Fabrica Ford Craiova gAuto

Chiar dacă la acest moment sunt așteptate aprobările necesare unei astfel de schimbări, Ford România anunță că proprietatea asupra fabricii de la Craiova va fi preluată de Ford Otosan. Cele două companii speră ca procesul de transfer al proprietății anunțat astăzi să fie finalizat în al treilea trimestru al anului 2022.

Ca să punem în context această decizie, trebuie spus că Ford este în plin proces de reorganizare. Astfel, diviziile Ford la nivel mondial nu vor mai fi separate în funcție de aria geografică, ci vor fi înființate în total trei noi entități, în funcție de tipul vehiculelor. Ford Blue va fi divizia responsabilă de mașinile cu motoare termice, Ford Model E se va ocupa strict de modele electrice, în timp ce Ford Pro va fi însărcinată cu dezvoltarea și producerea vehiculelor comerciale.

Preluarea proprietății fabricii Ford de la Craiova de către Ford Otosan va conduce la desființarea diviziei Ford România și apariția unei entități noi – Ford România Services SRL, ce se va ocupa de activitățile comerciale, fără a mai fi angajată în procesele de producție.

Ford Otosan este deținut în proporție de 41% de Ford, alte 41 de procente sunt ale familiei Koc, în timp ce restul de 18% sunt acțiuni tranzacționate la bursă. Astfel, este asigurat un echilibru în ceea ce privește puterea de decizie, Ford monitorizând întreg procesul de dezvoltare și producție.

Ford Transit Courier electric

Prin intermediul acestui joint venture, fabrica de la Craiova va produce începând din 2024 nu mai puțin de 3 vehicule complet electrice. Ford Puma va primi o versiune EV, Ford Transit Courier va fi disponibil și el într-o variantă electrică, produsă tot la Craiova, la fel ca și Tourneo Courier electric.

Faptul că Ford Otosan va fi noul proprietar al fabricii din Craiova va ajuta transferul de know-how, prin integrarea pe verticală a tehnologiilor electrice și va avea un efect extins și eficient din punct de vedere al costurilor la nivelul rețelei de furnizori, afirmă Ford.

Totodată, Ford mai anunță că producția SUV-ului de clasă mică Ford EcoSport se va încheia până la finalul acestui an, deoarece fabrica de la Craiova se va concentra tot mai mult pe producția de vehicule comerciale și electrice.

Categorii: gauto
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Realme GT 2 Pro, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM.