De ce să alegi un smart TV în casa ta?

03/09/2021

Un smart TV nu mai este ceva nou, iar marea majoritate a oamenilor își alege astfel de tehnologie pentru confortul de acasă. Însă un astfel de device electronic este destul de costisitor, iar cu cât are tehnologie mai performantă integrată și diagonală mai mare a ecranului, cu atât este mai scump. De aceea, o parte dintre oameni preferă să cumpere un LCD obișnuit. Însă acesta nu poate egala experiența imaginii și confortul pe care le oferă un smart TV.

Mulți se gândesc că un smart TV nu este neapărat necesar acasă și că tehnologia evoluează atât de rapid încât un model pe care îl cumperi anul acesta, la anul nu va mai fi suficient de performant. Însă realitatea este că un smart TV nu este doar un televizor, ci și un companion care îți va face viața mai ușoară pentru că funcțiile sale îți pot fi extrem de folositoare.

De ce să  alegi un smart TV

În primul rând, pentru a înțelege de ai nevoie de un smart TV, trebuie să înțelegi cum funcționează acesta. În esență, vorbim despre un televizor care se poate conecta la internet și oferă acces la aplicații. În timp ce un LCD obișnuit se conectează doar la rețeaua de televiziune, aceste modele smart se conectează, în plus, la rețeaua de internet wireless. Astfel, poți accesa instant platforme de entertainment preferate precum Netflix, Amazon Prime, HBO Go și poți avea experiența de cinema chiar la tine acasă.

De asemenea, marile brandurile care produc electronice creează proprii app stores care oferă acces la servicii unice ale brandului respectiv. Astfel, televizorul devine un device personal. Poate nu vei avea toate opțiunile disponibile într-un smartphone, dar vei putea să accesezi profilele de social media în timp ce urmărești serialul preferat. Mai mult decât atât, îți vei putea conecta televizorul cu telefonul și îl vei putea folosi pe cel din urmă pe post de telecomandă.

Însă cel mai inteligent mod de a folosi un smart TV este să-l conectezi la un asistent digital precum Alexa sau Google Assistant și să activezi comanda vocală. Astfel, vei putea să reduci și să urci volumul televizorului, să setezi timpul de funcționare sau să urmărești un anumit episod din serialul preferat, printr-o simplă comandă vocală, fără să mai fii nevoit să intri în setări. Iar lucrurile nu se opresc aici. Asistentul virtual are o vastă funcționalitate și poate fi folosit nu doar la televizor, ci pentru toate aplicațiile inteligente din casă.

De exemplu, dacă vrei o seară de cinema la tine acasă, poți seta iluminatul ambiental pentru un decor adecvat descărcând aplicația în televizor. De asemenea, dacă ai o casă inteligentă și sistem de iluminat high-tech, îți poți programa luminile să se coreleze cu ceea ce rulează pe smart TV. Pentru că acestea comunică constant, iluminatul va fi adecvat pentru paleta cromatică de pe ecran- scenele întunecate vor fi acompaniate de lumină slabă, iar cele luminoase sau cu culori tari vor fi însoțite de lumină puternică.

Dacă îți place muzica, același principiu funcționează și pentru accesul la servicii de streaming precum Spotify. Te poți juca și poți crea un mediu de party la tine acasă conectând sistemul de iluminat inteligent la muzica de pe televizor.

De asemenea, poți conecta televizorul la interfon și vei ști cine sună la ușă înainte să te ridici de pe canapea, sau la sistemul smart lock al casei, chiar și la sistemul de încălzire. Pare un scenariu de film SF, însă este realitatea tehnologiei smart care ne face deja viața mai ușoară și mai frumoasă.

Acest articol este susținut de eMAG. Conținutul său nu este redactat de către echipa Gadget.ro (cu excepția selecției de imagini). 

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.