În ultima zi din februarie am aflat că premierul României, după un aviz nefavorabil la nivelul Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), a emis decizia care confirmă că ţara noastră respinge oficial solicitarea celor de la Huawei de a participa la dezvoltarea infrastructurii 5G. Decizia a fost publicată şi în Monitorul Oficial, deci este deja aplicabilă.
La scurt timp după, Huawei România a reacţionat şi a transmis presei că decizia nu are la bază evaluări obiective şi nici constatări concrete, astfel că dezamăgirea este şi mai mare.
Vă las mai jos întreg comunicatul transmis de compania chineză:
„Huawei România a luat la cunoştinţă de decizia Guvernului cu privire la cererea de autorizare pentru echipamentele de infrastructură 5G ale companiei, decizie luată în data de 29 februarie 2024, pe care o evaluează în acest moment, precum şi impactul său ulterior. Suntem dezamăgiţi de decizia Guvernului României, decizie care nu are la bază nicio evaluare obiectivă şi nici a fost luată în urma unor constatări concrete. Huawei este prezentă în România de peste 20 de ani, în toată această perioadă neavând nicio problemă de securitate, respectând pe deplin toate legile, normele şi reglementările naţionale. Echipamentele şi serviciile noastre sunt sigure şi fiabile, iar soluţiile noastre tehnice sunt, de asemenea, verificate şi certificate pentru a îndeplini toate standardele şi cerinţele din industria telecomunicaţiilor.
Huawei este, de asemenea, un furnizor consacrat de infrastructură 5G sigură şi fiabilă pentru majoritatea ţărilor UE, iar Huawei România este dispusă să colaboreze cu autorităţile române pentru clarificări.
Această decizie va afecta afacerile noastre din România şi, de asemenea, va avea un impact negativ de pe termen lung asupra ecosistemului industriei tehnologiei informaţiei şi a comunicaţiilor (TIC) şi al afacerilor partenerilor noştri locali.
Huawei România este un contribuitor cheie în dezvoltarea infrastructurii digitale şi a economiei româneşti şi rămâne ferm angajată să colaboreze cu partenerii noştri pentru a aduce transformarea digitală a ecosistemului TIC şi a societăţii româneşti în ansamblu. Huawei România, împreună cu cei 1.300 de angajaţi locali, va continua să servească societatea românească prin soluţii sigure şi de încredere, să dezvolte talentele TIC şi să promoveze ocuparea forţei de muncă. Huawei România îşi rezervă dreptul legal de a contesta această decizie.”
La finalul comunicatului aflăm şi că Huawei va contesta în instanţă decizia României, însă la cum arată lucrurile în prezent în Europa, foarte mici speranţele că vor obţine ceva pe cale legală.
România este doar un pion în războiul economico-tehnologic dintre Statele Unite ale Americii şi China, iar Huawei este doar un jucător care pierde pe o parte şi câştigă pe alta.