Tablete

În ultimele săptămâni am avut ocazia să testez și o tabletă mai specială. Se numește Evolio Tabby și reprezintă un pariu interesant al Televoice, compania din spatele brandului Evolio. Este prima tabletă sub brand local adresată copiilor cu vârsta între 3 – 12 ani.

Review-ul se adresează părinților, celor interesați să cumpere acest device pentru copilul lor și nu tinerilor sau celor de peste 16 / 17 ani care au în gând să cumpere o tabletă. Aveți de ales între zeci sau chiar sute de tablete ce răspund nevoilor voastre. Evolio Tabby se adresează copiilor și asta trebuie înțeles de la bun început. Pe lângă asta, Tabby este o tabletă ieftină cu un cost de achiziție estimat la aprox. 100 euro / sub 450 de lei. Nu se pot face comparații cu tablete ce au un preț de la 500 de lei în sus. Acestea joacă într-o altă ligă. Nu ai cum să ceri unei tablete de sub 450 de lei să ofere o experiență similară cu una mai scumpă cu 2 / 300 de lei sau chiar mai mult.

Să vedem care sunt datele tehnice pe la care pornește review-ul meu la Evolio Tabby:

Tabletă Evolio Tabby
Ecran TFT de 7 inch cu rezoluție 480×800 pixeli, capacitiv
Procesor Single core la 1 GHz
Memorie 512 MB RAM, 4 GB spațiu de stocare și slot pentru card SD de până la 32 GB
GPU Mali-400MP
Sistem de operare Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich customizat spre a se adresa copiilor
Conectivitate Wi-Fi b/g/n, miniUSB, jack de 3.5 mm
Cameră foto și video 2 Megapixeli
Baterie 2800 mAh
Greutate 465 gr.
Grosime 16.5 mm

Design

Evolio-Tabby-review-Gadget (11)

Cutia în care vine device-ul este generoasă în dimensiuni, culori vesele. Se specifică clar că se adresează copiilor cu vârsta între 3 – 12 ani, câteva specificații tehnice sunt scoase în evidență. În cutie dați de tabletă, încărcător pe miniUSB, cablu conectare miniUSB – USB 2.0, manual de instrucțiuni, certificat de garanție.

Cele două culori utilizate în mod extensiv sub alb și roz. Cântărește 465 gr. și 16.5 mm grosime. Datele enunțate mai sus nu relevă o tabletă sim ci o tabletă gândită a fi mai rezistentă la intemperii. Muchia groasă ce înconjoară display-ul împiedică spargerea rapidă a display-ului și asta în contextul în care un copil poate scăpa tableta ușor pe jos. Ca să se joace pe ea mai degrabă o va pune pe pat / scaun / canapea și-și va plimba degetele pe display-ul de 7 inch.

Logo-ul Tabby se află la baza tabletei, butonul de pornire a tabletei, cel pentru ecranul de start sau cu funcția de back sunt de dimensiuni apreciabile și ceva mai greu de apăsat decât unele de tip capacitiv. Astfel un copil reușește mai greu să le activeze funcțiile în mod accidental. Nu se oferă acces la baterie și pe spate veți întrezări senzorul de 2 Megapixeli al camerei principale, singura de pe tableta Tabby.

Evolio Tabby rămâne un device special, regulile folosite la alte tablete nu se aplică și aici. Grosimea și greutatea mai mare + dimensiuni apreciabile au rolul de a transforma produsul în unul user friendly pentru un copil de sub 12 ani.

Ecran și sunet

Evolio-Tabby-review-Gadget (4)

TFT de 7 inch, 480×800 pixeli, capacitiv, multitouch. Nu impresionează, dar tableta nu a fost gândită ca să fie un standard de referință în domeniu. Unghiul de vizualizare este redus și necesită o poziție verticală spre a vedea conținutul în mod acceptabil.

Sunetul vine de la o boxă de 0.7 W RMS. Cu volumul la maxim se aude distorsionat. Dacă este reglat pe la 60 – 70% se va auzi destul de ok. Are putere, dar nu și o calitate superioară a sunetului. Este prima tabletă la care când este la maxim nu distingi sunetele într-un mod clar. Jack-ul de 3.5 mm a fost poziționat la bază și oferă un sound ceva mai bun.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Evolio-Tabby-review-Gadget (13)

Vine cu un CPU ARMv7 ce rulează la o frecvență maximă de 1008 MHz, 512 MB RAM, 4 GB spațiu + slot pentru SD. Observați că nu este vorba de un microSD ci de un card SD de dimensiuni normale, precum cele folosite într-un aparat foto sau într-o cameră video.

Cred că Televoice a dorit o tabletă ieftină și  un design distinct. Au făcut un compromis pe partea de hardware. Prețul ar fi crescut destul de mult dacă aduceau un CPU dual-core și intrau în zona altor tablete ce se dovedesc mai ofertante ca specificații.

Rulează Android 4.0.3 Ice Cream Sandwich. Peste acesta a fost pusă o interfață / UI gândită pentru cei mici. Pe ecranul de start sunt dispuse cu fonturi destul de mari: Desenează (duce către un joc Kidsopia), Jocuri educative (Abacul, Curtea Animalelor, Jocul formelor, Generalii tunetului, Circuitul electric, Onomatopeia, Matematica pentru pregătitoare – joc dezvoltat de către PitiClic), Navighează (browserul integrat), Povești (Povestea Dințișorului de la PitiClic și Cu capul în nori). Urmează Aplicații și Puzzle (Povestea Lebedei și Calea Transformărilor).

La aplicații dați de:

– Bobocii și Cifrele, Calculator, Calendar, Cameră foto, Ceas, Cerc Triunghi Pătrat;
– Circuitul Electric, Cu capul în nori, Culorile regale, Curtea Animalelor, Galerie;
– Înregistrare sunet, Kids Vids, Kidsopia, Magazin Play, Muzică, Onomatopeia, Piticlic Clasa O, Potrivirea Generalilor, Povestea lui Dințișor, Puzzle cu Rățușca, Setări Google, Transformările.

Am instalat YouTube și funcționează fără probleme. La fel pot să confirm pentru partea de socializare cu Facebook și Twitter. Trebuie să aveți răbdare cu tableta. Are un lag ce se simte, spre exemplu, atunci când descarci mai multe aplicații din Google Play. Dispune de Control Parental și aplicațiile din Google Play sunt triate automat în funcție de conținutul lor cât și site-urile web cu un conținut indecent.

Performanță

Nu este o tabletă concepută pentru a oferi performanță. Vorbim de un device low-cost nișat pe un anumit segment de vârstă. Totuși, mai mult din curiozitate am rulat Quadrant și AnTuTu Benchmark. A scos 2117 puncte în Quadrant și 3192 puncte în AnTuTu Benchmark.

Conectivitate

Evolio-Tabby-review-Gadget (7)

Wi-Fi în standardele b/g/n ar fi elementul central. La baza tabletei dați de un jack de 3.5 mm, portul miniUSB folosit pentru conectarea la calculator cât și pentru încărcarea tabletei, slotul pentru cardurile de tip SD. Pe nicio altă laterală a device-ului nu mai găsiți vreun conector. Tasta pentru reglarea volumui este pusă pe lateral, lângă display. Pe partea opusă se află butonul de power, cel ce duce pe ecranul de start și cel cu funcția de back.

Se încadrează în segmentul low-cost din acest punct de vedere.

Cameră foto și video

2 Megapixeli. Am făcut câteva mostre foto ca să vă formați o opinie. Cred că ar fi fost utilă o cameră frontală pentru Skype și alte aplicații ce permit apel video, dar presupun că prețul de comercializare ar fi crescut.

Autonomie

Baterie de 2800 mAh, display de 7 inch, procesor single core + 512 MB RAM + Android 4.0. Cu display-ul pe luminozitate maximă se ajunge la 3 – 4 ore de autonomie. Depinde ce se face pe tabletă: jocuri, browsing, descărcare de aplicații, redare video.

Concluzii

Evolio-Tabby-review-Gadget (14)

Evolio Tabby deschide o nișă nouă, prima tabletă a unui brand local adresată copiilor. Cred că a fost și un test de piață. La lansarea lui Evolio Aria Mini îl auzeam pe șeful Televoice când spunea că Evolio Tabby le-a depășit așteptările într-o lună ianuarie considerată în mod tradițional mai slabă. Primul lot de 2000 de unități s-ar fi epuizat de atunci.

PRO
– design special conceput pentru categoria de vârstă 3 – 12 ani;
– preț de best-buy;
– sunet puternic, fără a fi dat la maxim când efectul devine negativ;
– software optimizat pentru cei mici cu aplicații educative, jocuri interactive;
– rezistentă la șocuri, deși nu vorbim de un standard îndeplinit pe acest palier.

CONTRA
– tabletă groasă și grea, puțin cam greu de manevrat de către un copil cu vârsta între 3 – 5 ani;
– autonomie redusă;
– hardware învechit;
– reacționează cu întârziere la unele comenzi.

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.