Retelistica

Licitaţia 5G este în continuare în stand-by în România deoarece nu sunt încă îndeplinite toate condiţiile legale pentru ca aceasta să aibă loc. O astfel de condiţie, transpunerea în legislaţia locală a Codului European al Comunicaţiilor, a fost îndeplinită săptămâna aceasta prin intermediul unui proiect de lege aprobat la nivelul Guvernului.

Prin acest proiect Guvernul a aprobat montarea gratuită a antenelor 5G pe tot ce înseamnă mobilier stradal (stâlpi de iluminat public, semne de circulație, semafoare, panouri și stații de autobuz, de tramvai, metrou etc.). Pe infrastructura publică existentă se vor instala gratuit inclusiv branșamentele la rețeaua de distribuție a energiei electrice, necesare pentru funcționarea punctului de acces, cât și elementele de rețea sau infrastructură fizică necesare pentru conectarea acestor puncte fie la segmentul de transport, fie la cel de distribuție, dintr-o rețea publică de comunicații electronice.

Operatorii telecom vor putea construi şi noi elemente de infrastructură fizică pentru instalarea de antene 5G, însă pentru acestea dispare gratuitatea (companiile vor trebui să primească toate avizele necesare şi să plătească taxele şi comisioanele în vigoare).

În plus, conform aceluiaşi proiect de lege, operatorii telecom vor putea instala antene 5G inclusiv pe spaţiile verzi din oraşe şi în arii protejate.

În acest ritm sunt şanse destul de mari ca în 2022 să fie organizată licitaţia 5G.

Sursa: profit.ro

Categorii: retelistica
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Cosmin Mușat

Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.