Cei de la MSI România ne-au trimis la test un sistem desktop PC în care au încercat să integreze cât mai multe componente proprii, scopul principal fiind de a scoate în evidență placa de bază MSI MAG Z790 Tomahawk Max WiFi. Cum pentru o placă de bază poți face mai mult o prezentare decât un review în adevăratul sens al cuvântului, am decis să testez întreg sistemul și să vin cu detalii despre placa de bază acolo unde este cazul.

Specificații desktop PC powered by MSI

Date tehnice

Desktop PC
Sistem powered by MSI
CarcasăMSI MPG Sekira 100P, Mid-tower, suportă păci de bază E-ATX / ATX/ M-ATX/ Mini ITX, porturi 2 x USB 3.2 Gen 1 Type-A / 1 x USB 3.2 Gen 2x2 Type-C / 1 x Audio / 1 x Mic, sloturi HDD/SSD 2x 3.5 inch (compatibile și cu 2.5 inch) + 2 x 2.5 inch, lungeim maximă a plăcii video de 340mm, lungime maximă a coolerului CPU de 170 mm, ventilatoare preinstalate 3x120mm sau 2x140mm în față, 1x120mm în spate, dimensiuni 475 x 420 x 215 mm
SursăMSI MAG A750GL PCIE5, 750W 80+ Gold, complet modulară, PFC activ, PCi-E 5.0 16-PIN de 450W, ventilator de 120mm, dimensiuni 150 x 140 x 86mm
Placă de bazăMSI MAG Z790 Tomahawk Max WiFi, chipset Intel Z790, soket LGA 1700 compatibil cu procesoare Intel Core Gen 14 / 13 și 12, Intel Pentium Gold și Intel Celeron
4 x DDR5 UDIMM cu suport maxim de 192 GB și viteze de până la 7800+ MHz în OC
4 x M.2 (1 x M.2 PCIe 5.0 x4 + 3 x M.2 PCie 4.0 x4), 8 x SATA 6G
Wi-Fi 7 802.11 a/b/g/n/ac/ax/be tri-band pe 2.4, 5 și 6 GHz, Bluetooth 5.4, 2.5 Gbps LAN
Realtek ALC4080 Codec (7.1 canale, 32-bit/384 kHz)
porturi externe spate - DisplayPort, HDMI, 1 x USB-C 3.2 Gen2x2, 1 x USB-C 3.2 Gen2, 4 x USB-A 3.2 Gen2, 4 x USB-A 3.2 Gen1
suport porturi externe față - 4 x USB-A 2.0, 2 x USB-A 3.2 Gen1, 1 x USB-C 3.2 Gen2
dimensiuni 304.8 x 243 mm
ProcesorIntel Core i7-14700K Raptor Lake, litografie Intel 7, 20 nuclee cu 8 x Performance-Cores la maxim 5.6 GHz + 12 x Efficient-Cores la maxim 4.3 GHz, 28 fire de execuție, 33 MB Intel Smart Cache, Putere de bază 125W, Putere maximă Turbo 253W
Grafică integrată Intel UHD Graphics 770
MemorieADATA XPG Lancer 32GB DDR5 6000MHz CL40 Dual Channel Kit, 2 x 16GB
1 x SSD ADATA Legend 970 de 1 TB pe M.2 2280 NVMe PCIe Gen5 x4, răcire activă cu ventilator kintegrat
Placă videoMSI NVIDIA GeForce RTX 4060 Gaming X 8G, 8GB GDDR6, 128-bit, 3 x DisplayPort v1.4a + 1 x HDMI 2.1a
Sistem de operareFără sistem de operare preinstalat, Windows 11 Pro pentru test

Pachet, design și construcție

🔺Un sistem sobru, nu atrage neapărat atenția asupra sa drept unul de gaming.

La mine a ajuns unitatea în cutia carcasei MSI MPG Sekira 100P, fără nimic altceva alături. Este și normal așa ceva, vorbim despre un sistem pus cap la cap îndeosebi pentru a prezenta placa de bază MSI MAG Z790 Tomahawk Max WiFi, așa că nu cred că avem despre ce vorbi la capitolul pachet.

Carcasa MSI MPG Sekira 100P mi se pare destul de discretă pentru una ce se recomandă de gaming. Din partea mea, dacă nu aprinzi niciun fel de iluminare, de pe nicio componentă, te alegi un sistem sobru, l-aș numi chiar elegant. Asta datorită culorii negru mat și a câteova linii finisate argintiu, cumva în nuanța metalului brut.

Din punct de vedere al construcției, mai nimic de reproșat, deși nu aș putea numi această carcasă una premium. Având în vedere prețul, nici nu și-a dorit să fie poziționată astfel, ba chiar aș aprecia că merită avută în vedere în zona unde concurează.

Avem sticlă securizată pe laterala din stânga și panou metalic, fără nicio grilă, pe dreapta. Ambele se fixează la locul lor fără șuruburi, dar pentru a le scoate este nevoie să desfaci capacul superior, ce este prins cu două șuruburi. Apoi, ambele panouri laterale glisează de jos în sus și se scot imediat.

Întreg sistemul a fost asamblat destul de atent, dar aici nu vorbim despre unul de producător, ci despre unul custom made. Deci, cu siguranță fiecare ar putea reuși un management diferit al cablurilor, fiindcă în rest componentele au locurile lor și nu știu ce ai putea face în plus.

Este de menționat că SSD-ul montat – ADATA Legend 970 1TB, nu a permis montarea deasupra lui a heatsink-ului ce vine la pachet cu placa de bază, fiindcă acest SSD are răcire activă, cu ventilator integrat, prima soluție de acest gen pe care o întâlnesc.

În fine, am primit acest sistem pentru a mă axa pe placa de bază, așa că voi spune câteva cuvinte și despre această componentă… de bază. Este una foarte asemănătoare cu cea care echipează și propriul meu sistem, mai exact MSI MAG Z790 Tomahawk WiFi, pe care am prezentat-o cu un pic peste un an în urmă. Modelul de față, anume cel ce adaugă în denumire particula Max, aduce evident câte ceva în plus. În primul rând este vorba despre conectivitatea fără fir, ce trece la modul WiFi 7, dar care face pasul mai sus și la Bluetooth, ce este acum de tip 5.4.

Pentru memoria RAM, la MSI MAG Z790 Tomahawk Max WiFi poți urca până la maximul suportat de procesoarele Intel Core din generația a 14-a, mai exact poți monta până la 192 GB. Sunt disponibile pentru asta 4 sloturi. Totodată, apare suport pentru SSD-uri pe interfață PCIe 5.0 x4. Avem un singur slot pentru astfel de unitate de stocare, este vorba despre slotul M.2_1 ce este conectat direct la CPU și care poate adăposti SSD-uri în format 22110, 2280 și 2260. Din punct de vedere al suportului RAID, avem posibilitate pentru RAID 0, 1, 5 și 10 atât pentru unitățile M.2, cât și pentru cele SATA.

În rest, MSI MAG Z790 Tomahawk Max WiFi este o placă de bază ce propune soluții constructive de top, cu multiple heatsink-uri și protecții serioase pentru cele mai importante componente. Avem așa ceva pentru zona de I/O, foarte solid asamblată, avem heatsink-uri pentru fiecare dintre cele 4 sloturi M.2, dar și pentru VRM.

Aș vrea să enumăr aici și accesoriile cu care vine la pachet placa de bază MSI MAG Z790 Tomahawk Max WiFi. La mine nu au ajuns, așa cum am spus deja, dar am informațiile de pe site-ul oficial MSI, unde poți găsi toate detaliile și specificațiile pentru această placă de bază. Astfel, în pachet sunt oferite și 2 cabluri SATA, două prinderi EZ M.2 Clips (poți fixa SSD-uri pe M.2 fără șurubelniță), un stick USB, mai multe abțibilduri, unele pentru marcarea cablurilor, o antenă exterioară pentru modulul Wi-Fi, un conector pentru panoul frontal al carcasei și două pliante, unul cu rol de ghid de instalare rapidă, celălalt cu informații de reglementare.

Închei cu câteva capturi de ecran din interfața BIOS a plăcii de bază MSI MAG Z790 Tomahawk Max WiFi:

Performanță

🔺Fără a fi un procesor cu mult mai performant decât cel echivalent din generația trecută, Intel Core i7-14700K este mai mult decât suficient pentru orice fel de sarcină.

Era mare păcat, zic eu, să ajungă un așa sistem la noi și să nu îl trecem prin testele de benchmark obișnuite. Mai ales că vorbim despre primul PC pe care îl am la îndemână ce vine cu procesor Intel Core din a 14-a generație, dar și cu primul SSD pe PCIe 5.0 x4.

Haideți, mai întâi, să parcurgem configurația hardware, așa cum o vede CPU-Z:

Acum, putem analiza rezultatele din testele sintetice, pe care le-am grupat în tabelul de mai jos: 

[table “293” not found /]

Testele de benchmark rulate pe sistemul desktop PC powered by MSI:

Am monitorizat, ca de fiecare dată, și temperaturile de pe componente, cu ajutorul HWMonitor de la CPU-ID:

Nu știu câte ar fi de povestit despre scoruri ori temperaturi, fiindcă, așa cum am mai tot spus, aici avem un sistem configurat de MSI România pentru a prezenta placa de bază MSI MAG Z790 Tomahawk Max WiFi. Așadar, un sistem custom, pe care desigur îl poate asambla orice doritor exact în același fel. Totuși, nu vorbim despre un OEM sau despre ceva ce poate fi cumpărat ca atare, gata montat de către un retailer.

Preț

Desktop PC powered by MSI – aproximativ 8.575 lei, calculat pe componente după cum urmează:

Desktop PC powered by MSI
4.0 / 5 Gadget Score
Pro
  • design sobru, dacă nu activezi iluminările carcasei și ale componentelor poți avea chiar un sistem elegant, aș spune;
  • performanțe foarte bune în ansamblu, placa de bază cu suport pentru cele mai noi tehnologii și componente își arată avantajele.
Contra
  • carcasa și sistemul de răcire nu permit cel mai bun airflow, temperaturile pe mai toate componentele ajung cam sus în sarcini dificile susținute.
Concluzii

Placa de bază MSI MAG Z790 Tomahawk Max WiFi, căci ea este în centrul atenției în acest articol, este una excelentă spre a construi un PC dintre cele mai performante cu putință. Sigur că de la MSI există și seria Pro, dar, din partea mea, ceea ce am văzut în cazul de față este mai mult decât suficient, o placă de bază ce nu face aproape niciun compromis. Cele mai importante caracteristici se referă desigur la suportul complet pentru procesoarele Intel Core din a 14-a generație, la slot M.2 PCIe 5.0, la Wi-Fi 7, precum și la toate celelalte atuuri ale acestei componente de top. Prețul mi se pare corect chair și acum, cu toate că vorbim despre cel afișat la puțin timp de la lansarea pe piață.

Design
Performanță
Răcire
Raport preț / specificații

Unitatea desktop PC powered by MSI a fost testată timp de 8 zile și a fost returnată. Conținutul review-ului aparține strict autorului, nu a fost aprobat sau editat de altcineva.