Dell Inspiron 2310 one – review (all-in-one pc refurbished)

14/08/2012

Rămân la opinia că pc-urile de genul all-in-one vor avea succes în viitorul apropiat. Oferta a început a fi mai largă, prețurile coboară de la zi la zi. V-am oferit un review la un fel de ultraportabil timpuriu – Dell Latitude XT2 și continuăm cu un all-in-one pc care l-am folosit în ultimele două săptămâni.

Ne-am mai jucat și cu alte două all-in-one pc-uri: ASUS ET2210 – cu touch ca și Dell-ul sosit de la citgrup.ro, HP Omni 27 – fără display touch. Prețul all-in-one pc-ului Dell este de 4268 lei cu TVA inclus. Dispune de o garanție de doi ani de zile.

Să vedem ce primiți pentru 4268 lei:

All-in-one pc Dell Inspiron 2310 one
Ecran 23 inch cu rezoluție 1920×1080 pixeli
Sunet THX Audio
Procesor Intel Core i3-M380 la 2.53 GHz
Memorie 4 GB memorie RAM DDR3, 1 TB spațiu de stocare
Placă grafică ATI Mobility Radeon HD 5470 cu 1 GB DDR3 la 1.6 GHz
Sistem de operare Windows 7 Home Premium
Conectivitate Wi-Fi în standardele b/g/n, DVD-RW, tv tuner, 6 x USB 2.0, 2 x jack de 3.5 mm pentru ieșire audio și microfon, cameră web HD,
Baterie
Greutate 8.5 kg
Grosime 90 mm

Un all-in-one pc cu touch mi se pare de viitor. Spun asta din perspectiva lui Windows 8 pe care Microsoft l-a optimizat special pentru device-urile cu touch. Vor oferi o experiență mult mai plăcută. Am remarcat asta la ASUS ET2210 care a sosit cu Windows 8 deși era în versiunea Consumer Preview. Este cu totul altceva. Windows 7 mizează pe clasic, navigarea prin ferestre. Touch-ul nu va funcționa ok pentru că sunt prea micuțe controalele, pentru touch ai nevoie de icon-uri mai mari, gândit diferit la nivel de interfață – Metro style / Modern UI oferă asta.

Dell Inspiron 2310 one aduce Windows 7 Home Premium, dar sunt sigur că va rula Windows 8 fără probleme.

Design

În cutie dați de all-in-one pc, mouse, tastatură, telecomandă – are și TV tuner inclus. Îl puneți pe masă / birou și gata. Modelul în cauză poate deveni și televizor ad-hoc având un TV tuner, iar display-ul de 23 inch mi se pare destul de generos. Apropo, 23 inch = 58.4 cm în diagonală.

Ecranul de 23 inch cu rezoluție 1920×1080 pixeli a fost înconjurat de o porțiune neagră, o grilă la baza ascunde sunetul bazat pe standardul THX Audio. Spatele și marginile sunt dintr-un metal gri. Nu l-au făcut dintr-un plastic negru pe spate, asta înseamnă atenție la detalii.

Nu-i deloc slim sau ușor: cântărește 8.5 kg și grosimea sa este de 90 mm. Totuși, ocupă puțin spațiu pe birou și îți oferă atât posibilitatea de a-l folosi ca TV, telecomanda micuță cu multe controale sau ca desktop pc. Picioarele de susținere nu mi-au inspirat încredere, dar după ce l-am pus pe birou s-au dovedit a fi suficiente spre a-l ține în siguranță. Nu se mișcă în niciun fel, chiar și când masa este atinsă ceva mai tare, mișcată. Punct pozitiv.

Se dovedește a fi un all-in-one pc fabricat cu mare atenție, materiale de calitate, rezistente în timp.

Ecran și sunet

Aduce un display touch de 23 inch cu rezoluție 1920×1080 pixeli. Am crezut că va fi o problemă cu fonturile, dar sunt mari, nu te obosește ci dimpotrivă te obișnuiești rapid cu el. Unghiul de vizualizare este bun, culorile par puțin saturate. Ai impresia că este un Super AMOLED display. Și acolo ești întâmpinat de culori supra-saturate. Totuși, aici nu-i chiar așa.

Îl consider un display bun, touch-ul funcționează ireproșabil. Răspunde rapid și foarte precis. O adevărată plăcere să-l utilizezi prin gesturile de tip touch. Nu mai trebuie să cauți o anumită tastă pe tastatură sau să ai mouse-ul în mână.

Sunetul vine de la baza ecranului. Se aude foarte clar, nu uimește ca putere și aici mă refer la bass. Mă așteptam la mai mult din acest punct de vedere, dar îl puteți accesoriza relativ ieftin cu un sistem audio distinct pentru un sound mai pătrunzător.

Hardware, sistem de operare și performanță

Se bazează pe un Intel Core i3 M 380 la 2.53 GHz – nu este din generațiile actuale ci pe mai vechea platformă Arrandale, 4 GB memorie RAM DDR3 – 2 module Samsung a câte 2 GB la 1.333 MHz – în realitate sunt 3.87 GB DDR3. Placa de bază este sub logo-ul Dell folosind un chipset Intel Havendale/Clarksdale HM57.

Placa grafică dedicată este ATI Radeon HD 5470 cu 1 GB memorie DDR3 la 1.6 GHz. Urmează spațiul de stocare destul de mare – 1 TB, în fapt sunt 932 GB de proveniență Western Digital.

Rulează Windows 7 Home Premium pe 64 biți. Dați și de ceva soft de tip bloatware de la Dell – adică aplicații care nu se dovedesc a fi prea utile. Sony are locul fruntaș la așa ceva. Apreciez că ASUS nu aduce prea multe aplicații pe portabilele lor. Vor dispărea aceste aplicații la Windows 8 sau cel puțin nu vor mai afecta ecranul de start bazat pe interfața Modern UI, vechiul Metro style.

Nu-i un sistem gândit pentru gaming ci mai mult pentru entertainment, browsing, aplicații office. Aici este terenul său. Asta știe să facă cel mai bine. Merg și jocurile, dar nu cele care au cerințe grafice prea ridicate.

Să vedem ce note primește de la Windows Experience Index:

Laptop
Windows Experience Index
Dell Inspiron 2310 one
Procesor 6.7
Memorie RAM 5.9
Grafică 4.9
Grafică de gaming 6.2
HDD 5.9

Călcâiul lui Ahile se dovedește a fi placa grafică ATI Radeon HD 5470. În BrowserMark a scos 354355 puncte, iar în HTML5test cu browserul Chrome s-a oprit la 437 puncte.

Conectivitate

Să vedem cum au fost dipuse pe lateral sau pe spate. În lateral dreapta dați de butoanele pentru reglarea volumului: + sau -, urmează cititorul de carduri SD, 2 x USB 2.0, butonul de power. În lateral stânga găsiți doar DVD-RW-ul.

În spate dați de 4 x USB 2.0, RJ-45, portul pentru alimentarea cu energie electrică, antena pentru TV tuner și cam atât. Mai trebuie să dau de VGA, niște ieșiri audio, dar în partea stângă, pe spate nu se află nimic.Va trebui să te mulțumești cu sistemul ca atare, fără posibilitatea de a conecta încă un monitor sau a reda conținutul de pe all-in-one pc pe un proiector video.

Tastatură și mouse

Tastatura și mouse-ul sunt incluse în pachet. Tastatura mi s-a părut a fi destul de generos dimensionată, nu m-a impresionat ca și feedback oferit. Mă așteptam la mai mult. Mouse-ul Dell mi-a plăcut, ceva mai greu, dar precis.

Ambele funcționează cu baterii de tip AA, le găsiți în pachet. Nu știu ce autonomie oferă, dar cu siguranță le veți schimba de maxim 2 – 3 ori într-un an, cel puțin la tastatură. Am uitat să precizez că sunt wireless, iar receptorul seamănă cu un stick, bine că nu l-au făcut prea mic și să nu-l mai găsești prin casă.

Concluzii

All-in-one pc-ul Dell are cu siguranță puncte forte și slabe. Trebuie făcută o analiză serioasă înainte de a face o astfel de achiziței, cântărite dorințele și așteptările. Dell Inspiron 2310 one targetează un anumit public, o nișă. A celor care-și doresc un desktop pc micuț, ușor de strecurat în peisaj (aici mă refer la living room), să-l transforme în TV la nevoie.

Puncte forte
– design bine închegat, linii simple, materiale de calitate;
– display luminos, unghi de vizualizare bun, culori vii, touch inclus;
– spațiu de stocare mare;
– putere de procesare suficientă pentru browsing în mare viteză, aplicații office, jocuri cu cerințe grafice mai reduse.

Puncte slabe
– preț mare pentru specificațiile hardware pe care le integrează;
– nu există posibilitatea de a-l conecta la un proiector video sau un monitor suplimentar;
– nu se oferă posibilitatea de a regla monitorul de 23 inch și te mulțumești cu setările pe care și le face by default.


Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.