Huawei FreeBuds Pro – review

04/12/2020

Am testat cele mai bune căști wireless de tip in-ear din portofoliul Huawei – FreeBuds Pro, iar impresiile formate le-am grupat în recenzia de față. 

Huawei este un jucător important pe piața de căști wireless, oferta este destul de largă de la modele mai ieftine și până la modelul de față. Apropo, nu uitați că Huawei are planuri mari pe această zonă și aici m-aș referi la parteneriatul cu Devialet (boxa portabilă Huawei Sound X). 

Pot să vă asigur de un lucru și anume de faptul că investesc serios în R&D, iar ambiția lor este să concureze direct cu Apple & Samsung în segmentul premium, în special prin dispozitive precum FreeBuds Pro. Discutăm despre căști wireless cu TWS și anulare activă a zgomotului. 

Specificații

  • difuzor de 11mm dinamic;
  • procesor Kirin A1, senzor pentru vibrația osoasă;
  • anulare activă a zgomotului, anulare a zgomotulu în timpul apelului, modul awarness și mod vocal;
  • bluetooth 5.2 + USB type-C pe carcasa de încărcare;
  • baterie de 55 mAh / cască și 580 mAh pentru cutia de încărcare, iar încărcarea se face la 5V / 1.2A = 6W, acceptă și încărcare wireless la 2W;
  • dimensiuni per cască de 26 mm x 29.6 mm x 21.7 mm și 6.1 grame;
  • dimensiuni pentru cutia de încărcare de 70 mm x 51.3 mm x 24.6 mm, cântărește 60 grame;
  • trei variante de culoare: Silver Frost, Ceramic White și Carbon Black. 

Design 

În pachet dați de cutia de încărcare wireless, căștile propriu-zise, accesorii din silicon pentru căști (trei dimensiuni), cablu de încărcare pe USB Type-C, ghid de pornire rapidă, card de garanție și informații de siguranță. 

Au sosit la review în varianta de culoare albă (Ceramic White). Carcasa de încărcare wireless poate fi strecurată în buzunar, nu are neapărat cele mai mai compacte dimensiuni. Plasticul este lucios și mi se pare a fi de bună calitate. Mecanismul de deschidere culisează în mod plăcut, lejer. Poziționarea căștilor în cutie se realizează facil, iar magnetul atașat ajută pentru o prindere rapidă. Apropo, mecanismul de culisare este metalic (argintiul din partea spate). 

Un LED de notificare se află lângă portul USB type-C (roșu când se încarcă bateria din carcasă, verde când este full), un alt LED se află la interior (între cele două căști), iar un control fizic se află pe lateral dreapta. 

Căștile în sine aș spune că au un design clasic, dar sunt ceva mai compacte față de alte modele concurente. Dopurile de protecție sosesc în trei dimensiuni și estet important de la bun început să alegeți pe cel care vi se potrivește cele mai bine, pentru o audiție corectă. 

Nu sunt prea multe de spus, iar mai multe detalii descoperiți în galeria de imagini ce însoțește review-ul. Au un design ergonomic, 

Conectivitate

Bluetooth 5.2 – cea mai bună conexiune de genul pe care o poți obține în momentul de față și USB type-C pentru încărcarea bateriei de 580 mAh. 

Conexiunea cu un smartphone se realizează ușor. Deschizi cutia cu căștile la interior, apăsați pe butonul din partea dreapta pentru 2 secunde și va începe să clipească LED-ul dintre cele două căști în culoarea albă (în mod normal este verde sau roșu, verde dacă bateria este încărcată complet sau roșu când căștile se alimentează din carcasă). 

Căștile Huawei FreeBuds Pro au procesor Kirin A1 și dacă vrei să scoți ce este mai bun din ele vei instala aplicația AI Life. Am conectat căștile cu un smartphone Android și am instalat inițial aplicația din Play Store. Nu le-a recunoscut, am descărcat AppGallery și cu aplicația AI Life de acolo le-a luat instant. 

Din start m-a invitat să fac un update de firmware ce optimiza compatibilitatea în cazul conexiunii simultane dintre două dispozitive, reduce consumul de energie cu căștile în cutia de încărcare, îmbunătățire a efectului de anulare a zgomotului. După update, închideți cutia și la redeschidere trece pe noul software. 

Aplicația are o mulțime de opțiuni, iar mai multe detalii aflați în galeria de screenshots. 

Căștile au control tactil și sunt mai multe gesturi recunoscute: atingere o dată / de două ori / de trei ori / apăsare lungă, comandă dată prin glisare sus / jos. Poți să reglezi volumul prin glisare, să respingi un apel prin apropierea degetelor de 2 ori sau să redai melodia anterioară prin apropierea degetelor de 3 ori etc. 

Mai multe informații în screenshots:

Sunet

Cuvântul de ordine este excelență în audiție, indiferent de muzica ascultată. Credeam că GALAXY Buds Live sunt cele mai bune căști wireless din 2020, dar FreeBuds Pro joacă la alt nivel. Întradevăr, sunt și cu 50% mai scumpe. 

În primul rând, designul ergonomic le face ușor de strecurat în ureche și nu deranjează nici la utilizare îndelungată. Le-am ținut câteva ore când lucram articole pe site și nu m-au deranjat în niciun fel. Sunt cu adevărat comfortabile la purtare pe perioade lungi de timp. 

În al 2-lea rând, anularea zgomotului mi se pare de-a dreptul excelentă. Le-am comparat cu căștile Bose QuietComfort 35 II și aproape că se situează la același nivel (în apropiere era cineva cu un aspirator profesional ce curăța o canapea, nu spun că sunetul nu trecea, dar nici căștile QuietComfort 35 II nu au reușit să-l izoleze mai puternic față de căștile in-ear Huawei). Jos pălăria pentru ce au reușit la acest capitol. 

În al 3-lea rând, cuvântul de ordine este TWS – True Wireless Stereo. Căștile sunt conectate pe două conexiuni la smartphone (unul în rol și al doilea în rol secundar). De aici și calitatea ridicată a sunetului, efecte stereo de-a dreptul excelente. 

În al 4-lea rând, se aude bine și foarte bine indiferent de tipul de muzică ascultat, de la bass și până la frecvențe înalte. FreeBuds Pro se descurcă exemplar, indiferent de playlist, iar amplitudinea este mare. Nu aș recomanda nimănui să-l țină la maxim pe perioade mai lungi de timp, orice producător te avertizează din acest punct de vedere. Apropo, la maxim nu distorsionează absolut deloc. 

În al 5-lea rând, aplicația AI Life aduce o serie de moduri și setări. Poți activa Anularea activă a zgomotului, o dezactivezi, folosești modul Awarness (Conștientizare ambientală, lasă zgomotele din jurul tău să treacă). La Moduri sunt mai multe opțiuni: Dinamic, Confortabil (modurile puțin zgomotoase), General (Ideal pentru locuri zgomotoase) și Ultra (locuri cu mult zgomot, până la 40dB). Tot de aici poți face un test de potrivire a căștilor (pe partea de calitate, dar și în ce privește anularea zgomotului). Huawei a introdus o tehnologie de anulare a zgomotelor produse de vânt (când mergi pe bicicletă, la alergat etc

Autonomie

Valorile oferite de producător sunt în linie cu cele reale, cel puțin acestea sunt concluziile mele pe partea de autonomie după câteva săptămâni de utilizare. 

Muzică – 4 ore cu ANC activat, 7 ore cu ANC dezactivat;

Apeluri vocale – 2.5 ore cu ANC activat, 3 ore cu ANC dezactivat. 

Încărcarea se face în 1 oră pentru cutia de încărcare, 2 ore pe wireless. Căștile în cutie se încarcă în 40 de minute. 

Preț

Huawei FreeBuds Pro în culoarea argintie (Silver Frost) – 999 lei;

Huawei FreeBuds Pro în culoarea albă (Ceramic White) – 933 lei;

Huawei FreeBuds Pro în culoarea neagră (Carbon Black) – 963 lei. 

Concluzii 

FreeBuds Pro sunt printre cele mai bune căști wireless din 2020. Sunt comfortabile la utilizare îndelungată, iar sunetul livrat este excelent, autonomia mi se pare și ea destul de bună dacă ne raportăm la dimensiunile compacte și tehnologia încorporată. 

Bineînțeles, tot pachetul are și un preț pe măsură. Mi se pare impresionant ce au ajuns a oferi pe partea de ANC și căștile wireless in-ear. Asta și pentru că discutăm de căști cu procesor încorporat + o sumă de tehnologii ce ajută în a oferi un sunet de foarte bună calitate indiferent de tipul playlist-ului ascultat. 

PRO

  • TWS + ANC;
  • aplicație AI Life cu o multitudine de opțiuni;
  • sunet bine calibrat, de la înalte și până la bass;
  • autonomie decentă raportat la dimensiunile compacte;
  • încărcare wireless + pe fir. 

CONTRA

  • aplicația AI Life actualizată este disponibilă pentru moment doar în AppGallery (nu și în PlayStore).
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.