ANCOM a măsurat acoperirea la metrou în 2021, iar rezultatele obținute arată o acoperire de 99% (date adunate de la cei 4 operatori). Au oferit date și pentru fiecare operator în parte, iar informațiile oferite mi se pare interesante.

Putem face și un clasament în ce privește operatori de telefonie mobilă ce stau cel mai bine ca și acoperire în metroul bucureștean:

  1. Digi Mobil – 90%;
  2. Orange – 88%;
  3. Vodafone – 87%;
  4. Telekom Mobile – 66%.

Câteva detalii despre cum au fost făcute testele de către ANCOM:

„ Masurarile au fost efectuate direct in metrou, pe ambele sensuri ale fiecarei magistrale, fiind folosite echipamente portabile. Avand in vedere ca nu exista semnal GPS in subteran, valorile inregistrate au fost mediate la secunda si distribuite intre statii.”

În 2021 pe lângă campania de monitorizare a semnalului la metrou au făcut măsurători și în localitățile în care peratori au declarat că au adus îmbunătățiri semnificative pe partea de acoperire prin site-uri noi sau modernizarea celor existente.

„Ca o continuare a campaniilor desfasurate in anii trecuti, in 2021 am realizat masuratori doar in acele localitati in care am fost notificati de catre operatori ca au fost aduse imbunatatiri semnificative din punct de vedere al acoperirii cu servicii de voce, prin instalarea de noi site-uri sau modernizarea celor existente. Aisemnal.ro a fost actualizat si cu aceste noi date punctuale. Pentru anul acesta, ne propunem sa largim aria masuratorilor efectuate si, pe langa realizarea masuratorilor la nivel national ce contin inclusiv detaliile de roaming involuntar, acoperirea cumulata si traseele metroului din Bucuresti, sa verificam nivelul de semnal pe infrastructura de cai ferate”, a declarat Cristin Popa, director executiv al ANCOM.

Campania de monitorizare s-a desfășurat între septembrie – decembrie 2021. Au fost făcute măsurători în 1786 localități cu peste 10 locuitori, 25156 km de drumuri. Pe harta ce o găsiți pe Aisemnal.ro sunt 3.581.833 puncte, iar 383.828 puncte au date înregistrate în 2021.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro, Canon 70D și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.