Dacia a prezentat primele imagini cu noul Duster, SUV-ul ce s-a comportat neașteptat de bine pentru compania autohtonă. Discutăm de automobilul ce a reușit să devină cel mai de succes produs de export al economiei românești.
Primele informații legate de Dacia Duster le găsiți aici, un review pentru vechea generație într-un articol separat. Pentru câteva zile, Duster-ul testat de Darius a fost și pe la mine și mi-am făcut o impresie inițială. Pot să fac o mică paranteză și să spun că pentru începutul lui 2018 sunt în căutare de automobil nou, am câteva cerințe:
- Caroserie de SUV – drumurile românești le cunoaștem din plin, iar un SUV ușor înălțat îl consider ideal. Nu doar în afara orașului, ci chiar și urban. Nu știți câte cuvinte de bine am în gând pentru momentele în care dau de adevărate cratere pe străzile capitalei noastre;
- Cutie automată – m-am plimbat și eu cu majoritatea automobilelor prezentate pe site și am realizat cât de confortabilă este o cutie automată, cât de mult te ajută în drumurile lungi, dar și în oraș.
- Climatizare automată – alt element ce ar trebui să devină indispensabil pe orice automobil din 2017.
Nu sunt neapărat fan al 4×4 și asta pentru că de-a lungul unui an sunt prea puține momente în care chiar ai nevoie de tracțiunea integrală. Nu mă interesează nici să cumpăr un automobil S-H cu cine știe ce brand renumit pe capotă etc.
Aș ar arăta interiorul noului Duster – sursa AutoEvolution;
Pe drumul pe care merg de cele mai multe ori spre serviciu sau București trec prin dreptul centrului de testare al Renault de la Titu. Anul ăsta de câteva ori m-am întâlnit cu noul Duster colantat și mi-au atras atenția două detalii majore:
- Masivitatea – un automobil mai mare, mai impozant față de precedenta generație.
- Păstrarea caracterului utilitar – aici trebuie să explic. Dacia putea să transforme noul Duster într-un SUV de oraș, cu gardă la sol mai joasă etc. Nu au făcut asta și pot să spun că sunt entuziast că au avut curajul să marjeze în continuarea pe ideea de SUV cu roțile duse spre extremitate, cu gardă mare la sol, cu capacitatea de a lua rampe serioase în față fără a atinge cu partea frontală sau spatele etc.
Din primele imagini de presă aș spune că spatele este ciudățel, dacă-mi permiteți expresia. Nu prea văd o legătură la nivel stilistic între partea frontală și spate.
Oare de unde s-a inspirat Dacia pentru spatele noului Duster?
În afara de asta nu prea am ce să-i reproșez. Și interiorul mi se pare reușit, mai ales că au ridicat ecranul de multimedia și navigație, față de poziționarea prea joasă de la actualul model. Mai am o speranță, legată de scaune. Sper că le-au făcut mai confortabile, la generația de acum mi se par prea scurte și obositoare pe drumurile lungi. Ar fi cazul să ofere mai multă atenție și aici.
Sunt optimist în ce-l privește pe noul Dacia Duster pentru că au păstrat caracterul practic al predecesorului, l-au dus la un nivel superior. Abia aștept să-i fac un test-drive, iar dacă prețurile vor fi de bun simț să fac pasul spre acest automobil.