Orange și-a actualizat portofoliul de abonamente pe telefonia mobilă, iar cel mai ieftin abonament cu internet național nelimitat este Smart 15.

Am dat o tură pe site-urile fiecărui operator în parte, iar de acolo am încercat să selectez abonamentele ce oferă NELIMITAT la minute naționale, SMS-uri naționale și internet pe teritoriul României.

1. Digi Mobil;

Prin portofoliul de abonamente al Digi Mobil nu s-a schimbat nimic de câțiva ani, iar Optim Nelimitat la 5 euro a rămas cea mai accesată opțiune în rândul clienților.

La aprox. 25 lei (dacă ai 2 abonamente coboară la 4 euro, pentru 3 abonamente costă 3.5 euro, iar pentru 4 sau 5 abonamente ajunge la 3 euro pe lună) include următoarele beneficii: 80 GB în 5G, NELIMITAT la internet în rețeaua 4G, 10 GB în 3G. Vitezele sunt de până la 100 Mbps în download și 10 Mbps în upload pe 2600 MHz în TDD-LTE sau 75 Mbps în download și 21 Mbps în upload pe 2100 MHz în FDD-LTE.

Digi Mobil Optim Nelimitat include minute naționale nelimitate, iar SMS-urile se plătesc cu 0.012 eurocenți.

Avantajul ar fi legat de preț, cel mai avantajs. La polul opus: nu are beneficii în roaming* pe partea de trafic de date (sunt tarife, întradevăr mici), nu sunt incluse și SMS-urile naționale.

*Îmi amintesc că erau 3000 de minute internaționale către UE, SUA și China (principalele rețele mobile și rețelele fixe din zonele respective). 

2. Orange;

Smart 15 costă 15 euro pe lună / aprox. 73 lei. Este cel mai ieftin abonament cu internet mobil nelimitat de la operatorul portocaliu. Vitezele pot fi de până la 355.6 Mbps / 38.04 Mbps în download și 47.5 / 5.04 Mbps în upload (în funcție de smartphone-ul utilizat). Eticheta nelimitat este adusă pentru minute și SMS-uri, atât la nivel național cât și în roaming.

Este de 3 ori mai scump față de Optim Nelimitat de la Digi Mobil, dar vitezele în 4G sunt superioare, aduce la pachet și beneficii în roaming (utile pentru cei ce călătoresc des în afara granițelor țării). De fapt, este abonamentul cu cea mai mare viteză la traficul de date. Nu se specifică că peste un anumit prag, se aplică o limită de viteză etc. Detaliile contractuale sunt pe aici.

3. Vodafone;

RED 14 este abonamentul cu internet nelimitat de la Vodafone. Sunt câteva mențiuni interesante (mai mult sau mai puțin). Se specifică că oferă nelimitat 4G+, doar că un paragraf mai jos: NELIMITAT internet național la viteză de 10 Mbps (nu spun că este neapărat rău, doar că 10 Mbps nu-l asociez cu 4G+, ci mai degrabă cu vremurile de început ale 3G).

Puteți descoperi și singuri despre ce este vorba pe site-ul Vodafone.

Sunt incluse minute și SMS-uri naționale în orice rețea națională și în roaming SEE, 6.72 GB în roaming SEE și 600 minute internaționale. Au și o ofertă pentru cei ce vin cu o cartelă Vodafone, RED 14 coboară la 10 euro pe lună.

Nu am ce să comentez legat de abonamentul Vodafone, în afara de limita de 10 Mbps. S-ar putea să fie trecută pe hârtie, iar în realitate să intervină doar când un user încearcă să descarce torrente, să forțeze un trafic de date la valoare mult mai mare care să îngreuneze rețeaua.

4. Telekom;

La Telekom îl avem pe Mobil 6 cu NET Nelimitat în 4G + minute și SMS-uri naționale nelimitate, 100 minute internaționale în Zona SEE și Zona 1, fără acces în roaming.

Observați că din perspectiva prețului, Telekom se bate cu Digi Mobil, iar Orange cu Vodafone. La Telekom este și Mobil 5 la 5 euro pe lună cu minute naționale nelimitate, elemente similare cu ceea ce regăsim la Optime Nelimitat (doar că Telekom are și un bonus de 100 SMS-uri naționale). Telekom promovează faptul că abonamentul este fără perioadă contractuală, îl poți închide când dorești.

Traficul de date inclus este de 2 GB, dar peste el vine opțiunea Bonus Net Nelimitat la viteză 4G. Vitezele promovate de Telekom se duc spre 150 Mbs în download și 50 Mbps în upload. Dacă ne uităm după vitezele promise, Orange se află pe primul loc, Telekom pe locul al doilea, Digi Mobil pe 3 și Vodafone pe 4 (în cazul abonamentelor descrise mai sus). Doar că mă aștept ca Vodafone în realitate să se interpună pe unul dintre primele 2 locuri ca și calitate a serviciilor. Mă bazez pe studiile și testele făcute de-a lungul timpului.

Mă rog, dacă studiația cu atenție este o steluță importantă și pe la Telekom, de ea se pot prevala când lucrurile nu merg cum trebuie. BONUS net nelimitat are o limită de viteză – 1.5 Mbps / 480p în streamingul de conținut. Am înțeles din secțiunea de comentarii că o astfel de limită nu este resimțită.

Din 2019 au început tatonările pentru abonamentele cu internet nelimitat la nivel național. Acum avem o ofertă clară în acest sens, de la cei 4 jucători din zona de telecomunicații locală. Digi Mobil și Telekom deja se bat pe la 5 euro pe lună, iar Orange și Vodafone sunt ceva mai sus – 14 – 15 euro pe lună.

Sunt curios să văd ce vor aduce pe lângă NELIMITAT la minute, SMS-uri și internet național. Cum vor încerca să se diferențieze în viitor.

Categorii: retelistica

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Samsung GALAXY Note20 Ultra, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Strix Scar III. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.