După recenziile efectuate la trei telefoane din categoria premium: Huawei P10 Plus, Samsung GALAXY S8 și S8 Plus urmează un alt dispozitiv…, din liga flagship – HTC U Ultra, phabletul taiwanez ce pot spune că s-a lăsat așteptat.
Nu știu dacă vă mai amintiți de HTC One max lansat în octombrie 2013, phablet de 5.9 inch ce mi-a plăcut mult la momentul respectiv ( construcție, interfață, sunet etc). HTC nu cred că a realizat cine știe ce vânzări, pentru că abia în ianuarie 2017 a venit un urmaș pe diagonală mare. Mă rog, HTC U Ultra aduce un display principal de 5.7 inch și altul secundar de 2.05 inch, în stilul cu care ne-au obișnuit LG V10 și LG V20.
HTC U Ultra are misiune grea, LG G6 și mai ales, Samsung GALAXY S8 și S8 Plus concurează direct cu produsul taiwanez. Mai are un dezvantaj, prețul măricel – în jur de 3300 – 3400 lei cu 64 GB stocare. Haideți să nu tragem concluzia înainte de a începe review-ul propriu-zis, în material îi veți găsi punctele PRO și CONTRA detaliate. Încep cu datele hardware complete.
Specificații
Design
În pachet dați de phablet, agrafa pentru slotul dedicat nanoSIM-ului și microSD-ului de până la 256 GB, cablu USB type-C – USB ( ceva mai gros față de cele cu care sunt obișnuit :)), încărcător HTC pe 5V – 2.5A, 9V – 1.7A și 12V – 1.25A, căști pe USB type-C și dopuri de protecție suplimentare, capac de protecție din plastic transparent, ghid de utilizare, certificat de garanție și un material textil pentru ștergerea dispozitivului ( HTC este conștient că U Ultra este un magnet de amprente :)).
Raportul display / corp este mediocru, iar HTC U Ultra cu cele două ecrane ale sale pare a fi un smartphone mult mai mare, margini consistente la bază și în partea frontală, chiar și pe lateralele sunt ceva mai mari. Spatele lucios este îmbrăcat într-o sticlă ce aduce un efect pe care HTC l-a denumit – liquid surface. Drăguț, dar amprentele sunt vizibile rapid. Camera de 12 Megapixeli cu OIS se profilează destul de mult peste linia generală a capacului spate, probabil, de aici și husa din pachet ( necesară spre a proteja modelul de zgârieturile ocazionale).
Cititorul de amprentă se află sub display-ul de 5.7 inch, tastă ce are și rol de ieșire pe ecranul de start. Este însoțit de două taste capacitive cu rol de Back și Aplicații recente, de la stânga spre dreapta. Sunt iluminate și în timp ajungi să te obișnuiești cu ele. Aș fi preferat soluția touch buttons, dar știu că sunt destule persoane ce-și doresc taste capacitive și control fizic. Fiecare cu preferințele sale.
Una peste alta, HTC U Ultra nu arată rău, dar nici nu pot să spun că impresionează. Este mare, fără cine știe ce grip, materiale corecte și finisare din aceeași categorie. Mi-aș fi dorit să văd un HTC 10 ce crește în dimensiuni, dar așa au procedat la One Max și rezultatele nu au fost cine știe ce. De data asta, HTC și-a propus să joace diferit.
Mai multe detalii în secțiunea dedicată de imagini ce însoțește articolul de față + pachetul detaliat.
Ecran și sunet
Super LCD5 de 5.7 inch cu rezoluție 2560×1440 pixeli + display secundar de 2.05 inch cu rezoluție 1040×160 pixeli, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 5. Nu am găsit niciun punct slab, negru intensiv, culori plăcute, unghi bun de vizualizare. Chiar nu este nimic de criticat și asta arată cât de mult au evoluat display-urile în ultima perioadă. În zona premium, indiferent că vorbim de IPS, Super LCD sau AMOLED = excelența este cuvântul de ordine.
Display-ul secundar poate fi setat să fie activ tot timpul sau doar când îl atingi. Acolo poți aduce tot felul de informații – detalii legate de apelurile și SMS-urile primite, mailuri, date legate de aplicații și update de software, informații legate de oră și dată. Îl consider a fi mai util față de un panel curbat ce punctează în mod deosebit doar la partea de design. Totuși, în Android 7.0 Nougat prin panelul Always on poți configura ecranul de blocare să afișeze toate datele de pe ecranul secundar. În acest context, chiar mai avem nevoie de un al doilea display? Răspunsul îl prefigurați.
La baza ecranului se află tasta fizică cu rol de cititor de amprentă, taste capacitive pentru Back și Aplicații recente, iluminate și fără a putea fi configurate de către utilizator. Cum am spus și mai sus, personal, prefer tastele touch buttons retractabile.
Sunetul este lăsat în sarcina a două difuzoare BoomSound – cel de la bază este principal, iar cel frontal de tip secundar. Al doilea nu livrează un volum așa intens ca primul, adăugat mai mult pentru efectele stereo. Este excelent în jocuri sau pe partea de multimedia, chiar oferă o experiență inedită, imersivă pentru un smartphone. Mi-aș dori să văd difuzoare duale la mai toate flagship-urile, iar dacă păstrează intensitatea și calitatea bass-ului de pe U Ultra cu atât mai bine. Nu are jack de 3.5 mm, iar în pachet sunt căști HTC pe USB type-C, unele dintre cele mai bune din ce am găsit în pachet alături de un smartphone, multă claritate, dar și bass din plin, aproape că nu aș recomanda unele de tip third-party pentru un audiofil.
Hardware, sistem de operare și aplicații
U Ultra a fost anunțat în ianuarie 2017, iar compania taiwaneză a pus cel mai bun procesor din momentul respectiv – Qualcomm Snapdragon 821 + 4 GB RAM + 64 GB spațiu de stocare.
Snapdragon 821 este cel mai bun pachet hardware din 2016 și nu are nicio problemă în 2017 spre a rula cele mai noi jocuri și aplicații din Google Play. Strict pentru pasionați de cifre și informații din domeniu: Qualcomm Snapdragon 821 cu 2 nuclee Kryo la 2.15 GHz și alte 2 nuclee la 1.6 GHz. Observați că avem un dispozitiv ușor subtactat, OnePlus 3T îl are Snapdragon 821 cu nuclee mai puternice la 2.35 GHz. Asta nu afectează performanțele sale, presupun că HTC și-a propus să mențină temperatura mai bine sub control, în sesiunile în care lucrează în mod susținut.
Informații oferite de CPU-Z pentru HTC U Ultra;
Adreno 530 joacă rolul de accelerator grafic, 4 GB RAM sunt arhisuficienți și 64 GB stocare completează peisajul, cu slot pentru cardurile microSD de până la 256 GB, pentru cei ce doresc să stocheze cât mai multe fișiere, fotografii, materiale video etc.
Telefonul se încălzește în sesiunile de utilizare intensivă, dar fără a ieși cumva din limitele clasei de produse din care face parte. M-aș fi așteptat să fie ceva mai temperat din acest punct de vedere, dacă-mi permiteți expresia și asta în contextul în care avem un telefon cu dimensiuni generoase, mult loc pentru elemente suplimentare de răcire – micro heat-pipe-uri etc.
Rulează Android 7.0 Nougat cu interfața proprietară HTC. Este o interfață light, ușor de înțeles de către utilizator, fără cerințe exagerate și fără bloatware, amintește cumva de Android-ul în stadiu nativ. De aceea este și una dintre portările Android ce îmi plac în mod deosebit și cred că HTC ar trebui apreciat mai bun pentru modul în care rezolvă problema interfeței grafice. BlinkFeed-ul HTC a fost copiat între timp de Google pe Google Now, de Samsung prin Bixby și nu m-aș mira dacă Apple aduce ceva similar pe următoarea iterație de iOS. BlinkFeed adună știri din diverse domenii și prin swipe de la stânga spre dreapta îl accesezi. Printre altele, Bixby și Google Now oferă fix același lucru, între timp s-a renunțat la Google Now și s-a trecut pe noul asistent al companiei americane.
Aplicații preinstalate pe HTC U Ultra;
Aplicații Google – Căutare Google, Chrome, Gmail, Drive, Duo, Docs, Căutare vocală, Hangouts, YouTube, Magazin Play, Play Music, Google Foto;
Alte aplicații – Mail, Calendar, TouchPal, Viveport, News Republic, Voice Recorder, Boost+, Calculator, Weather, Downloads, Flashlight, HTC Help, Record.
Aplicații ce pot fi dezinstalate: Facebook, Messenger, Instagram.
Dintre aplicațiile aduse în plus față de ce oferă Android-ul stock: Boost+ oferă optimizare și ștergere a datelor din cache, Viveport se dorește a fi o intrare a HTC în domeniul VR-ului pe telefoane mobile. Totuși, din câte știu, nu avem ochelari VR de la HTC pe telefoane mobile, ci doar pe partea de gaming de pe PC. Compania taiwaneză a anunțat că are în pregătire un astfel de headset.
Record este o aplicație dezvoltată de către HTC și Under Armour pentru pasionați de date pe partea de fitness, sunt și accesorii compatibile. Nu am testat, nu am prea multe de spus la acest capitol.
Rămân la opinia inițială, HTC aduce o interfață optimizată, sprintenă, user friendly, una dintre cele mai bune la momentul actual în piață.
Interfața Android 7.0 Nougat pe HTC U Ultra;
Performanță
A trecut prin testele de benchmark, iar rezultatele sunt prinse în tabel. Sunt teste în care Exynos 8895 Octa iese mult în față, dar și altele în care diferența între Snapdragon 821 și Exynos 8895 Octa este mult prea mică ca să fie și relevantă.
Una peste alta, vă asigur că Snapdragon 821 rămâne un ansamblu hardware de top.
Teste de benchmark rulate pe HTC U Ultra;
Conectivitate
Știe 4G în TDD-LTE și FDD-LTE cu viteze de până la 600 Mbps în download și 50 Mbps în upload. În ce privește spectrul acoperit:
2G – 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz;
3G – 850 / 900 / 1700 / 1900 / 2100 MHz;
4G – LTE band 1(2100), 2(1900), 3(1800), 4(1700/2100), 5(850), 7(2600), 8(900), 12(700), 17(700), 20(800), 28(700), 38(2600), 39(1900), 40(2300), 41(2500).
Alte elemente de conectivitate: Wi-Fi în standardele a/b/g/n/ac, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, Wi-Fi direct, DLNA, hotspot, bluetooth 4.2, A-GPS, GLONASS și BDS, NFC, cititor de amprentă poziționat în partea frontală, funcționează bine spre foarte bine cu un timp de răspuns excelent. Lipsește jack-ul de 3.5 mm și în pachet nu aveți nici adaptor USB type-C – jack de 3.5 mm, trebuie să vă bazați pe căștile din pachet sau pe alte căști ce sunt pe acest format ( din ce în ce mai multe în viitorul apropiat sau să vă conectați căștile la smartphone via bluetooth).
În partea superioară se află slotul pentru nanoSIM și cardurile microSD de până la 256 GB, în lateral dreapta dați de power și reglarea volumului, al doilea cu o textură specifică, iar tasta volum de mari dimensiuni și ușor de accesat, la bază dați de portul USB type-C și difuzorul principal, iar deasupra display-ul de difuzorul secundar.
În SpeedTest a prins pe conexiune gigabit – 214.22 Mbps la download și 285.39 Mbps la upload – valori similare cu cele obținute de GALAXY S8. În apelurile de voce nu am avut probleme, iar ca și calitate a convorbirilor îl pun printre cele mai bune telefoane testate în ultima perioadă.
Cameră foto și video
Nu este primul smartphone cu o astfel de situație, dar camera frontală de pe HTC U Ultra aduce 16 Megapixeli vs camera principală de 12 Megapixeli, diferă senzorul și tehnologia atașată, dar este interesant cum în 2017 am ajuns să avem senzori cu mai mulți megapixeli pe camera față vs cameră spate.
În ce privește camera principală de HTC U Ultra avem setup-ul de pe HTC 10 ( senzor, tehnologie, interfață). Este una dintre cele mai bune camere foto și video, dar nu se descurcă la fel de bine în low-light precum S7, deși uneori diferențele nu sunt chiar așa de mari. HTC a evoluat mult aici, față de unele dispozitive ce dezamăgeau crunt.
Fotografiile au culori plăcute, fără a fi suprasaturate, autofocus realizat rapid, puține aberații cromatice. Mai multe detalii în galeria de imagini.
Fotografii făcute cu HTC U Ultra;
Autonomie
Bateria de 3000 mAh este prea mică pentru display-ul de 5.7 inch cu rezoluție QHD + display secundar de 2.05 inch. Display-ul SuperLCD5 nu realizează nici cine știe ce economie față de tehnologia Super AMOLED. Telefonul are nevoie să fie reîncărcat după trei sferturi de zi la utilizare medie spre intensivă. Noroc că dispune de Quick Charge 3.0 și se încarcă pe repede înainte, în 20 – 30 minute încarci 50 – 60% din capacitate acumulatorului.
În testul Gadget.ro a obținut 5 ore și 45 de minute pe luminozitate maximă și redare a playlistului Unboxing de pe canalul nostru de YouTube pe conexiune Wi-Fi în 5 GHz. Din păcate, autonomia nu este un punct PRO pentru HTC U Ultra.
Preț
HTC U Ultra cu 64 GB stocare – de la 3349 lei în eMAG Marketplace.
Concluzii
HTC U Ultra este un dispozitiv interesant, tras în jos de preț și autonomia relativ modestă. Repet, mi-aș fi dorit un HTC 10 care să crească în dimensiuni la 5.7 – 5.9 inch, cu difuzoare frontale în stilul defunctului HTC One Max.
Am observat că eMAG îl listează la 3799 lei, iar alte magazine din Marketplace pe la 3349 lei, s-ar putea ca doua varianta să nu meargă pe canal oficial, de aici trag concluzia că HTC U Ultra nu prea are șansă în fața noilor veniți pe diagonală mare, vă las pe voi să ghiciți despre cine este vorba.
Dacă prețul s-ar actualiza pe la 2600 – 2800 lei aș avea curaj să spun că ar conta și U Ultra pe nișa phablet. Avem un dispozitiv puternic, cu software light și bine conceput, cu o cameră foto și video de bună calitate, cu sunet excelent. Totul stă în poziționarea ca preț.
PRO
- difuzoare stereo cu sunet puternic și clar, calitate și în ce privește căștile pe USB type-C din pachet;
- display cu luminozitate ridicată, unghi larg de vizualizare, culori naturale;
- software light, bloatware minim și viteză de reacție în orice aplicație sau joc;
- cameră foto și video din categoria de top.
CONTRA
- fără jack de 3.5 mm;
- preț mare;
- parcă prea mare, pentru cele două ecrane încorporate;
- autonomie modestă;
- display secundar a cărui utilitate în contextul Always-on nu o găsesc în mod deosebit.
Îmi permit un P.S., HTC pregătește un eveniment la mijlocul lui mai, cel mai probabil o să vedem noul flagship. Mi-aș dori ca HTC să aducă un produs revoluționar, un dispozitiv care să-i readucă ca și competitor puternic pentru Samsung, Apple etc. Avem nevoie de mai multă concurență, concurență care să aducă benefeciu către clientul final ( preț mai mic și multă inovație).
Rămâne de văzut, dacă HTC mai are putere să joace în liga flagship. Nu cred că mai au prea multe cărți de jucat. Ar fi păcat să iasă din scenă în acest mod. Păcat că Google nu le dă mână liberă la comercializarea Pixel și Pixel XL, ar fi reușit să mai strângă câteva sute de mii de unități, o gură de oxigen.