Diverse

În ultimii ani au luat amploare retailerii chinezi ce livrează în toată lumea, iar preţurile neaşteptat de mici au făcut ca afacerile lor să de dezvolte în ritm alert. Mulţi îşi cumpără nimicuri de câţiva dolari (pentru a nu risca), alţii investesc sume considerabile pentru a achiziţiona produse care în ţară costă şi cu 20 – 30 % mai mult.

Din păcate aceste comenzi din China vin şi cu trei neajunsuri majore: garanţia, timpul lung de livrare şi plata TVA / taxe vamale (implică alţi nervi, alte costuri etc). Lucrurile s-au mai schimbat în ultima perioadă, astfel că garanţia se poate discuta direct cu retailerul (se trimite un nou produs, se restituie o parte din bani, se oferă cupoane de reduceri la următoarele achiziţii etc), timpul lung de livrare s-a mai scurtat (de la o medie de peste 60 de zile, s-a ajuns acum la puţin peste 30 – 35 zile), iar pentru plata TVA / taxe vamale există alternative de transport sau depozite în Europa.

De exemplu, retailerul chinez gearbest.com a introdus de câteva luni pentru România două noi metode de transport: EU Priority Line sau EU Express. În teorie ambele promit livrarea direct acasă, fără a mai pierde timp la poşta vamală. Pentru că pe site au existat discuţii contradictorii şi pentru că diferenţa de bani dintre cele două este de obicei de 15 – 20 dolari, am decis să comand personal câte un produse, fiecare cu alt tip de livrare.

EU Priority Line

Pe 7 noiembrie am comandat produsul X prin metoda EU Priority Line. Comanda a plecat din China prin DHL şi a ajuns în Germania pe 30 noiembrie. Pe 1 decembrie am aflat că produsul îmi va fi livrat local prin intermediul Urgent Cargus, iar pe 4 decembrie am primit coletul acasă fără a plăti taxe vamale sau TVA.

Costul suplimentar al transportului: 4.3 dolari;

Timp estimativ de livrare: 1 lună.

EU Express

Pe 10 septembrie am comandat produsul Y prin metoda EU Express. Comanda a fost preluată pe 13 septembrie şi pe 3 octombrie a ajuns în posesia DPD UK. Pe 9 octombrie coletul a ajuns la DPD România, iar pe 11 octombrie l-am primit acasă fără a plăti taxe vamale sau TVA.

Costul suplimentar al transportului: 19.04 dolari;

Timp estimativ de livrare: 1 lună.

Observaţi că prin ambele metode de transport nu se plătesc TVA sau taxe vamale, iar timpul de aşteptare este aproximativ acelaşi (acesta poate varia, nu garantez că 1 lună este standardul).

Diferenţa majoră dintre cele două tipuri de livrare este dată de preţ. Vă recomandă să alegeţi varianta mai ieftină, Eu Priority Line (dacă există), deoarece pentru un cost modic de 4-5-6 dolari (în general) puteţi primi comanda direct acasă, fără a mai trece pe la poşta vamală.

PS: Nu toate produsele de pe gearbest.com beneficiază de aceste tipuri de livrare, iar cele care au livrare standard gratuită ajung aproape sigur la cel mai apropiat oficiu poştal vamal (dacă depăşesc valoarea de 10 euro).