Smartphone-urile mid-range sunt printre cele mai vândute telefoane mobile Android, iar în ultima perioadă au fost lansate o multitudine de modele, au fost noutăți pe toate fronturile.
Printre smartphone-urile mid-range anunțate / testate în ultima perioadă se află:
🟦 Xiaomi Redmi Note 12 Pro Plus;
🟦 Realme 11 Pro și Realme 11 Pro Plus;
🟦 OPPO Reno10 și OPPO Reno10 Pro;
🟦 Honor 90;
Urmează să fac review la OnePlus Nord 3 și sunt sigur că mai sunt și alte modele ce mi-au scăpat.
În opinia mea sunt câteva puncte ce merită a fi menționate ca și pas în spate în această nișă de smartphone-uri.
1. Plastic, plastic și iar plastic
Sunt extrem de puține telefoane mobile cu preț de sub 2000 – 2500 lei ce au sticlă pe spate sau structură de rezistență din metal. Toate merg pe combo-ul structură de rezistență din plastic și plastic în partea spate.
Mă rog, nu contează așa tare, dar utilizarea unor materiale mai ieftine nu a însemnat că prețul a devenit mai bun, din contră. Avem smartphone-uri mid-range din ce în ce mai scumpe de la o generație la alta, dar cu compromisuri la capitolul design.
Acum se poartă piele ecologică sau vegană, de fapt un plastic cu textură mai plăcută ce se uzează destul de rapid în timp scurt. Până și la sticla Corning Gorilla Glass s-a renunțat, iar fiecare producător caută sticlă cât mai ieftină de pus peste display. Încearcă să se acopere prin folia de protecție din…, plastic ce este adăugată din fabrică peste ecran.
2. Hardware ușor modest
Nu vă lăsați atrași de cantitatea mare de RAM și stocare de la unele modele, majoritatea merg pe chipseturi pe care le-aș considera modeste. Haideți să facem o comparație.
Poco F2 Pro este un smartphone lansat în 2020 cu sticlă pe față și spate, cu structură de rezistență din aluminiu și procesor Qualcomm Snapdragon 865 5G ce reușea la momentul respectiv să scoată peste 500.000 de puncte în AnTuTu, iar prețul său era de 1999 lei în magazinele online românești la debut.
Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ costă în jur de 2000 lei. Are un chipset ce nu-i neapărat rău, dar scoate un punctaj aproape identic cu F2 Pro-ul de acum…, 3 ani. Mă așteptam să văd un progres, un spor de măcar 10 – 15 – 20%. Și aici avem un caz fericit că unele smartphone-uri au Qualcomm Snapdragon 695 ce și în experiența de utilizare nu-i cine știe ce, un exemplu ar fi OPPO A98.
3. Slotul pentru microSD și jack-ul de 3.5mm sunt eliminate treptat, încărcătorul din cutie idem
Am testat Honor 90 ce urmează a fi listat în jurul a 2900 lei și am rămas puțin surprins când am văzut că nu are încărcătorul de 66W în pachet, așa cum se întâmpla la Honor 70. Nu mai zic de husă de protecție, căști etc. Sunt deja chestii ce par din timpuri de mult trecute.
Înțeleg că slotul pentru microSD nu mai este așa mare chestie, Honor 90 are 512 GB stocare în echiparea ce va fi listată local, Realme 11 Pro Plus la fel are stocare din plin. Totuși, avem în continuare și smartphone-uri cu 128 GB stocare unde un microSD ar fi binevenit.
4. Camera dedicată pentru tele…, lipsă…,
Samsung Galaxy A72 avea un setup la camera principală cu wide de 64 Megapixeli și OIS, tee de 8 Megapixeli cu zoom optic 3x și OIS, ultrawide de 12 Megapixeli și macro de 5 Megapixeli. Nu mai zic că A72 avea slot pentru microSD, jack de 3.5 mm, difuzoare stereo etc.
Senzorul tele nu este pus nici pe telefoane mobile cu preț de peste 2500 – 3000 lei. Nu înțeleg de ce apare o astfel de limitare. Dacă în trecut era cu putință, nu văd de ce în prezent este doar o excepție de la regulă, iar pentru zoom 2x se face crop din senzorul principal. La zoom 5x cu OIS nici nu are rost să vizăm pe segmentul mid-range.
În loc de 200 Megapixeli pe senzorul principal aș alege mai degrabă un 50 Megapixeli + tele dedicat.
5. Preț din ce în ce mai mare
Da. Știu. O să mă apostrofați în secțiunea de comentarii că nu țin cont de inflație, scumpirea componentelor, a transportului etc. Totuși, mi se pare că avem o diferență de 5 – 6 – 700 lei ca raport preț / specificații experiență de utilizare pe ce primești în 2023 față de ceea ce aveam în 2020 – 2021.
Bineînțeles, sunt și puncte PRO:
- Majoritatea smartphone-urilor au făcut pasul spre paneluri OLED cu rată de refresh la 120Hz;
- 5G + Wi-Fi 6 începe a fi trendul de bază pe partea de conectivitate;
- eSIM-ul este adus și pe telefoane mobile cu preț de sub 2000 – 2500 lei;
- suportul software este din ce în ce mai bun, Samsung stabilește standardele, dar îi forțează și pe ceilalți să acorde atenție la acest capitol;
- camerele foto sunt din ce în ce mai bune în low-light;
- autonomia este de minim 1 zi în condiții normale spre intense de utilizare.
Putem extinde discuția în rubrica de comentarii.