Software

Într-o perioadă în care orice litru de combustibil salvat înseamnă o economie importantă la bugetul personal, Google lansează în mai multe ţări europene (inclusiv România) o rută ecologică în Google Maps.

Aşa cum îi spune şi numele, această rută va fi prezentată ca alternativă la rutele standard rapide prin prisma faptului că vine cu economie de carburant. Google va afişa cu aproximaţie ce economie se face pe ruta ecologică şi ce timp pierzi alegând-o pe aceasta (astfel îţi poţi face calcule dacă vrei să ajungi la destinaţie mai rapid sau mai ieftin). Făcând economie de carburant, această rută este şi mai prietenoasă cu mediul.

În comunicatul oficial am primit şi un exemplu: “Odată cu noua funcționalitate, Google Maps va afișa, alături de traseul cel mai rapid, și ruta cu cel mai mic consum de combustibil. În cazul rutei aeroportul Henri Coandă – Călărași, utilizatorul va vedea că ruta ecologică este mai lungă cu 7 minute decât cea mai rapidă, dar are un consum de combustibil cu 12% mai mic decât aceasta.”

Calculul rutei ecologice va fi făcut şi în funcţie de motorul maşinii. Fiecare utilizator va putea seta în Google Maps ce tip de motor are: motorină, benzină, GPL, electric sau hibrid.