Dell Latitude XT2 – review (refurbished)

14/08/2012

Am avut pentru două săptămâni acest portabil care făcea furori în urmă cu ceva timp. Se adresa segmentului business, iar prețul era prohibitiv pentru mare parte dintre noi. Acum a apărut sub forma unui produs refurbished – nu-i un portabil nou nouț ci unul care propune un raport preț / performanță / calitate de luat în seamă.

Pe mine m-a uimit în sens pozitiv. Dell Latitude XT2 ne-a sosit de la citgrup.ro. Vorbim de un laptop care în vremea lui bună costa peste 6.000 de lei și acum îl puteți achiziționa pentru 1.926 lei.

Să vedem care-i sunt datele hardware:

Laptop
Date tehnice
Dell Latitude XT2
Ecran TFT LED de 12.1 inch cu rezoluție 1280×800 pixeli cu touch, stylus inclus
Procesor Intel Core 2 Duo la 1.4 GHz U9400
Memorie 2 GB memorie RAM DDR2 și maxim 4 GB DDR2,
Placă grafică ATI Radeon Xpress 1250 de 384 MB
Sistem de operare Windows 7 pe 32 bit
Conectivitate Wi-Fi, 3 x USB 2.0, VGA, ExpressCard, RJ-45, jack de 3.5 mm
Baterie 42 Whr
Greutate 1.6 kg
Grosime 27.4 mm

Vorbim de o combinație între un notebook cu o greutate redusă  – unele ultrabook-uri din prezent sunt tot în jurul a 1.5 – 1.6 kg cât și a unui tablet pc, unul ceva mai greu de operat. Display-ul se rotește și îl poți plia peste tastatură. Se poate folosi degetul sau stylus-ul din dotarea lui Latitude XT2.

Design 

Ambalajul nu lasă de înțeles că îți va sosi un produs refurbished, am remarcat atenția care o oferă de la protecția lui Latitude XT până la accesoriile incluse – Windows 7 într-un plic nedesfăcut vreodată, o variantă special concepută pentru astfel de portabile, încărcătorul micuț care-i ușor de strecurat în rucsac – cred că este și cel mai mic încărcător de laptop pe care l-am văzut până acum. Dell Latitude XT2 este accesorizat și cu o geantă, inclusă în prețul de 1925 lei.

Laptopul se prezenta într-o stare foarte bună. Gândiți-vă că vorbim de un produs care la vremea sa se încadra în clasa business, oferea materiale și finisare de calitate. Impresiile se păstrează. La exterior aduce o carcasă acoperită de un metal mat, plăcut la atingere cu sigla Dell subtil stilizată.

Când deschideți clapeta veți remarca că încă se ține foarte bine, nu sunt urme de zgârieturi, taste șterse sau alte aspecte care să fure din aspectul îngrijit al lui XT2. Butonul de pornire a fost poziționat la baza ecranului de 12.1 inch și nu deasupra tastelor. Asta pentru că-l poți folosi ca tablet cu ecranul pliat peste tastaură și dacă vrei să-l oprești din poziția respectivă să nu fie nevoie să rotești display-ul în poziția clasică.

Culoare omniprezentă este negrul și unele detalii / muchii sunt pe argintiu, un adevărat model business care mizează pe seriozitate și operabilitate și nu pe detalii inutile de design. Țin să spun că mi-a plăcut ultra-portabilul, unul din generațiile anterioare, un fel de early ultrabook. Cântărește doar 1.6 kg, doar că-i ceva mai gros decât ultrabook-urile din prezent – 27.4 mm, costă și de vreo 2 – 3 ori mai puțin. Ideear fi că se potrivește pentru cineva care doreșe să-l ia la drum lung, să-l pună în rucsac sau geantă. Plus că designul său nu s-a demonetizat puternic.

Ecran și sunet

Aduce un display TFT LED de 12.1 inch cu rezoluție 1280×800 pixeli, un display touch care poate fi controlat atât cu degetele cât și cu un stylus poziționat într-un locaș special, pe lateral stânga.

Se vede foarte bine, un display care uimește prin detaliile afișate și luminozitate. Touch-ul funcționează decent. Recunoaște și scrisul de mână. Apare și o tastatură qwerty touch când accesezi conținutul de pe Latitude XT2 prin gesturile de tip touch.

Ecranul se rotește în toate direcțiile, se poate plia peste tastatură. O chestie care uimește și în prezent. Mi-a plăcut că legătura între display și zona cu tastatura a rămas solidă, nu simți că s-ar fi slăbit după o utilizare îndelungată. Se ține bine. Poți orienta conținutul în portrait sau landscape după cum îți este mai ușor.

Sunetul vine de la o micuță boxă dispusă în lateral stânga. Nu se aude senzațional, dar dacă doriți sunet de calitate puteți opta pentru un sistem audio distinct via ieșirea audio din lateral dreapta. Acolo este și un jack de 3.5 mm pentru microfon.

Hardware, sistem de operare și performanță

Să nu vă așteptați la un hardware ultra-performant. Vorbim de un procesor Intel Core 2 Duo la 1.4 GHz gândit special cu gândul la mobilitate, consum redus de energie / autonomie mai mare, 2 GB DDR2 și se mai pot adăuga încă 2 GB de memorie RAM pentru un spor de performanță, o placă grafică dedicată ATI Radeon Xpress de 384 MB, 160 GB spațiu de stocare.

Sistemul de operare inclus pe portabil – Windows 7 în varianta de 32 bit. Și notele primite de la Windows Experience Index:

Laptop
Windows Experience Index
Dell Latitude XT2
Procesor 4.2
Memorie RAM 4.9
Grafică 3.2
Grafică de gaming 3.2
HDD 4.6

L-aș accesoriza cu un SSD pentru un boost mai consistent de performanță. În BrowserMark a scos 368894 puncte, iar în HTML5test cu browserul Chrome – 437 puncte.

Pornește în aprox. 50 de secunde și se oprește în aprox. 17 secunde. Mă refer la distanța de timp de la apăsare butonului de power și până când este afișat ecranul de start sau pânp când se oprește ca atare, nicio luminită să nu mai rămână aprinsă.

Conectivitate

Aduce multe porturi, lipsește doar HDMI-ul. În stânga dați de stylus ținut într-un locaș special, zona prin care se face răcirea, UBS 2.0, un alt port mai micuț care nu mi-am dat seama la ce folosește, micuța boxă. În lateral dreapta au fost puse: jack-urile de 3.5 mm pentru ieșirea audio și microfon, cititor pentru cardurile SD, ExpressCard ce în prezent nu mai este așa folosit, un port eSATA, slot pentru pornirea și oprirea Wi-Fi.

În spate dați de jack-ul pentru încărcător, VGA, RJ-45, 2 x USB 2.0. Cum spuneam lipsește doar HDMI, de USB 3.0 nu poate fi vorba. De abia de la laptopurile din 2012 am început să-l găsesc pe la portabilele de top și nu la cele sub 3.000 de lei, decât ocazional. Are VGA care într-un fel contrabalansează HDMI. Majoritatea videoproiectoarelor au VGA, așa că nu este o problemă.

Tastatură și touchpad

Touchpad-ul este micuț, pe atunci nu se purtau cele generos dimensionat. Răspunde la comenzi și la nevoie te obișnuiești cu el. Click dreapta și stânga sunt puse atât la bază cât și deasupra touchpad-ului. Este și un buton prin care poți face scrool pe suprafața ecranului, a fost pus între taste, de culoare albastră.

Tastatura pe șase rânduri, te obișnuiești rapid cu ea, puțin înghesuită, dar tastele sunt mari, zona direcțională clar individualizată.

Autonomie

Bateria sa dispunde 42Whr, destul de mare și asta se reflectă într-o autonomie consistentă. Încărcătorul este aș zice slim, micuț, ușor de strecurat în rucsac. Jack-ul pentru încărcător este pe partea spate, sub ecran. În modul Power Saver promite 3 h și 36 de minute, iar în Balanced pe la 3 h. Depinde mult și de ce setare pentru luminozitatea display-ului se aplică.

Concluzii

Dell Latitude XT2 în forma refurbished reprezintă o alegere rațională în funcție de ce ai nevoie. Nu este conceput pentru performanțe maxime, pentru gaming, de aceea nici nu m-am hazardat să-l pun în nenumărate teste de benchmark. Se pricepe la browsing, un SSD i-ar da un boost de putere sesizabil + 2 GB memorie RAM de tip DDR2. Mai cumperi Dell XT2 pentru portabilitate, tablet pc la nevoie, monitor ce se poate roti în toate direcțiile, autonomie. Poate fi considerat un fel de ultrabook mult mai ieftin și mai gros.

Să vedem care ar fi punctele forte și cele slabe ale lui Latitude XT2 refurbished:

Puncte forte
– design bine păstrat în timp;
– ecran rabatabil cu touch;
– browsing, rulare de aplicații office în condiții optime;
– greutate redusă;
– autonomie considerabilă;
– preț bun raportat la performanțele oferite / la pachetul ca atare inclus în Latitude XT2.

Puncte slabe
– lipsa unui port HDMI;
– puțin cam gros – 27.4 mm;
– greu de manevrat sub formă de tablet pc;
– touchpad micuț;
– lipsa unei camere web. Nu are nici DVD-RW, dar deja nu mai contează așa mult când majoritatea fișierelor le ținem stocate în cloud: clipurile pe YouTube, fotografiile pe Picasa, Flickr, etc, etc.

Mi-ar plăcea să-l văd la lucru cu Windows 8. Știți că noul sistem de operare al Microsoft ce va fi lansat oficial în octombrie 2012 uimește prin compatibilitatea sa cu display-urile de tip touch. Dell Latitude XT2 ar deveni cea mai ieftină tabletă Microsoft cu Windows 8 Pro.


Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.