Apple M1 este un chipset dezvoltat într-un proces de litografiere pe 5nm, structură big.LITTLE cu 4 nuclee, GPU octa-core capabil de 2.6 TFLOPS, motor neural cu 16 nuclee etc. Arată de fapt care este direcția pe viitor în materie de procesoare pentru laptopuri de tip ultraportabil, tablete cu mai multă putere de procesare etc.
Samsung alături de AMD lucrează la Exynos 2200.
Did you see that? „The next place you will find #RDNA2 will be the high-performance mobile phone market. We’re happy to announce that we will bring custom graphics IP to Samsung’s next flagship mobile SOC, with ray-tracing and variable rate shading capabilities.” @LisaSu of @AMD pic.twitter.com/c0z1iLl85r
— Samsung Exynos (@SamsungExynos) June 1, 2021
Tehnologia RDNA2 de la AMD urmează a fi implementată pe noul chipset, un procesor așteptat a debuta pe notebook-uri, tablete și chiar pe smartphone-uri (în a 2-a parte a lui 2021 sau în prima parte a lui 2022).
AMD RDNA2 va permite ray-tracing și variable rate shading (tehnologie implementată pe PlayStation 5, seriile S și X de la Xbox).
Este clar că Samsung caută un chipset capabil să rivalizeze cu Apple M1.
Ce lipsește Samsung în comparație cu Apple?
Apple are un punct PRO și anume faptul că ei se ocupă intern de la dezvoltarea procesorului, acceleratorului grafic, designului de produs și întreg pachetul software adiacent. Samsung pe de altă parte colaborează cu AMD, dar are nevoie și de suport din partea Google sau Microsoft spre a face software-ul compatibil cu aceste tehnologii. Una peste alta, ARM este viitorul în materie de chipseturi pentru laptopuri (cel puțin pentru segmentul ultraportabile).