De la 1 martie 2021 vom avea noi etichete energetice pentru electronice şi electrocasnice. Dispar clasele A+, A++ şi A+++

23/02/2021

Deşi ne-am obişnuit cu actuala etichetare energetică a electronicelor şi electrocasnicelor, o noua directivă a Uniunii Europene îşi doreşte să simplifice acest mod de etichetare a performanţei energetice. Aceste modificări vor deveni obligatorii pentru toate ţările membre începând cu 1 martie 2021.

Ce schimbări vom avea ?

În primul şi în primul rând vor dispărea clasele de eficienţă A+, A++ şi A+++. Noua scară de măsurare va începe de la G (cel mai puţin eficient) şi se va opri la A (cel mai eficient). Se pare că noile criterii vor fi mult mai dure, mai stricte, astfel că ce înseamnă în prezent clasa A+++, în noua etichetare se va încadra cel mai probabil în clasa C. Ce avem în prezent în clasele A, A+ şi A++ le-am putea găsi în viitor încadrate în clasele E, F şi chiar G.

Se pare că la început nu vor exista electronice sau electrocasnice încadrate în clasa A, iar clasele B şi C vor avea foarte puţine modele. Se păstrează astfel loc şi pentru viitoarele device-uri mult mai eficiente energetic.

Noua etichetă energetică va conţine în premieră şi un cod QR, unul care va oferi informaţii detaliate despre produsul respectiv (informaţii de la Registrul European de Produse pentru Etichetare Energetică).

La ce ne ajută aceste etichete energetice ?

Principiul de înţelegere rămâne acelaşi: cu cât un device este încadrat energetic la o literă mai apropiată de A, cu atât respectivul produs consumă mai puţin. Diferenţele între clase vor fi mai mari, astfel că vor exista şi cazuri cu diferenţe de 15 – 20% între o singură clasă.

Via: computerblog.ro
Cosmin Mușat
Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.