HMD Global a avut o rundă de finanțare și au reușit să strângă 230 milioane dolari. Mai multe detalii au fost aduse de către un coleg într-un articol dedicat.
Interesant este că au revenit acum câteva zile și cu detalii legate de investitori. Cel puțin au punctat 2 nume importante: Google și Qualcomm. Au și vrut să arate că sunt companii cu renume ce au încredere în planul lor de business, au încredere că brandul Nokia va ajunge unul cunoscut din nou pe segmentul smartphone-uri.
Google joacă cumva în linie cu mișcările realizate de-a lungul timpului (achiziția Motorola de acum niște ani de zile ce a fost vândută ulterior către Lenovo după ce a fost devalizată de brevete, divizia HTC adăugată la linia Pixel). Câteva zeci de milioane sau cât au investit ei în HMD Global nu este ceva ieșit din comun, mai degrabă vor să păstreze un nume cu greutate în universul Android (și cât și-ar fi dorit acum 10 ani să aibă Nokia alături de ei cu telefoane care să ruleze Android).
Qualcomm pe de altă parte mi se pare un semn cu adevărat bun pentru HMD Global. Dacă vor strânge parteneriatul cu Qualcomm vor veni cu produse interesante pe segmentele low-cost și mid-range, de ce nu și în gama high-end. Mai ales că avansul HMD Global a fost dat puțin în spate de faptul că au mizat la un moment dat puternic pe hardware-ul MediaTek, iar prețurile erau ceva cam mari pentru specificațiile afișate.
230 milioane dolari aș spune că mai degrabă este o gură de oxigen și nu neapărat începtul revirimentului. Piața de smartphone-uri Android are jucători cu greutate: Samsung, Xiaomi, OPPO, Huawei etc. Faptul că Huawei s-ar putea să rămână fără procesoare pe ARM și cu o situație de-a dreptul dificilă din 2021 mai deschide o portiță pentru alți jucători. Acum rămâne de văzut dacă și jucători respectivi știu să livreze produse interesante, dar mai ales să facă cumva să le scoată în față într-un mod inventiv.