Software

O altă veste importantă a zilei este legată de taxa aplicată operatorilor de streaming din România. Prima dată am auzit de această propunere în toamna anului trecut, atunci când aflam că Fondul Cinematografic din România are nevoie de mai mulţi bani în contextul în care pandemia COVID-19 a făcut ravagii în bugetul său. Pentru cei care nu ştiu, Fondul Cinematografic este administrat de către Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) şi ajută la finanţarea producţiei naţionale de filme.

Pentru a ajuta Fondul Cinematografic guvernul a propus o taxă de 4% din veniturile obținute pe teritoriul României din abonamente și tranzacții unice tuturor operatorilor de servicii de streaming. Aici putem include nume importante precum Netflix, HBO, Disney Plus sau Amazon Prime.

Legea a fost adoptată azi în Parlamentul României şi se va aplica după publicarea sa în Monitorul Oficial.

Foarte probabil această taxă va fi suportată tot de către consumatorul final prin mărirea preţului la abonament.

În acelaşi proiect de lege a fost adoptat un alt amendament care mi se pare destul de interesant. Toţi operatorii de servicii de streaming cu activitate în ţara noastră vor fi obligaţi să aloce în serviciile lor cel puţin 30% din titluri din producţii europene. Eu aş fi plusat şi i-aş fi obligat să aducă în România minim 50% din catalogul global / european de titluri disponibil în cazul platformei respective. Foarte mulţi români se plâng de lipsa unor filme sau seriale din ofertele locale, chiar dacă ele există în alte ţări pe aceeaşi platformă.