Cum am spus și în articolul precedent, 5G-ul este viitorul în telecomunicații și nu neapărat pentru a avea o viteză mai mare la internet etc, ci pentru posibilitățile aduse în mediul business. Pentru ceea ce aduce către utilizator în mod direct și indirect, de la condus autonom și până la fabrici smart gestionate în mod automat. 

Una dintre cele mai puternice discuții este legată de partea de securitate cibernetică, iar Huawei prin intermediul SUA s-a ales cu un rol central în sens negativ. Compania chineză a încercat să ofere acces către modul în care-și dezvoltă tehnologiile, au și pregătit o facilită de testare la Bruxelles, unde codul poate fi studiat în fel și chip etc. Aveți detalii complete pe aici

SUA face lobby agresiv către statele europene spre a interzice Huawei. Personal, cred că Uniunea Europeană nu ar trebui să se bazeze pe afirmațiile unuia și altuia, ar trebui să găsească o soluție cu aplicare pe termen lung, o soluție care să țină cont de interesele europene. 

Cred că o instituție acreditată, cu tehnicieni de top și un know-how dobândit prin intermediul GSMA și 3GPP ar putea să realizeze un set de unelte de testare. 

Accentul să fie pus pe securitate și impact economic. 

Securitate – datele ce trec prin rețea să fie în siguranță maximă, fără posibilitate în a fi scalate de la distanță de un alt jucător, fără portițe lăsate spre a fi exploatate etc;

Impact economic – mai ales după pandemia de covid-19, costurile de implementare a 5G ar trebui aduse spre zone de preț cât mai reduse, spre a fi cu gândul în special la soluțiile dezvoltate pe 5G, elemente ce ar aduce plusvaloare în economie

Uniunea Europeană printr-o instituție dedicată ar putea să dezvolte standarde unitare de evaluare și certificare pe partea de securitate. Rolul UE va fi consolidat, iar autoritățile naționale vor avea acces la un control transparent. 

Până acum, alegerea furnizorilor pentru 2G / 3G / 4G a fost la latitudinea operatorilor. Avem costuri ce s-au redus constant, deja în 2020 tindem spre abonamentele cu NELIMITAT pe partea de minute, mesaje și internet

Teoretic, și pentru 5G ar fi excelent să se meargă în aceeași linie, deși cred că nu va fi așa și vom avea o intruziune din ce în ce mai puternică a autorităților (la cum am văzut prin Bruxelles, mă tem că o parte dintre cei ce au decizia în mână, nu au idee ce înseamnă 5G-ul pentru economie etc). 

Evaluarea companiilor ce participă la furnizarea de soluții 5G ar trebui să se bazeze pe principii coerente, pentru a garanta un mediu de afaceri echitabil. Fiecare furnizor în parte depinde un lanț de aprovizionare. Se discută despre adoptarea unei politici de încredere zero (în securitate IT, politica de încredere zero se referă la o verificare făcută pentru fiecare persoană și dispozitiv ce încearcă să acceseze resurse dintr-o rețea privată, indiferent că face asta din interior sau în afara permietrului rețelei). 

Ca să răspund la întrebarea din titlu, Da. Este nevoie de un set de reguli și de ce nu, direct și de o autoritate tehnică care să aibă obiect de activitatea testarea echipamentului și a software-ului. Sunt sigur că operatori de telefonie mobilă și furnizori de soluții 5G ar fi deschiși din acest punct de vedere. 

Categorii: retelistica

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.