Smartphone

De obicei nu prea dau importanţă reclamelor, mai ales că 99% dintre ele nu promovează nimic de interes pentru mine, însă în seara aceasta mi-a sărit în ochi una în mod special.

Prin intermediul unui anunţ am aflat că pot închiria un smartphone de la 39.99 lei / lună prin teleranta.ro. Mi-am adus aminte că în primăvara anului trecut am scris un articol despre acest start-up, la momentul respectiv aceştia închiriau doar televizoare.

Se pare că afacerea a evoluat, iar acum închiriază mai multe categorii de device-uri, inclusiv telefoane inteligente. Am intrat curios pe site-ul lor şi am descoperit câteva modele cu priză la public ale unor producători precum Apple şi Samsung.

M-am uitat puţin pe preţuri, iar la prima vedere nu sunt deloc mici. De exemplu, un Samsung Galaxy S24 poate fi închiriat de la 239.99 lei / lună, iar un iPhone 15 de la 299.99 lei / lună (şi asta la promoţie). Dacă luăm această rată lunară şi o înmulţim cu 24 de luni iese un preţ cu mult mai mare decât preţul întreg al device-urilor (putem să le luăm în 24 de rate fără dobândă prin intermediul cardurilor de credit).

Şi care este şmecheria atunci ?

Nu ştiu, mi se pare una dintre cele mai mari aberaţii. Ei spun că flexibilitatea, dar flexibilitatea asta costă de te doare capul. Dacă ne întoarcem la exemplele de mai sus, aflăm că acelaşi Samsung Galaxy S24 costă 459.99 lei / lună dacă îl închiriezi doar 3 luni, iar iPhone 15 costă 569.99 lei / lună dacă îl închiriezi pentru aceeaşi perioadă.

În cazul televizoarelor parcă modelul de business sună mai decent, dar pe smartphone-uri nu prea se aplică. Sau cel puţin mie îmi dă mult cu virgulă la nivel de costuri, inclusiv la varianta pe 24 luni (este mult mai avantajos să îţi cumperi direct produsul cu rate).

Acum la final rămâne întrebarea: cum vi se pare ideea de a închiria un smartphone ?