Apple

În urma unor analize succinte, guvernul australian a decis să ceară socoteală companiilor Apple, Microsoft şi Adobe Systems pentru practicarea de preţuri ridicate pentru produsele lor.

În cazul companiei Apple, guvernul australian a luat drept exemplu ultima versiune iPad Wi-Fi de 16 GB. Tableta este cu 40 de dolari mai scumpă pe teritoriul Australiei decât cel practicat în Statele Unite ale Americi. În cazul Microsoft, pachetul Office 365 Home Premium costă 119 dolari în Australia şi doar 99 de dolari în SUA. Ed Husich, reprezentant al Partidului Laburist din Australia, a declarat că produsele celor 3 companii au preţuri inexplicabil de mari, chiar dacă vorbim de produse fizice sau software. Dacă în cazul produselor fizice o parte din explicaţie se transpune în livrarea produsului respectiv, în cazul software-urilor acest lucru nu se justifică în niciun fel.

La rândul lor, cele 3 companii se apără şi spun că plătesc impozite prea mari pentru o piaţă atât de mică precum Australia.

Poate pentru mulţi dintre noi această acţiune a guvernului australian nu reprezintă nimic, însă eu stau şi mă gândesc, ironic vorbind, cum ar fi ca şi guvernul nostru să tragă la socoteală marile corporaţii care în ţara noastră practică preţuri uriaşe, de parcă am avea un salariu minim pe economie de 1.000 de euro. Sau dacă nu companiile, măcar retailerii români care umflă preţurile cu pompa. Ipotetic vorbind, dacă LG Nexus 4 îl putem lua în SUA cu 299 de dolari (varianta de 8 GB), în România cea mai ieftină variantă nu o găsim sub preţul de 2.200 de lei, adică undeva la peste 650 de dolari. Oare noi suntem mai bogaţi ca americanii?

Sursa: Pcmag.com