Update: A primit update la Android 4.4 KitKat. Detalii aici!

În urmă cu puțin timp ați găsit recenzia lui GOCLEVER Quantum 600, phablet de 6 inch cu preț de sub 200 euro. Am avut ocazia în ultima perioadă să testez și pe fratele său mai mic, pe 5 inch / GOCLEVER Quantum 500.

GOCLEVER este o companie poloneză ce-și aduce telefoanele și tabletele în țara noastră. Am testat câteva produse de-ale lor și de cele mai multe ori uimesc prin prețurile afișate raportate la concurență și la specificațiile hardware. Spre exemplu, GOCLEVER Quantum 500 costă 448 lei la PCgarage.ro.

GOCLEVER-Quantum-500 (1)

Specificații detaliate pentru GOCLEVER Quantum 500:

Specificatii-GOCLEVER-Quantum-500
Design

GOCLEVER-Quantum-500 (9)

În pachet dați de smartphone, bateria de 2000 mAh, cablu microUSB – USB 2.0, încărcător, căști pe jack de 3.5 mm, certificat de garanție și ghid de utilizare rapidă. Se oferă acces la bateria de 2000 mAh, la sloturile pentru cele 2 cartele SIM de dimensiuni normale și la microSD slotul ce poate acomoda carduri de până la 32 GB. Trebuie îndepărtat acumulatorul spre a avea acces la SIM-uri.

Camera de 5 Megapixeli se profilează puțin peste linia carcasei, înconjurată de un inel argintiu și cu LED-ul flash poziționat în dreapta senzorului. Capacul lui GOCLEVER Quantum 500 este mat și dă un grip foarte bun. Nu ai senzația că urmează a-ți scăpa din mână la o utilizare ceva mai neglijentă.

Colțurile telefonului sunt rotunjite, iar ideea de eleganță este subliniată de o ramă argintie ce pare a fi metalică și ce contribuie la o rigiditate mai crescută a smartphone-ului. Folia de protecție este montată peste display-ul de 5 inch și într-un fel aș spune că mai bine așa, decât să te chinui a o monta pe acasă fără a avea bule de aer etc. Quantum 500 este un telefon elegant ce nu-și trădează prețul de sub 500 lei.

Este ceva mai greu și gros față de alte telefoane cu ecran de 5 inch, dar măcar nu au folosit plastice lucioase care adună amprentele și nu scoate sunete ciudate pe la îmbinări mai nefericite.

Ecran și sunet

GOCLEVER-Quantum-500 (15)

IPS de 5 inch cu rezoluție 540×960 pixeli și un al doilea punct PRO. Ecranul se descurcă decent pentru un telefon cu preț de sub 500 lei. Nu uimește la capitolele luminozitate și nici unghiul de vizualizare nu este prea larg, dar privind perpendicular afișează culori bune, destul de bine calibrat. În anumite situații mi s-a părut că touch-ul nu preia comenzile și trebuia să repet operația, dar destul de rar am avut acest bug.

La baza display-ului sunt trei taste capacitive cu rol de mai multe detalii sau customizare a ecranului de start, ieșire pe ecranul de start și back, de la stânga la dreapta. Feedback-ul haptic este ceva cam din topor, dar te obișnuiești cu asta.

Sunetul provine de la un speaker situat pe spatele smartphone-ului, în partea inferioară. Impresionează prin amplitudine, destul de bine calibrat. Cred că niciun alt smartphone de 450 lei nu se descurcă la fel de bine. Jack-ul de 3.5 mm îl găsiți în partea superioară, iar reglarea volumului se face din lateral dreapta. Căștile din pachet sunt de tip in-ear, negre și se descurcă destul de bine pentru această categorie de preț.

Hardware, sistem de operare și aplicații

GOCLEVER-Quantum-500 (18)

Broadcom quad-core la 1.2 GHz pe ARM Cortex-A7 cu accelerator grafic dezvoltat tot de către Broadcom in-house cum s-ar spune, 1 GB RAM, 4 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 32 GB.

Da. Nu este mai performant decât MediaTek-ul quad-core la 1.3 GHz cu Mali-400 și în unele teste de benchmark se situează și sub MediaTek-ul mai vechi cu accelerator PowerVR. Cred că o parte din rezultatele mai slabe se datorează și firmware-ul mai prost scris, experiență mai mică în ce privește procesoarele pentru telefoane mobile.

Rulează Android 4.2 Jelly Bean, deși GOCLEVER Quantum 600 venea cu 4.4 KitKat. Ar fi o mișcare bună să aducă 4.4 KitKat și pe Quantum 500. De apreciat că GOCLEVER nu portează vreo interfață grafică care să strice din experiența Android și în cele câteva zile de utilizare nu am simțit nevoia în a pune un launcher distinct în genul NOVA. Apreciez și lista destul de restrânsă a aplicațiilor preinstalate pe Quantum 500.

Aplicațiile preinstalate:

1Weather – vremea și prognoza meteo;

Angry Birds – nu are nevoie de o descriere;

Cool Reader – pentru cei care doresc să citească cărți în format eBook pe smartphone;

ES File Explorer și ES Task Manager;

Kingsoft Office – suită pentru documente în format Office (Word, Excel, PowerPoint);

Mireo viaGPS – soft de navigație ce necesită un abonament;

Torch – lanternă;

News & Weather – știri și informații despre vreme;

Yanosik – aplicație fără suport pentru limba română.

Rulează mai toate jocurile și aplicațiile din Google Play. Nu are lag la nivel de interfața grafică și se descurcă destul de bine pe partea de browsing, YouTube. La 450 lei l-aș considera un best-buy.

Performanță

Screenshot-GOCLEVER-Quantum-500 (23)

A trecut prin câteva teste de benchmark:

teste-benchmark-GOCLEVER-Quantum-500


Conectivitate

GOCLEVER-Quantum-500 (13)

Nu sunt prea multe de punctat la acest capitol. Clasic pentru telefoanele Android din 2014: dual-sim cu suport pentru cartele SIM de dimensiuni normale, 3G cu viteze de până la 21.6 Mbps, Wi-Fi în standardele b/g/n etc.

În partea superioară dați de jack-ul de 3.5 mm și portul microUSB. În lateral dreapta se află reglarea volumului, iar tasta power în lateral stânga, la bază niciun element de conectivitate. Se descurcă decent în apelurile de voce și nu au fost probleme în conexiunea la internet pe Wi-Fi sau 3G.

Cameră foto și video

GOCLEVER-Quantum-500 (11)

5 Megapixeli cu autofocus și LED flash, cameră frontală de 2 Megapixeli. Mai multe impresii vă puteți forma pe baza fotografiilor din galeria dedicată.

 

Autonomie

Bateria de 2000 mAh se descurcă onorabil și oferă o zi de autonomie, în condiții de utilizare destul de intensive. Procesorul Broadcom nu este gurmand, iar acumulatorul pare a fi de o calitate peste medie .

Concluzii

GOCLEVER-Quantum-500 (21)

GOCLEVER Quantum 500 este o alegere inspirată pentru cei interesați de un telefon cu preț de sub 500 lei. Mi-aș dori să-l văd cu 4.4 KitKat precum pe fratele mai mare. Am structurat punctele PRO și CONTRA.

PRO

– raport preț / specifcații destul de bun;

– display bine calibrat;

– sunet cu o amplitudine ridicată și fidelitate neașteptat de bună;

– camera de 5 megapixeli se descurcă decent;

– autonomie rezonabilă pentru un telefon de 450 lei.

CONTRA

Android 4.2 Jelly Bean, a facut pasul spre 4.4 KitKat ,detalii la inceput de articol.