evoMAG și piața de trotinete electrice din România (preț mediu, portofoliu de produse, tendințe etc)

09/07/2021

evoMAG este un jucător important pe piața de trotinete electrice din România sau cel puțin așa afirmă Mihai Pătrașcu, fondatorul și CEO-ul magazinului online autohton.

Au organizat un eveniment sub motto-ul: Liber la testare, eveniment în cadrul căruia am văzut o parte din portofoliul evoMAG pe partea de trotinete electrice (de la Xiaomi Mi Scooter – vedeta vânzărilor și până la modele capabile de viteze de peste 50 km/h, deși pot fi limitate la 25 km/h – limita impusă prin lege),  dar și câteva scutere electrice (unul dintre ele mi-a atras atenția în mod deosebit și când voi locui din nou la casă va fi pe lista de achiziții, între timp sper că și prețul se va mai actualiza).

Am extras câteva informații din ce s-a discutat:

  • bugetul alocat în medie pentru o trotinetă electrică este de 2000 lei;
  • este estimată o creștere de 20% în 2021 pe piața de trotinete, biciclete, scutere, hoverboard-uri etc;
  • evoMAG se așteaptă să vândă 5000 de trotinete electrice în 2021 (înțeleg că în 2020 au fost vânzări pe întreaga piața de 20 – 25.000 unități);
  • evoMAG are în portofoliu peste 300 de vehicule electrice (mai mult de jumătate sunt trotinete electrice), peste 150 de modele de accesorii, 350 piese de schimb, 50 de furnizori (locali și internaționali);
  • 80% dintre clienții de trotinete electrice sunt bărbați (culmea este că la concursul organizat ad-hoc cu traseu de îndemnare și viteză a câștigat o fată, singura înscrisă 😊). Vârstele sunt cuprinse între 25 – 40 ani;
  • evoMAG dispune și de un service dedicat pentru repararea de trotinete.

M-am plimbat cu câteva trotinete electrice și da, când treci de pragul a 3000 lei ai parte de o altă experiență față de ce am descoperit la Mi Scooter 1S. Trotinetele par mult mai rigide, mai rapide, cu frâne și mai bine puse la punct.

S-a insistat în cadrul evenimentului că evoMAG are mulți clienți ce au pornit cu o trotinetă electrică ieftină și își doresc mai mult. Unele modele sunt capabile să prindă viteze de peste 45 km/h. Plus că unele accelerează de-a dreptul exploziv. Erau și scutere electrice, iar evoMAG înțeleg că are unele modele cu putere de 6000W. Am văzut la lucru unul de 3000W și wow, la semafor nu prea te depășește cineva. Fiind electric, ai toată puterea de când ai tras puțin de accelerație. Recomand să aveți mâna preventiv pe frână și neapărat cască de protecție (asta-i valabil și pentru orice trotinetă electrică, chiar și la cele ce ating doar maximul legal de 25km/h).

Preferatul meu este Horwing EK1 Light cu motor de 2800W, opțiunea de ai pune 2 baterii de 40Ah, iar autonomia trece de pragul a…, 200 km. Este o jucărie de-a dreptul superbă. Ar mai trebui rezolvat pe partea de încărcare rapidă a bateriilor, dar în rest este priceless să te deplasezi fără niciun zgomot în jurul tău, accelerație bună, te strecori lejer în trafic etc. Mi-aș dori să văd cât mai multe exemplare de genul prin trafic și dacă se poate încărcate cu energie verde.

Care sunt criteriile de care se ține cont în procesul de achiziție al unei trotinete electrice?

  • autonomia;
  • dimensiunile;
  • design;
  • cât de rapid accelerează;
  • puterea motorului;
  • frâne;
  • timpul de încărcare;
  • dotări (claxon, oglinzi, lumini);
  • accesorii;
  • acces la service.

Liber la testare va fi organizat în weekend și pentru publicul larg. Puteți testa trotinete electrice și alte vehicule la sediul evoMAG de pe Splaiul Unirii, nr. 257 – 259, București.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.