Diverse

Noul pachet de măsuri fiscale a fost publicat în Monitorul Oficial pe 27 octombrie, iar noutăţile aduse de acesta le cunoaşteţi deja, presa din România a abordat pe larg acest subiect.

În acest pachet de măsuri fiscale a fost prinsă şi modificarea Legii 70/2015, una care se referă la micşorarea plafoanelor aferentă operaţiunilor de încăsări şi plăţi în numerar (adică cum spune vorba, cu banul jos). Noile plafoane vor deveni aplicabile la 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial, adică din 11 noiembrie (dacă am calculat bine).

Black Friday 2023 la Fashion Days, începe pe 6 noiembrie – dis-de-dimineață!🔗

Sunt multe limite modificate în jos, nu stau să discut despre fiecare, le găsiţi detaliat la sursă. Ce vreau să evidenţiez prin acest articol este că începând cu 11 noiembrie nu vom mai putea cumpăra de nicăieri doar cu cash (de la niciun retailer cu prezenţă fizică) smartphone-uri, tablete, orice device în general al cărui preţ depăşeşte valoarea de 5000 lei. Asta până în 2024. Din 2025 suma se reduce şi mai mult la doar 2500 lei.

Să luăm un exemplu: te duci într-un magazin şi vrei să cumperi un Samsung Galaxy S23 Ultra de 1 TB al cărui preţ este de 7099 lei. Tu ai toţi banii în numerar. Până pe 11 noiembrie îl vei putea cumpăra fără probleme, însă după această dată vei putea da cash maxim 5000 lei, restul de până la 2099 lei urmând a-i achita obligatoriu cu cardul bancar. Din 2025 situaţia se schimbă şi mai rău, atunci vei putea plăti în numerar maxim 2500 lei, restul de până la 4599 lei urmând a-i achita prin card bancar.

După cum puteţi observa ni se îngrădeşte şi mai mult posibilitatea de a plăti cu banul jos, foarte probabil într-un viitor nu foarte îndepărtat această opţiune urmând a dispărea în totalitate.

Sursa: profit.ro, sursa foto