Şi nu doar că s-a vorbit prin presă, chiar au existat şi declaraţii oficiale. Cu doar câteva zile înainte de Crăciun, reprezentanţii celor trei companii au confirmat negocierile, la acel moment aceştia afirmând că următoarele 6 luni vor fi cruciale.
Doar că între timp lucrurile s-au complicat enorm. Presa japoneză susţine chiar că în foarte scurt timp fuziunea va fi anunţată ca respinsă, asta după ce toţi actorii implicaţi şi-au regândit strategiile.
Informaţiile pe surse sunt diverse şi neconcludente, aspect ce arată haosul din acest proces:
- unele sugerează că Honda ar fi schimbat regulile în timpul jocului şi după discuţii interne a decis că nu mai vrea o fuziune, ci o preluare propriu-zisă a Nissan (aspect cu care reprezentanţii Nissan nu sunt de acord, iar de aici discuţiile s-au blocat);
- altele susţin că Renault, acţionar şi partener Nissan, nu vede cu ochi buni această posibilă fuziune, iar în ultimele săptămâni au existat mai multe discuţii între oficiali Renault şi Nissan (în urma acestora, s-ar părea că în boardul Nissan tabăra pro fuziune nu mai are majoritate, astfel că sunt toate şansele ca aceasta să fie respinsă).
Lucrurile au fost şi mai mult agravate după ce Donald Trump a anunţat taxa de 25% ce urmează a fi impusă Mexicului (chiar dacă aceasta este momentan suspendată pentru 30 de zile). Vânzările Nissan din Statele Unite ale Americii sunt susţinute şi de fabricile din Mexic (aproape o treime din totalul unităţilor comercializate), astfel că această taxă ar afecta puternic competitivitatea Nissan în această ţară.
La cum arată lucrurile azi, fuziunea Honda – Nissan este ca şi picată, însă cine ştie, unele aspecte se pot schimba rapid. Cert este că din toată situaţia aceasta presiunea cea mai mare o resimte Nissan, companie care se află deja într-o zonă cu nisipuri mişcătoare.