Anul școlar 2019 – 2020 a adus o premieră pentru școala românească – conceptul de școală online ce a intrat pe repede înainte în funcțiune ca un efect al pandemiei de covid-19. După cum vedeți, virusul a rămas la fel de puternic și nu se știe ce se va întâmpla în 2020 / 2021.
Nu au stabilit ce strategie va fi de adaptat pentru modul în care mergem la școală (cadre didactice și elevi). Mă aștept la un hibrid – școală clasică cu câțiva elevi / clasă și lecții online. Este un subiect ce l-am putea discuta într-un articol separat.
Am primit numeroase întrebări și am impresia că s-a redeschis nișa tabletelor Android ieftine. Mulți părinți căutau tablete ieftine și bune. Asta și pentru că este destul de greu să faci sesiuni online pe Zoomm, doar pe ecranul unui smartphone. Pe de altă parte, a trecut vremea când tabletelor impresionau ca raport preț / specificații și nu sunt prea multe alternative de buget.
De ce să alegi o tabletă pentru lecțiile online?
- ecran mai mare;
- posibilitate mai mică de încălzire în sesiunile prelungite pe Zoom etc față de un smartphone;
- dispozitiv separat pe care să-l poți ține strict pentru lecțiile online, de obicei fiecare copil sau părinte pe telefonul său mai are alte aplicații, jocuri etc. Sunt o sumă de notificări ce deranjează, apeluri și SMS-uri ce pot distrage atenția.
Huawei MatePad T8 joacă cumva diferit din acest punct de vedere, iar raportul preț / specificații nu-i deloc rău. Mai întâi să-i parcurgem specificațiile tehnice.
Care sunt punctele PRO pentru Huawei MatePad T8?
- prețul – 549 lei pentru modelul cu 4G + Wi-Fi;
- conectivitatea (4G, Wi-Fi ac, bluetooth 5.0, localizare prin A-GPS, GLONASS și BDS). Poți folosi conexiunea Wi-Fi, dar și 4G-ul la nevoie (în funcție de spațiul în care fiecare utilizator se află și ce are la îndemână). Sunt abonamente de internet mobil la costuri relativ modice;
- rezistență (tableta este construită astfel încât imprimă ideea de robustețe, de dispozitiv capabil să treacă proba timpului – spatele este fabricat în proporție de 80 – 90% din metal cu două zone din plastic pentru partea de conectivitate);
- experiență de utilizare (nu o simți că funcționează precum o tabletă de 5 – 600 lei, EMUI 10 este optimizat destul de bine);
- autonomie (bateria de 5100 mAh și software-ul optimizat îi conferă ore bune de autonomie în regim SOT).
Care sunt punctele CONTRA pentru MatePad T8?
Trebuie să ne raportă mereu la costul afișat. Este greu la 549 să prinzi cine știe ce specificații, ar fi fost excelent dacă avea mai mult spațiu de stocare în varianta de bază – 32 GB să fie minimul, la fel un 3 GB RAM ar fi fost de ajutor. Lipsește un cititor de amprentă.
Repet, 549 lei pentru o tabletă cu 4G, Wi-Fi ac, procesor octa-core etc. Lipsesc serviciile Google, iar cei interesați ar trebui să apeleze la soluții alambicate (instalarea de .apk-uri, a unui store în genul Aptoide, APKMirror etc. Sunt o sumă de alternative pentru unele aplicații din suita Google.
Poți accesa Gmail și YouTube din browser etc.
Aplicații pe partea de educație ce le găsiți în App Gallery?
Important de notat este că Huawei investește serios în AppGallery, magazinul său de aplicații și sunt câteva aplicații pe partea de educație ce merită a fi evidențiate.
Zoom meetings – aplicația ce s-a bucurat de utilizare maximă și pe plan local. Trebuie să recunosc că și eu am folosit-o în lecțiile online. Este simplu de instalat și ușor de utilizat, atât de profesor, cât și de elev. Am avut activată și versiunea cu plată spre a nu fi limitat la cele 40 de minute etc.
Kahoot! – o altă aplicație ce a prins în România, în special pe clasele primare, dar și la gimnaziu. Poți face teste interactive online, cu rezultate primite centralizat etc.
Orare IQ – ajută în procesul de învățare pentru tabla înmulțirii și împărțirii;
Tabelul Periodic 2020 – Chimia – element major pentru lecțiile de chimie de la gimnaziu (un fel de adunare, scădere, înmulțire și împărțire de la matematică, dar pe chimie);
Învață engleza – nu cred că are nevoie de vreo informație în plus;
Chestionare Auto 2020 – pentru cei ce se pregătesc să treacă examenul de permis.
Sunt zeci de aplicații din care poți alege. Se vede că Huawei depune eforturi în dezvoltarea AppGallery și recuperează în fiecare lună din ecartul față de Play Store. Au lansat și aplicația TomTom pe partea de navigație pe lângă Here Maps (MatePad T8 se transformă în GPS ad-hoc prin conectivitatea 4G, prin localizare ce se efectuează prin sistemele american, chinezesc și rusesc – A-GPS, BDS și GLONASS).
Huawei MatePad T8 are meritul că nu o simți drept o tabletă ieftină. Are un ecran decent, oferă o experiență de utilizare fluentă, construcție solidă, conectivitate bună. Aș spune că avem dovada că nu trebuie să spargi o sumă mare pe un dispozitiv util în procesul de învățare. Sincer, nu mă așteptam ca Android 10 să fie dus decent pe o tabletă cu 2 GB RAM, dar MatePad T8 și EMUI 10 arată ce înseamnă un plus de optimizare.