gAuto

Procesul de trecere de la maşini cu motoare termice la cele cu motoare electrice a pornit în toată lumea, însă fiecare ţară / regiune are un ritm diferit. Pentru Uniunea Europeană ştiţi deja povestea, se doreşte ca din 2035 să nu mai poată fi comercializate autovehicule noi cu motoare termice (rămâne de văzut, discuţiile sunt încă în desfăşurare).

Prima ţară din lume care ar putea totuşi interzice oficial vânzarea de maşini cu motoare termice chiar de anul acesta este Etiopia. Ţara africană are în prezent în lucru o lege care dacă va trece de parlament, va crea istorie. Proiectul de lege este susţinut de guvern, Alemu Sime, ministrul etiopian al transporturilor şi logisticii, declarând presei că noua lege va interzice importul în ţară a maşinilor cu motoare termice – „Dacă nu e o maşină electrică, nu va mai putea intra în Etiopia”.

În mod surprinzător pentru Etiopia justificarea nu este una ecologică, ci economică. Etiopia a importat în 2023 combustibil fosil de 6 miliarde de dolari, iar ţara are în prezent un deficit mare între importuri şi exporturi. Pentru a echilibra balanţa comercială, statul vrea să reducă importul de combustibil şi rapid. Combustibilii fosili urmează a fi înlocuiţi cu energie electrică produsă în ţară.

Interesant este că Etiopia este una dintre ţările din lume cu cea mai curată energie electrică, mai bine de 90% din necesarul ţării de energie electrică fiind produs prin hidrocentrale. Etiopia are în lucru şi alte hidrocentrale, în câţiva ani ţara urmând a produce 100% energie electrică verde, parte din aceasta urmând a fi exportată ţărilor vecine.

Să nu uităm că Etiopia are în lucru una dintre cele mai mari hidrocentrale din lume pe Nil. Marele Baraj Etiopian al Renaşterii este dat parţial în funcţiune, iar când barajul va fi gata în totalitate, acesta va deveni cea mai mare centrală hidroelectrică din Africa.

Guvernul etiopian are în plan să aducă curent electric în toată ţara, în prezent aproape 50% din populaţie neavând o conexiune electrică stabilă.

Sursa: piataauto.md