În ultimele zile ne-a sosit la review și cea mai nouă tabletă de 7 inch a Evolio. Se numește Evolio GO Fun, are conectivitate 3G și navigație preinstalată. Aș putea spune că este un device polivalent (telefonie mobilă, tabletă și GPS în anumite situații).
Se deosebește de competitorii săi prin kit-ul auto inclus in preț și accesul la harta lumii, ceea ce o face numai bună pentru soferi sau pentru călătorii in general.
Stiți că Evolio avea la un moment dat o cotă importantă din piața de receptoare GPS, de când cu avansul smartphone-urilor și al tabletelor, piața respectivă a scăzut destul de mult. Și ei s-au reorientat mizând mai tare pe telefoane mobile și tablete. Pe smartphone-uri în cazul Evolio ar mai fi de crescut, de realizat un portofoliu mai generos, insa au anuntat ca se concentreaza pe aceasta directie, dar asta-i altă discuție și o reluăm cu altă ocazie.
Specificații Evolio GO Fun
Design
În pachet dați de tabletă cu folia de protecție deja montată peste ecranul de 7 inch, ventuza de prindere pe parbriz + suport pentru tabletă, cablu microUSB – USB 2.0, încărcător pe USB 2.0, manual cu instrucțiuni de utilizare, certificat de garanție. Prezenta kit-ului auto in pachet este o surpriza placuta, pe care nu o prea intalnesti la alte tablete.
Cântărește 269 gr, iar cei 9.5 mm nu o dezavantajează, nu vei spune că este o tabletă butucănoasă, spre exemplu. Plasticul a ajuns a fi folosit în mod extensiv, normal dacă ne raportăm la categoria sa de preț. Spatele este îmbrăcat într-un plastic mat ce oferă un grip bun.
Lateralul argintiu aduce un plus de eleganță și rigiditate, un plastic ranforsat mai puternic. Sigla Evolio nu o regăsiți în partea frontală, ci stilizată neintruziv pe spatele tabletei, la fel și inscripția GO Fun. Camera de 2 Megapixeli are o ramă roșie și se profilează puțin de tot dincolo de linia generală a tabletei, protejată de zgârieturi. Deși nu cred că veți cumpăra GO Fun spre a face fotografii ci mai degrabă pentru partea de GPS, 3G și pentru costurile ceva mai așezate.
Ecran și sunet
TN de 7 inch cu rezoluție 1024×600 pixeli, punctul slab în opinia mea. Display-ul are un unghi de vizualizare redus. Păcat că aici s-a făcut un compromis destul de mare.
Sunetul este livrat de un speaker pe care-l găsiți pe spatele tabletei, se aude clar, puternic, o surpriză plăcută. Jack-ul de 3.5 mm este în partea superioară, în funcție de căștile utilizate oferă un sound imersiv, destul de bun raportat la categoria sa de preț. Reglarea volumului se face din lateral dreapta.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Elemente hardware ce definesc pe Evolio GO Fun: procesor Broadcom BCM23550 de tip quad-core pe ARM Cortex-A7 la 1.2 GHz, pe 32-bit, accelerator grafic Broadcom VideoCore IV, 1 GB RAM, 8 GB spațiu de stocare dispuși în 2 partiții, slot pentru cardurile microSD de până la 32 GB.
Detalii furnizate de CPU-Z:
Rulează Android 4.4 KitKat cu interfața stoc, gândită pentru tabletele Android. Printr-un swipe în partea superioară stângă aveți acces la notificări, în dreapta duce către setările rapide + shortcut spre setările propriu-zise. Nu am nicio informație legată de o eventuală disponibilitate a Android 5.0 Lollipop.
Sunt puține aplicații preinstalate și le-am listat:
File manager – acces la documentele stocate pe tabletă;
Genius Maps – din păcate în versiunea de trial;
Offline Maps – element ce se dorește a fi punct PRO, folosește hărțile OpenStreetMap.org;
Seenow HD – acces la programe TV, posturi TV, filme și seriale;
Play Store, YouTube, Chrome etc.
Navigația preinstalată:
La nivel de UI nu agață, nu oferă lag, dar nici nu impresionează printr-o viteză ridicată în browsing. Rulează majoritatea jocurilor și aplicațiilor din Google Play, cu excepția celor care au nevoie de putere de procesare din plin. Pentru Facebook, YouTube, Angry Birds etc se dovedește destul de bună.
Performanță
A trecut prin mai multe teste de benchmark:
Conectivitate
3G cu viteze în downlad de până la 21.6 Mbps, Wi-Fi în standardele b/g/n, bluetooth, radio FM, A-GPS și GLONASS – elemente ce definesc pe Evolio GO Fun la capitolul portabilitate.
În partea superioară se află jack-ul de 3.5 mm și portul microUSB cu rol în conectarea la PC sau în încărcarea acumulatorului de 2800 mAh, în lateral dreapta regăsiți reglarea volumului și tasta power / pornire.
Cameră foto și video
2 Megapixeli, fără LED flash și cameră frontală de 0.3 Megapixeli. Nu sunt prea multe de spus la acest capitol, am adăugat câteva fotografii făcute cu camera principală de pe GO Fun.
Fotografii făcute cu Evolio GO Fun:
Autonomie
Bateria de 2800 mAh oferă o autonomie specifică tabletelor situate în această plajă de costuri. Nu știu nicio tabletă cu preț de sub 450 lei, 3G și baterie care să reziste peste 3 – 4 ore. Dacă nu folosești tableta în continuu, rezistă de dimineața până seara (fără sincronizări activate în fundal, un pic de browsing, apeluri de voce, verificare de mail și Facebook, joculețe din Google Play, dar cu pauze între sesiunile de utilizare).
Evolio GO Fun – 3 ore și 4 minute (luminozitatea la maxim, redarea de clipuri din playlist-ul Unboxing al canalului nostru de YouTube).
Preț
Evolio GO Fun – 449 lei la eMAG.
Concluzii
Evolio GO Fun este o tabletă de tip all-in-one (3G + Wi-Fi + partea de telefonie mobilă), cu accente în ce privește funcția de receptor GPS (suport pentru tehnologiile A-GPS și GLONASS-ul rusesc). La nivel de UI se descurcă decent, nu agață prin meniu. Am structurat punctele sale PRO și CONTRA.
PRO
– 3G + Wi-Fi;
– accesorii dedicate pentru montarea tabletei în automobil (ventuză pentru parbriz + suport de prindere);
– sunet destul de puternic pe speaker-ul tabletei;
– bloatware inexistent, puține aplicații preinstalate.
CONTRA
– display TN cu rezoluție 1024×600 pixeli, reflectă spațiul ambiant și are un unghi redus pentru vizualizarea optimă;
– autonomia putea fi la un nivel mai bun (totuși, pentru un acumulator de 2800 mAh aș spune că procesorul Broadcom este destul de eficient în ce privește consumul de energie).