Retelistica

Începând cu data de 1 iulie intră în vigoare un nou regulament privind roamingul în rețelele publice de comunicații mobile în interiorul Uniunii (Regulamentul (UE) 2022/612 al Parlamentului și al Consiliului din 06 aprilie 2022 privind roamingul în rețele publice de comunicații mobile în interiorul Uniunii), care extinde regulile actuale și aduce noi completări.

În cazul depășirii limitelor utilizării rezonabile a unor servicii în roaming în SEE, vor scădea și suprataxele care pot fi aplicate consumului ulterior, astfel că până la sfârșitul anului 2022 se aplică următoarele valori:

  • suprataxa pentru date – 2 Euro/GB, fără TVA;
  • suprataxa pentru apelurile primite – 0,55 eurocenţi/minut, fără TVA;
  • suprataxa pentru apelurile efectuate – 2,2 eurocenți/minut, fără TVA;
  • suprataxa pentru SMS-urile trimise – 0,4 eurocenți/SMS, fără TVA.

Pentru a vedea care sunt datele de care dispuneţi în roaming, ANCOM a dezvoltat o aplicaţie de tip widget ce vă poate face automat acest calcul. Aceasta poate fi accesată intrând pe acest link, cu menţiunea că va fi actualizată cu noile tarife începând cu 1 iulie.

Tot începând cu această dată va trebui asigurată aceeaşi calitate a serviciilor de comunicaţii electronice. De exemplu: dacă în ţara de origine utilizatorul are acces la conectivitate 5G, acesta va trebui să aibă acces la acelaşi tip de conectivitate şi în roaming, dacă serviciul este disponibil şi în ţara vizitată.

O altă noutate este dată de notificarea suplimentară. În caz că utilizatorul consumă mai mult de 100 de euro fără TVA într-o perioadă lunară de facturare, atunci furnizorul este obligat să îi transmită o notificare acestuia pe dispozitivul mobil pentru a-i indica procedura care trebuie urmată în cazul în care clientul dorește continuarea furnizării serviciilor respective, precum și costurile asociate fiecărei unități suplimentare care urmează să fie consumată. Dacă utilizatorul nu răspunde conform instrucțiunilor primite, furnizorul de servicii de roaming sistează imediat furnizarea și facturarea către client a serviciilor de date în roaming. Utilizatorul poate solicita continuarea sau reluarea ulterioară a furnizării serviciilor.

Dacă vă interesează toate informaţiile despre noutăţile aduse de noul regulament, puteţi intra pe www.ancom.ro.

Categorii: retelistica
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Cosmin Mușat

Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.