Huawei nu a renunțat la piața de tablete Android, iar în 2021 pe segmentul premium au venit cu MatePad 11 în ediția 2021. Dacă Huawei nu ar fi fost supus restricțiilor SUA, aș face pariu că MatePad 11 ar fi sosit cu hardware dezvoltat intern. Așa că au trebuit să se reorienteze și au achiziționat un procesor de la…, Qualcomm. 

Este vorba despre cel mai puternic procesor Qualcomm din 2020 – Snapdragon 865 dezvoltat pe 7nm+ și vine fără conectivitate de date (indiferent că discutăm de 5G sau 4G). 

Huawei MatePad 11 (2021) este și printre primele dispozitive cu HarmonyOS 2.0 (alături de Watch 3 și Watch 3 Pro). 

Specificații

Design

Am primit tableta la test și cu o husă ce acomodează o tastatură bluetooth + stylus-ul pe care Huawei îl recomandă spre a fi folosit cu MatePad 11 (2021). 

Raportul display / corp de 82.9% nu impresionează și marginile sale sunt evidente. Colțurile display-ului sunt ușor rotunjite, iar camera frontală a fost poziționată diferit față de alte tablete. Huawei a ales să o pună deasupra display-ului, când tableta este în landscape. De obicei, camera se află deasupra display-ului, dar cu tableta în portrait mode. Aș spune că necesită puțină acomodare, dar după aceea înțelegi poziționare a la notebook. 

Spatele este îmbrăcat în metal, iar structura de rezistență este fabricată din același material, camera spate iese puțin în evidență. Este insoțită de un LED flash, elemente pe care alte tablete în mod inexplicabil nu-l integrează. 

Mi s-a părut a fi o tabletă bine construită și solidă, deși are doar 7.3 mm în talie. Greutatea de 485 gr. este similară cu cea de la iPad 10.2 (2021) – 487 gr. în varianta Wi-Fi și 7.5 mm grosime, la un display de 10.2 inci. Doar că Huawei-ul are un ecran mai mare cu 0.75 inci și iPad-ul stă prost la raportul display / corp – 73.8%. 

Stylus-ul are prindere magentică și îl poți aduce pe lateralul tabletei, acolo se și încarcă. Feedback-ul pe care-l oferă se apropie de cel al unui stilou real. Am comparat cu stylus-ul de la Galaxy Note20 Ultra și aș spune că Samsung joacă într-o ligă superioară. 

Tastatura cu husă aș spune că necesită o perioadă de acomodare. În sensul în care tastele sunt destul de înghesuite, iar cele de direcție nu sunt clar definite, nu mai spun că Enter mi s-a părut subdimensionat. Probabil, după câteva zile de utilizare, se ajustează și modul în care scrii pe dimensiunile tastaturii. Husa are o textură plăcută și protejează camera spate, dar și tableta de eventualele zgârieturi adunate accidental pe corpul metalic sau display-ul din sticlă. 

Ecran și sunet

MatePad 11 (2021) dispune de un ecran IPS de 10.95 inci, cu rezoluție 2560 x 1600 pixeli, aspect 16:10, rată de refresh la 120Hz. Nu am găsit informații oficiale legate de luminozitatea ecranului, dar am măsurat pe luxmetru – 578 nits. Mi s-a părut a fi destul de luminos și nu reflectă spațiul ambiant într-un mod cu adevărat deranjant. 

Culorile sunt afișate corect, iar rata de refresh la 120Hz pot să spun că impresionează în anumite situații. Ai trei scenarii între care poți alege: 

  • Dynamic – face trecerea în mod automat până la 120Hz, în funcție de scenariul de utilizare;
  • High – menține rata de refresh la 120Hz;
  • Standard – rata de refresh la 60Hz. 

Ai opțiunea Natural Tone pentru culori mai naturale. În ce privește modurile de culoare sunt două alternative: Normal și Vivid, iar temperatura de culoare poate fi setată de Default, Warm sau Cool. 

Sunetul cade în sarcina a 4 difuzoare tunate de către Harman Kardon. La 10 cm distanță de tabletă am măsurat 91.7 dBA. Este tableta cu cel mai puternic sunet din ce am testat până acum, la maxim abia transmite ușoare vibrații în carcasă și nu distorsionează aproape deloc, iar bass-ul îl redă neașteptat de bine. Ai spune că ai o micuță boxă și nu doar sunetul de la o tabletă de aprox. 11 inci. 

Hardware, sistem de operare și aplicații

Qualcomm Snapdragon 865 + 6 GB RAM și 128 GB stocare de tip UFS 3.1 + slot pentru cardurile microSD =  mare parte din specificațiile tehnice ce definesc MatePad 11 (2021). 

Informații relevate de CPU-Z pentru MatePad 11 (2021);

Este un procesor suficient de puternic pentru orice aplicație și joc din Play…., scuze – AppGallery. Rulează HarmonyOS 2.0 și nu are suport pentru serviciile Google, dar prin Petal Search vei primi link spre apk-urile unor aplicații ce nu le găsești în AppGallery, de la Maps și până la aproape orice altceva. 

Bineînțeles, nu se compară cu suportul direct și prezența Play Store etc. AppGallery mai are mult de lucru până să devină o alternativă viabilă, iar de jumătate de an aș spune că Huawei a redus turația motoarelor în ce privește aducerea de dezvoltatori în magazinul său de aplicații. 

Sunt o sumedenie de aplicații preinstalate, multe dintre ele nu le-aș considera cu adevărat utile, iar altele impresionează (Petal Maps spre exemplu, nu este Google Maps, dar ținând cont că este prima lor tentativă în domeniu, Apple Maps la început era de-a dreptul inutilizabil pe meleagurile autohtone). 

AppGallery mi se pare că nu are încă suficiente aplicații și jocuri spre a deveni o alternativă reală la Play Store. Lipsesc prea multe servicii la care trebuie să alegi instalare de apk. 

Interfața HarmonyOS 2.0 pe Huawei MatePad 11 (2021);

Aplicații preinstalate:

AppGallery, LinkNow, Themes, Petal Search, Files, GameCenter, Petal Maps, Health, Calendar, Email, Notepad, Optimizer, Kids Corner, Contacts, Clock, Find Device, Busolă, Calculator, Vremea etc;

Aplicații pentru stylus: Nebo for Huawei și MyScript Calculator (Nebo mi se pare o aplicație utilă și interesantă, pune stylus-ul în valoare);

Alte aplicații: WPS Office (alternativă bună pentru a deschide și edita documente Office), FilmoraGo HD (inutil). 

Interfața HarmonyOS 2.0 pe Huawei MatePad 11 (2021);

Folderele cu aplicații recomandate pot fi dezinstalate din setări. Sunt o sumedenie pe ecranul de start și majoritatea aplicațiilor recomandate sunt inutile (jocurile sunt pentru cei de 5 – 6 ani, unele aplicații sunt pentru alte țări etc). 

Dacă nu vrei să ai de-a face cu soluțiile Google în utilizarea de zi cu zi, Huawei MatePad 11 (2021) ar fi o alegere de luat în seamă. Dacă vrei să ai și serviciile Google, mare parte din ele le vei putea face să ruleze și pe MatePad 11 (2021), dar nu luate pe canal oficial ci descărcate de pe site-uri third party, cu update-uri ce nu ajung fix din prima zi etc. Sunt ceva concesii ce sunt făcute și merită a fi evidențiate. 

Ca hardware nu sunt prea multe de comentat, are un procesor capabil și pentru standardele din 2021 și HarmonyOS 2.0 nu agață absolut deloc, fluent și cu detaliile grafice cunoscute de la EMUI. De fapt, HarmonyOS 2.0 este Android 10 deghizat. 

Performanță

Am pus rezultatele lui MatePad 11 (2021) lângă cele înregistrate de Samsung Galaxy Tab S7

În majoritatea testelor de benchmark, Galaxy Tab S7 se descurcă ceva mai bine (hardware-ul fiind identic, diferențele fiind făcute de către optimizarea software). 

Teste de benchmark rulate pe Huawei MatePad 11 (2021);

Conectivitate

Nu sosește în variante cu 4G sau 5G, doar Wi-Fi only. Probabil, nu au reușit să facă rost de chipseturi cu 4G sau 5G de la Qualcomm și s-au mulțumit cu modelul fără date mobile. 

Are Wi-Fi 6, iar pe router compatibil cu conexiune gigabit a obținut 834 Mbps la download și 599 Mbps la upload. Alte elemente de conectivitate: bluetooth 5.1, localizare prin A-GPS, USB Type-C 3.1, nu are cititor de amprentă. 

În ce privește dispunerea elementelor de conectivitate cu tableta în modul portrait: în partea superioară se află două difuzoare și butonul de pornire ce iese ușor în evidență, în lateral dreapta veți da de reglarea volumului (o singură tastă pentru Up și Down) și trei microfoane. 

La bază se află alte două difuzoare și portul USB Type-C 3.1, iar în latera stânga veți găsi slotul pentru microSD. Oare ce s-a întâmplat cu nanoSD-ul promovat de către Huawei în urmă cu ceva timp? 

Cameră foto și video

Camera principală are un senzor de 13 Megapixeli cu autofocus și LED flash. Mi se pare că se descurcă cât de cât onorabil pe timp de zi și nimic mai mult, nu cumperi o tabletă ca să faci poze cu ea. 

Camera frontală de 8 Megapixeli cu f/2.0 mi se pare a fi ok, în special în apelurile video. Acolo și unde va fi folosită și cel mai des. 

Fotografii făcute cu Huawei MatePad 11 (2021);

Autonomia

Bateria de 7250 mAh se încarcă la 22.5W, nimic ieșit din comun din acest punct de vedere. Din partea Huawei parcă mi-aș fi dorit o încărcare mai rapidă a bateriei. Trece testul unei zile de utilizare în condiții medii, iar SOT-ul cu ecranul lăsat să-și regleze singur luminozitate se duce spre 5 – 6 ore de utilizare în regim continuu. 

Preț

Huawei MatePad 11 (2021) cu 6 GB RAM și 128 GB stocare, Wi-Fi – 1999 lei la eMAG. 

Huawei MatePad 11 (2021)
3.7 / 5 Gadget Score
PRO
  • design ce imprimă ideea de rezistență în timp;
  • cel mai bun sunet găsit pe o tabletă testată până acum (4 difuzoare stereo tunate de către Harman Kardon);
  • ecran cu rată de refresh la 120Hz ce impresionează în utilizarea de zi cu zi + suport pentrun un stylus ce oferă feedback excelent;
  • hardware destul de puternic pentru prețul afișat + software ce funcționează fără lag;
  • autonomie bună;
CONTRA
  • lipsă GMS;
  • lipsă cititor de amprentă;
CONCLUZII

Huawei MatePad 11 (2021) este o tabletă capabilă și cu un raport preț / specificații atractiv (Samsung Galaxy Tab S7 este rivalul direct și costă peste 3000 lei în echiparea cu 6 GB RAM și 128 GB stocare). Totuși, trebuie spus că se simte lipsa aplicațiilor Google, iar soluțiile third party mai îndulcesc din situație, dar în decizia de achiziție trebuie ținut cont și de acest aspect, lipsa GMS.

Pe de altă parte, în utilizarea de zi cu zi, mi s-a părut a fi destul de bine pusă la punct ca autonomie, feedback oferit pe partea de ecran și sunet etc.

Design
Hardware
Software
Foto & Video
Autonomie
Raport preț / specificații