Opinie

În ultimul timp, am avut parte de câteva smartwatch-uri foarte interesante ce, cu siguranţă, vor avea succes.  După părerea mea, aceste smartwatch-uri sunt nişte gadget-uri în adevăratul sens al cuvântului. Cred că în 98% din filmele ce prezintă lumea noastră în viitor, unul dintre personaje are un astfel de gadget.

Am făcut un mic studiu de piaţă, căutând articole despre astfel de produse şi urmărind părerile comentatorilor. Ceea ce reiese, nu este deloc neaşteptat, părerile fiind împărţite. Unii văd potenţialul acestui gadget, în timp ce alţii susţin că nu s-ar merita să plătească jumătate din valoarea smartphone-ului pe care-l deţin, pentru un ‘simplu ceas cu touchscreen‘.

Eu fac parte din prima categorie. Văd potenţialul imens pe care-l au aceste gadget-uri, deoarece aduc multe funcţii care ne pot ajuta. Să luam ca şi exemplu funcţia de Notificări. Mie nu-mi place să scot telefonul din buzunar de fiecare dată când vibrează, anunţându-mă că am primit un email (în plus, cred că ştim cu toţii cât de greu este să-l scoţi când te afli în metrou la oră de vârf). Nu-mi place să fac asta deoarece multe dintre ele sunt spam-uri sau newsletter-uri care nu mă interesează. Astfel, de multe ori renunţ să mai verific ce am primit şi ratez ce mă interesează.

photo-email-and-alerts

Desigur, nu mă plâng acum că îmi e lene să scot telefonul din buzunar şi ca vreau un robot care să mi-l scoate. Ceea ce vreau să spun, este că ar fi mult mai simplu dacă aş avea un ceas pe care să-mi fie afişate aceste notificări.

Printre cele mai importante astfel de smartwatch-uri se află Pebble, Cookoo sau Sony SmartWatch. Pebble de exemplu, este un succes uriaş. A pornit cu o campanie pe kickstarter.com, propunându-şi să strângă 100.000$, însă rezultatul a uimit pe toată lumea. A strâns 1.000.000$ în doar 28 de ore şi până la final a adunat suma de 10.000.000$. A dovedit într-un timp scurt, că este un gadget pe care oamenii şi-l doresc şi de care au nevoie, într-o oarecare măsură.

Bun, acum că ne-am lămurit despre ce vorbim să trecem la ce mă frământă pe mine. Unde este Apple în toată această poveste? 

Mă interesează de ce Apple nu a intrat pe această piaţă, dat fiind faptul că a avut ocazia să facă asta. Când au lansat iPod Nano generaţia a şasea, instant au apărut brăţări pentru a-l purta ca un ceas. Consider că au ratat o oportunitate foarte mare, deoarece în forma în care l-au lansat, acest iPod a primit foarte multe păreri negative. Mulţi s-au plâns de interfaţa greu de utilizat şi oarecum hibridă. Nu era nici iOS.. dar nici altceva.

Dacă dezvoltau un OS pentru acest iPod, prin care să-l transforme într-un smartwatch, realizau o altă inovaţie. Îmi vine greu să cred că Apple nu a luat în calcul această posibilitate. Aşadar, rămân două ipoteze plauzibile. Ori au considerat că nu este momentul potrivit (nu ar fi prima oară când fac asta), ori lucrează la un astfel de gadget însă unul mai complex şi au nevoie de mai mult timp. Sau, desigur, nu-i interesează şi nu au de când să dezvolte vreodată aşa ceva – greu de crezut din moment ce ei lucrează astăzi la produse care se vor lansa abia peste doi, trei sau chiar cinci ani. Este treaba lor să ia în considerare toate oportunităţile şi să le acorde o şansă.

În concluzie, eu unul nu văd un viitor fără smartwatch-uri. Sper totuşi să vadă acest lucru şi companiile ca Apple, Samsung, Google ş.a. deoarece competiţia dintre ele ne aduce produse mai bune şi mai revoluţionare.

Voi ce părere aveţi despre smartwatch-uri? Credeţi că Apple va dezvolta un astfel de gadget?