2020 este un an ce va rămâne cu siguranță în istoria omenirii.
Anul 1 este cunoscut drept anul în care s-a născut Isus Hristos (teoretic, pentru că s-a dovedit că monahul Dionisie cel Mic a făcut ceva greșeli în calculele sale). 1492 a ajuns a fi stabilit ca etalon pentru trecerea între două epoci istorice (de la epoca medievală spre epoca modernă), iar asta pentru că un navigator în persoana lui Cristofor Columb a avut curajul de a naviga în Oceanul Atlantic într-o direcție nouă (Amerigo Vespucci a fost cel ce a realizat că vorbim de un continent nou, iar descoperirea îi poartă numele).
1848 este anul în care aproape întreaga Europă a fost cuprinsă de revoluții ale popoarelor ce-și doreau să scape de monarhiile absolute, 1914 a rămas cunoscut pentru începutul Primul Război Mondial și al epocii contemporane, iar 2020 va intra în istorie pentru cea mai mare pandemie cu efecte la scară planetară. Un lucru cred că l-am înțeles în ultimele săptămâni, lumea nu va mai fi ca înainte.
Ne trebuie o soluție pentru pandemia pornită de covid-19. Pe lângă faptul că trebuie să reducem deplasările în afara locuinței + normele de igienă deja promovate peste tot (mănuși, măști, spălat pe mâini la fiecare intrare în locuință etc), putem fiecare în parte să ne aducem o mică contribuție în a descoperi o metodă prin care coronavirusul să fie prins pe picior greșit, să-i fie descoperite punctele slabe spre a-i bloca expansiunea și a-i vindeca pe cei infectați.
Smartphone-urile au putere de procesare similară cu un desktop sau notebook de acum câțiva ani de zile. Putem să alocăm această putere pentru o cauză nobilă (pe timp de noapte când dormim și nu-l folosim, spre exemplu).
Am discutat despre DreamLab în urmă cu câteva luni. Este un proiect pornit în Australia de către Institutul pentru Cercetări Medicale Carvan și Fundația Vodafone, prin 2015. A fost extins (România, Italia, Noua Zeelandă, Spania și Marea Britanie) și au reușit să realizeze 4 descoperi științifice în domeniul oncologic. Aplicația DreamLab urmează a fi lansată și în Portugalia, Ghana, Africa de Sud și Germania din 27 aprilie, iar din 1 iunie 2020 și în Irlanda, Grecia, Turcia și Albania.
Aplicația o găsiți dezvoltată pentru iOS (de la iOS 10 spre iterațiile mai recente) și Android (de la 4.4 KitKat spre versiunile software mai noi).
Mai multe detalii găsiți în secțiunea dedicată de pe site-ul Fundației Vodafone.
Ce proiect a fost adăugat în DreamLab sub denumirea Corona-AI?
Fundația Vodafone a început o colaborare cu Imperial College London în a găsi soluții rapide pentru intervențiile medicale și nutriționale spre a combate evoluția virusului.
Sunt două direcții:
- Identificarea de medicamente existente și molecule din alimente cu proprietăți anti-virale;
- Optimizarea combinațiilor dintre aceste medicamente și moleculele alimentare cu proprietăți antivirale spre a obține o creșterea rezistenței împotriva infecțiilor generate de noul coronavirus.
Au dovedit pe baza rezultatelor din trecut că un computer puternic ce ar funcționa în continuu ar avea nevoie de zeci de ani spre a prelucra datele, iar 100.000 de smartphone-uri realizează aceeași sarcină în 3 luni.
Aplicația este gratuită, dar generează trafic de date când rulează în fundal. Nu are acces la date cu caracter , iar Vodafone pentru abonații săi nu contorizează traficul de date național realizat prin DreamLab.
Se estimează că prin Corona-AI se poate accelera dezvoltarea de medicamente eficiente și găsirea unor tratamente împotriva covid-19.