile industriale;

Combinația de tehnologie oferită de 5G, calcul în cloud și AI-ul ajută la crearea de plusvaloare. Un serviciu tehnic din domeniul aviației cu sediul în Europa folosește 5G-ul spre a oferi mentenanță pentru avioane la distanță, îi ajută pentru a obține un plus de eficiență.  Ingineri pot folosi streaming-ul 4K din 4 surse diferite, înainte le-ar fi luat în jur de 2 luni pentru o verificare amănunțită. O altă aplicație în care 5G-ul ajută este legată de designul cockpitului. Descărcarea de modele 3D către ingineri se face la viteze de ordinul a 1.5 Gbps și se obține o eficiență sporită cu 20%, prin soluția Digital Twin – ingineri pot descoperi eventuale probleme în procesul de design. 

5G-ul își dovedește eficiența în domeniul aeroportuar. Pe aeroportul din Shenzhen a fost redus timpul de îmbarcare de la 40 la 25 minute (combinație de 5G, cloud, tehnologii AI). Sunt o sumă de informații ce ajung a fi analizate (automatele ce primesc input tactil, traficul de pasageri și bagaje, operațiunile de check-in, transportul de bagaje automatizat. 

Condusul autonom urmează a fi implementat în Xiongan (pe o distanță de 100 kilometri, 2 linii dedicate). Rețeaua este furnizată de trei companii de telecomunicații, 7500 de stații de bază. 

  • Dezvoltarea 5G-ului are nevoie de standarde unificate;

Întreaga industrie ar trebui să colaboreze spre contribui la succesul comercial al 5G. În primul rând, standarde unificate pentru scenariile industriale. Într-o mină de cărbune din Shanxi am dezvoltat o rețea 5G subterană. În acest proces am dezvoltat un set de standarde spre a conecta șapte sisteme de comunicație complicate folosite în mediul subteran. Așa s-a obținut un mare câștig în ce privește eficiența. 

Este nevoie de standarde unificate pentru aplicații. În porturi ar trebui ca rata de transfer a streamingului HD să fie la 99.9%, iar semnalul de control pentru macarale să fie la 99.999%. Astfel de valori pot fi obținute prin standarde clar definite. 

  • Huawei își dublează eforturile spre a-și ajuta parteneri din telecomunicații;

Huawei se angajează să-și dubleze eforturile pentru parteneri săi, spre a-i echipa cu cele mai noi inovații. Operatori ar trebui să fie focusați pe două tipuri de strategii, pe termen scurt să-și mărească valoarea rețelelor prin dezvoltare punctuală mai bine optimizată, iar pe termen lung să-și stabilească un set de obiective. 

Rețelele 4G și FTTX ar putea fi integrate cu noile rețele 5G printr-o coordonare și planificare precise. Dezvoltarea 5G-ului ar trebui să pună accentul pe hotspot-uri și aplicații industriale cheie. Rețelele viitorului ar trebui să puncteze la simplitate, optimizare a costurilor, conectivitate de tip ultra-broadband. 

Mai multe detalii legate de Better World 2020 găsiți pe website-ul dedicat.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.