gAuto

La finalul lunii iunie a intrat în vigoare OUG 84 / 2024, ordonanţă care modifică OUG 195 / 2002 şi aduce schimbări importante legislaţiei rutiere.

Poate cea mai controversată noutate şi cu siguranţă cea mai dezbătută zilele acestea în mediul online este cea legată de testarea cu aparatul DrugTest. Până luna trecută şoferii puteau refuza testarea antidrog cu acest aparat, cu obligativitatea de a realiza imediat testarea cu probe biologice (până la primirea rezultatelor, permisul de conducerea rămânea valabil).

Începând cu OUG 84 / 2024, orice şofer care refuză testarea cu aparatul DrugTest va rămâne fără permis pe loc. Ulterior, acesta va putea realiza testarea cu probe biologice, însă până la primirea rezultatelor, şoferul respectiv nu va avea dreptul de a conduce maşini.

„În situația prevăzută la alin. (3), când persoana refuză sau nu poate să se supună testării în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat, polițistul rutier dispune retragerea permisului de conducere până la data primirii rezultatului analizei mostrelor biologice, eliberând o dovadă înlocuitoare a acestuia fără drept de circulație”, se arată în OUG 84/2024.

Dar de ce atât de multă agitaţie în jurul acestei decizii ?

În primul rând pentru că este recunoscut chiar de către Poliţia Română că rezultatele aparatului DrugTest pot fi uşor influenţate de anumite medicamente ce conţin substanţe active precum codeină, pseudoefedrină şi efedrină, substanţe ce se regăsesc în foarte multe medicamente banale de răceală sau de dureri de cap.

În acest condiţii sunt şanse foarte mari ca testul să iasă fals pozitiv, aspect care implică dosar penal şi reţinerea permisului de conducere. În perioada 2021 – 2023 rata de fals pozitiv a fost de 15 – 20%, aspect deloc încurajator ţinând cont de OUG 84 / 2024.

În al doilea rând există o problemă de durată / costuri când vine vorba de realizarea testelor antidrog pe baza mostrelor biologice. Pentru a-ţi dovedi nevinovăţia va trebui să face aceste teste, însă din cauza aglomerării laboratoarelor INML, rezultatele pot veni şi în câteva luni (în cazuri excepţionale s-a aşteptat şi un an). În toată această perioadă şoferul are permisul suspendat (ce te faci dacă locul lui de muncă depinde de acest permis ?).

Dacă doreşti grăbirea rezultatelor, te costă, iar acest lucru nu este deloc ieftin (câteva sute de lei, poate chiar mai bine).

Concluzia ?

Dacă refuzi testul antidrog rapid, rămâi fără permis până la primirea rezultatelor analizelor pe baza probelor biologice (din păcate acest lucru poate dura câteva luni sau te poate costa bani frumoşi în caz de urgentare). Dacă accepţi testul antidrog rapid, ai şanse destul de mari să ieşi fals pozitiv (aceste şanse „cresc” exponenţial dacă ai luat ceva medicamente banale, de răceală de exemplu), iar în acest caz rămâi şi fără permis şi cu dosar penal (desigur, până la proba contrarie, adică aceleaşi rezultate primite în urma analizelor pe baza probelor biologice).

Sursa foto