Despre cum se circulă pe șoselele din România nu are rost să deschid o discuție, știm cu toții că îți riști pielea de foarte multe ori la un drum oricât de scurt. Când ne referim la condusul pe timpul nopții pericolele sunt și mai mari. Starea șoselelor și gradul de iluminare al acestora combinate cu spiritul de șofer înnăscut al românului ne duc pe un loc fruntaș la numărul anual de acidente rutiere.
Ford înțelege că tot mai multor șoferi le este din ce în ce mai greu să conducă pe timpul nopții și introduce în gama sa, în primă fază pe noul Ford Fiesta, sistemul Pedestrian Detection ce funcționează și pe timpul nopții. Nu numai că acesta detectează din timp pietonii și avertizează șoferul prin semnale sonore și vizuale, dar poate și interveni în caz de nevoie, atunci când conducătorul auto nu reacționează la avertizările primite. Mașina va frâna de una singură încercând să evite contactul cu un pieton sau măcar să diminueze consecințele.
Cum funcționează sistemul? Pedestrian Detection procesează informația primită de la un radar localizat în bara frontală și de la o cameră montată în zona superioară a parbrizului. În același timp, o bază de date de ”siluete ale pietonilor” îi oferă sistemului capacitatea de a distinge oamenii de obiecte precum copacii sau indicatoarele rutiere. Sistemul poate să detecteze pietonii chiar și în condiții de luminozitate scăzută, atunci când singura sursă de lumină este cea a farurilor.
Pedestrian Detection cu funcția de frânare autonomă și pe timp de noapte putem spune că a luat naștere după ce un prototip Ford Fusion Hybrid a parcurs fără faruri, pe întuneric beznă, un traseu stabilit în Centrul de Testare Ford Arizona. Așadar, câteva tehnologii pe care Ford le dezvoltă pentru viitoarele vehicule complet autonome ajung deja pe mașinile de serie, oarecum surprinzător, pentru prima dată pe un automobil de clasă mică precum noul Fiesta.