gAuto

În toamna anului trecut aflam că din 2022 am putea vedea în trafic maşini cu numere de înmatriculare verzi. Iată că această posibilitate a devenit lege, una chiar publicată în această săptămână în Monitorul Oficial.

Actul normativ va intra în vigoare peste 60 de zile, astfel că peste două luni toate autovehiculele cu emisii zero de CO2 (maşini electrice sau cele cu pilă de combustie cu hidrogen) ce vor fi înmatriculate în România vor primi plăcuţe cu numere de înmatriculare verzi. Cei care au deja astfel maşini vor putea schimba plăcuţele la cerere.

Ministrul Mediului, domnul Tanczos Barna, a declarat că: „Numerele de înmatriculare dedicate mașinilor nepoluante vor funcționa ca un pașaport verde pentru acest tip de autovehicule. Prin identificarea clară și vizibilă a vehiculelor nepoluante în trafic, creăm cadrul pentru acordarea unor facilități celor care le utilizează: fie că vorbim de parcare gratuită, acces permis în zone cu emisii reduse, reduceri de taxe și impozite, autoritățile locale, în special cele din marile aglomerări urbane, vor avea un instrument de lucru foarte util.”

Aceste categorii de maşini vor beneficia de diverse facilităţi şi în Europa, nu doar în ţara noastră.

Sursa: economica.net