Seria de plăci video NVIDIA GeForce RTX 40 s-a îmbogățit la început de an cu trei noi modele, toate încadrate în ediția SUPER. Este vorba despre GeForce RTX 4080 SUPER, 4070 Ti SUPER și 4070 SUPER, care nu înlocuiesc niciun alt model din gama RTX 40, ci vin ca o completare, așa încât fiecare client să poată găsi întocmai ceea ce are nevoie.
Eu am primit o placă video GIGABYTE GeForce RTX 4070 SUPER AERO OC 12G și m-am gândit că în loc să fac un review clasic, așa cum am mai pus pentru alte plăci video de la NVIDIA în trecut, să avem aici o prezentare mai altfel.
Sigur că vor fi și câteva teste de benchmark și vom vedea și temperaturile la care se ajunge pe această placă grafică, dar înainte aș vrea să amintesc cele mai importante avantaje care vin la pachet cu orice placă video NVIDIA RTX 40.
Ideea este că, în funcție de buget și de nevoi, ai de unde să alegi ceva potrivit pentru tine, însă foarte important este să știi că fiecare placă video din această serie vine cu o serie de avantaje de care nu poți profita cu nicio altă astfel de componentă de la alți producători.
În primul rând, NVIDIA generează două tipuri de drivere pentru plăcile sale video RTX. Unul este destinat gamerilor și poartă o denumire specifică – Game Ready Driver, celălalt este dezvoltat în special pentru cei ce folosesc plăcile grafice pentru creare de conținut și în anumite programe de grafică 3D. În esență, driverele Studio sunt pentru acei oameni care au nevoie de procesare grafică 3D complexă, iar ecosistemul Studio le asigură o stabilitate de excepție în aplicațiile pe care aceștia le folosesc, dar adaugă și performanță în aceste programe.
Revenind la zona de gaming, trebuie trecute în revistă cele mai importante tehnologii NVIDIA care sunt disponibile pe seria GeForce RTX 40 și care fac cu adevărat diferența în jocuri:
- NVIDIA DLSS . Ajunsă la versiunea 3.5, această tehnologie este una cu adevărat impresionantă. Ajutată de AI și cu îmbunătățire continuă, NVIDIA DLSS crește performanța din punct de vedere al cadrelor pe secundă (fps) în jocurile suportate (peste 500 titluri ce suportă toate versiunile DLSS și lista continuă să se extindă), în multe din cazuri este vorba despre dublarea numărului de fps și chiar mai mult de atât. Dar, DLSS nu înseamnă doar mai multe cadre pe secundă, ci și o îmbunătățire a calității imaginii, cu o rezoluție mai bună și o conturare mai fină a detaliilor: practic nu ai de ce să nu activezi NVIDIA DLSS în jocurile compatibile.
- NVIDIA Ray Tracing. Anunțată încă din 2018, această tehnologie a cunoscut până azi multiple ajustări în bine, cu din ce în ce mai multe funcții disponibile. Nu este vorba doar despre razele luminilor și reflexiile duse la un cu totul alt nivel față de modul cu Ray Tracing Off, ci despre o experiență cu totul alta, cu culori mai intense, cu contrast îmbunătățit și cu o dinamică extinsă.
- NVIDIA Reflex. Reprezintă tehnologia prin care sunt obținute cea mai scăzută latență și cel mai bun timp de răspuns, prin detectare, analiză și optimizare în timp real a valorilor transmise de sistem și cele primite de monitorul compatibil NVIDIA G-SYNC, date care sunt sincronizate pentru cea mai bună experiență în gaming.
Revenind la placa video GIGABYTE GeForce RTX 4070 SUPER AERO OC 12G, trebuie să precizez că aceasta și-a făcut loc în sistemul meu desktop pentru testul de azi. Acesta vine, ca cele mai importante componente, cu procesor Intel Core i7-13700K, 64GB memorie RAM (Kingston FURY Renegade DDR5-7200 2 x 16GB + ADATA XPG LANCER RGB 2 x 16GB) și mai multe SSD-uri, dintre care un Kingston KC3000 PCIe 4.0 NVMe M.2 2TB și un ADATA XPG Gammix S70 Blade 1TB M.2 PCIe Gen4x4.
Teste de benchmark rulate pentru placa video GIGABYTE GeForce RTX 4070 SUPER AERO OC 12G:
Estetica plăcii GIGABYTE GeForce RTX 4070 SUPER AERO OC 12G pune accent pe nuanțe deschise, cu mult alb, așa că poți alege această componentă pentru a concepe un desktop PC predominant alb, dacă îți dorești. Am observat că este un trend actual pentru o astfel de abordare de design pentru desktop-urile PC. Nu lipsește iluminarea RGB, complet personalizabilă.
Pe lângă designul elaborat, GIGABYTE GeForce RTX 4070 SUPER AERO OC 12G aduce și o construcție de top, nimic nu pare de calitate îndoielnică, ba din contră. Avem o asamblare extrem de solidă, cu o placă metalică zdravănă pe post de șasiu, dar poate mai importantă este răcirea. Ei bine, avem una foarte bine pusă la punct. Denumită WINDFORCE 3X, aceasta folosește nu mai puțin de 3 ventilatoare de 90 mm și un sistem complex de radiatoare și 8 heatpipe-uri din aliaj de cupru care preiau căldura direct de pe GPU, prin intermediul unei mari plăci de cupru ce intră în contact cu chipset-ul.
După ce am rulat toate testele de benchmark de mai sus, placa video a avut o temperatură de doar 72.1 grade Celsius pe cel mai fierbinte punct:
Astfel, sistemul complex de răcire reușește nu doar să țină foarte bine temperaturile sub control, dar permite și un overclocking facil, deblocat din fabrică pentru GIGABYTE GeForce RTX 4070 SUPER AERO OC 12G. Mai mult, există buton fizic de tip Dual BIOS pe placa video, care face trecerea rapidă de la modul OC la cel Silent, pentru momentele când nu ai nevoie de performanță maximă de la GPU și vrei o operare mai silențioasă pentru placa video.
Acum, după ce am testat GIGABYTE GeForce RTX 4070 SUPER AERO OC 12G trebuie să vin cu câteva precizări prin care să înțelegeți de ce o consider una dintre plăcile video de tip Best-buy ale momentului. Ei bine, nu doar pentru că se bazează pe cele mai noi și mai bine studiate soluții GPU din 2024, cele pe care NVIDIA le-a încadrat în segmentul SUPER, dar mai ales pentru că oferă o performanță de invidiat pentru prețul afișat.
Sigur că dacă bugetul nu reprezintă o problemă, atunci poți merge către soluții și mai puternice de la NVIDIA, dar, din punctul meu de vedere, un RTX 4070 SUPER te lasă să te bucuri de toate avantajele seriei RTX 40 fără a introduce mari compromisuri.
Însă o placă video nu înseamnă doar hardware, nicidecum. Iar aici NVIDIA face cu adevărat diferența. Update-urile pentru drivere vin constant, cel puțin câte unul pe fiecare lună în cazul seriei RTX 40. Iar aici vorbim despre două tipuri de drivere, așa cum am explicat la începutul articolului – Game Ready și Studio.
Dar software nu înseamnă doar drivere, ci acel pachet imens de soluții care duc gaming-ul și productivitatea la un nou nivel.
DLSS este deja ceva pe care nu am cum să nu-l apreciez la maximum, mai ales că numărul de jocuri care suportă această îmbunătățire crește constant și nu văd de ce cineva ar opri această funcție vreodată. Nu doar o dată am remarcat cât de bine și de eficient lucrează DLSS spre a crește rezoluția și, în același timp, numărul fps fără a introduce artefacte de imagine.
Totodată, funcția Ray Tracing chiar face diferența în jocurile în care este disponibilă. Practic, totul capătă o nouă dinamică, efectul 3D dat de razele luminilor din anumite scene și reflexiile create de acestea transformă experiența de joc într-un mod pe care nu-l credeam posibil în urmă cu câțiva ani.
Ideea este că trebuie să joci câteva ore jocurile preferate alături de o placă video NVIDIA RTX 40 ca să înțelegi mai exact despre ce vorbesc. Inițial poate că nu vei fi convins pe deplin, dar dacă apoi vei reveni la un PC fără RTX 40 la bord vei vedea că diferențele chiar sunt de efect și compun o atmosferă în jocuri care nu poate fi recreată cu nicio altă soluție grafică actuală.
Nu în ultimul rând, trebuie să reținem că alegerea unei plăci video NVIDIA RTX 40 reprezintă o investiție pe viitor, întrucât, așa cum am mai precizat, numărul de jocuri care se vor bucura de toate avantajele tehnologiilor RTX este în continuă creștere. De exemplu, Star Wars Outlaws și Black Myth: Wukong, jocuri care urmează să fie lansate din luna august 2024, vor aduce din start suport pentru DLSS și Ray Tracing.
Mai exact, Star Wars Outlaws va veni cu DLSS 3, NVIDIA RTX Direct Illumination (RTXDI) și iluminare de tip ray-traced Global Illumination, în timp ce Black Myth: Wukong va suporta DLSS 3.5 și Full Ray Tracing cu Ray Reconstruction.
Așadar, în încheiere, nu pot decât să recomand o placă video NVIDIA RTX 40, iar dintre acestea consider că NVIDIA GeForce RTX 4070 SUPER poate reprezenta cea mai bună alegere, prin prisma raportului preț / specificații / experiență oferită.
Acest articol este susținut de NVIDIA și GIGABYTE.