Huawei a lansat cel mai performant smartwatch din portofoliu. Sunt două modele: Watch 3 și Watch 3 Pro. Ambele au display de 1.43 inci și rezoluție de 466 x 466 pixeli, dar diferă în ce privește dimensiunile, materialul din care este realizată structura de rezistență și grosimea.
Discutăm despre Huawei Watch 3 Pro, dar fac o scurtă introducere legată de specificațiile unui smartwatch în 2021. Am folosit Watch GT și Watch GT2 de la Huawei, iar prin secțiunea de comentarii am văzut că erau considerate accesorii de fitness cu design de ceas. Lipsea ceva, iar la Watch 3 și Watch 3 Pro aș spune că Huawei și-a făcut temele și a adus toate funcțiile de care ai nevoie sau cel puțin, din anumite puncte de vedere, promite să fie așa în viitorul apropiat.
Care sunt cele 4 funcții care nu trebuie să lipsească de pe un smartwatch premium?
- Magazin de aplicații deschis către dezvoltatori – Huawei a adus așa ceva prin AppGallery ce a fost portat pe ceas, dar sunt puține aplicații – două în momentul de față și rămâne de văzut dacă această secțiunea se va populariza în viitor, promisiuni sunt în acest sens. Este un feature ce lipsea pe seria Watch GT;
- eSIM – să poți clona numărul de telefon și să poți ieși la o plimbare / sesiune de alergat fără smartphone, să poți primi apelurile, mesajele, să ai conexiune de date etc). Huawei Watch 3 și Watch 3 Pro au suport pentru eSIM, atât la Orange, cât și la Vodafone (cei doi operatori cu eSIM în țara noastră). Este o altă funcție ce lipsea pe smartwatch-urile companiei chineze;
- Suport pentru plăți prin NFC – la evenimentul de lansare s-a promis că vom avea vești cât de curând. Acum nu știu să definesc orizontul de timp, dar presupun că în zilele sau săptămânile următoare. Presupun că va debuta Huawei Pay. Sunt curios să descopăr ce soluție vor implementa. Au o colaborare bună cu băncile locale, majoritatea aplicațiilor bancare sunt portate în AppGallery.
- Senzori de ultimă generație pentru tracking la nivel superior + conectivitate prin Wi-Fi, bluetooth etc. Watch 3 Pro este bine accesorizat din acest punct de vedere. Trebuie să recunosc că aici se descurcau destul de bine și la generațiile trecute de Watch GT, erau chiar peste concurență. Doar că au obiceiul în a fi mai optimiști, explic în secțiunea dedicată la ce mă refer.
La Huawei Watch 3 și Watch 3 Pro vor să concureze direct cu Apple Watch, iar Samsung are în pregătire un model – Galaxy Watch 4, ce seamănă destul de mult cu Huawei-ul (cel puțin așa apare la bursa zvonurilor). În fine, ideea este că avem un produs din segmentul premium, iar costurile sunt pe măsură.
L-am testat pe Watch 3 Pro în ultima săptămână și jumătate, iar impresiile formate le-am grupat în articolul de față. Da. Spun din start că m-a impresionat în mod plăcut, iar între Watch 3 și Watch 3 Pro l-aș alege pe 3-ul simplu, pentru că 3 Pro-ul mi se pare ceva cam mare, dar aici fiecare are propriile preferințe, iar altora s-ar putea să le placă pentru faptul că pare ceva mai masculin, dacă-mi permiteți o exprimare mai plastică.
Ai o sumă de funcții, dar se face o concesie importantă față de seria Watch GT – autonomia. Nu ai cum să ai eSIM și toate funcțiile la pachet, iar autonomia să fie de peste 2 săptămâni. Oricum cred că este smartwatch-ul premium cu cea mai mare capacitate a acumulatorului. Dacă greșesc, mă puteți corecta în secțiunea de comentarii.
Recenzia video;
Specificații
Design
În pachet veți da de smartwatch + două brățări (una din plastic pe negru și alta metalică din titan), dock de încărcare la 10W (5V / 2A) pe USB clasic, ghid cu instrucțiuni de utilizare, certificat de garanție etc.
Chargerul are cablul conectat și nu poate fi îndepărtat. Bineînțeles, poți folosi orice pad de încărcare wireless spre a alimenta ceasul, inclusiv încărcare wireless reversibilă pe un smartphone ce dispune de această funcție. Cumva ești acoperit din acest punct de vedere.
Watch 3 Pro are sticlă de safir peste ecranul de 1.43 inci, structură de rezistență din titanium și spate din ceramică. La prima vedere mi s-a părut ceva cam mare, mai ales că îl comparam cu Watch GT2, dar după câteva zile m-am obișnuit cu el și acum mi se pare ciudat când mă întorc spre ceasul mai vechi.
Pe lateral dreapta se află un buton customizabil și o rotiță 3D, sub cele două elemente mai spre bază se află difuzorul. Pe partea spate descoperiți senzorul optic pentru monitorizarea ritmului cardiac etc.
Sunt două brățări în pachet: una metalică și alta din plastic cauciucat. Nu sunt fan al brățărilor metalice, deși pe căldurile din ultimele zile mi s-a părut a fi mai ok față de cea din plastic. Poți ușor să treci de la una la alta + poți achiziționa orice brățară pe 22mm și este compatibilă cu smartwatch-ul, pentru un plus de personalizare și asortare la stilul personal etc.
Huawei Watch 3 Pro dă impresia de soliditate, de robustețe, de smartwatch realizat cu materiale de bună calitate, fără a aduce un compromis. Feedback-ul dat de coroana rotativă sau de buton mi s-a părut excelent. Poți ușor să-l folosești la costum, dar și când alergi la sală sau în spațiu deschis, l-aș considera versatil din acest punct de vedere.
Ecran și sunet
AMOLED de 1.43 inci cu rezoluție 466 x 466 pixeli și peste 300ppi – 326 ppi ca să fiu mai exact. Ecranul mi s-a părut a fi lizibil sub acțiunea razelor de soare, luminozitatea este foarte ridicată. L-am avut setat pe modul Auto ca să prezerv energia stocată în acumulator, dar dacă intrați în Setări / Display, dezactivați Modul Auto și urcați luminozitatea la maxim veți descoperi de ce este capabil.
Raportul display / corp este de 55%. Da, are margini generoase și mi-aș fi dorit să fie ceva mai compact, Watch 3 cu fix același display de 1.43 inci aș spune că se poziționează mai pe scenariul meu de utilizare și pe așteptările mele față de dimensiunile fizice ale unui ceas smart.
Sunetul este livrat de un difuzor aflat pe lateral dreapta, spre bază. Nu aveam cine știe ce așteptări pentru că la Watch GT2 este un difuzor mediocru, mai ales că îl comparam cu Gear S3 Frontier de la Samsung. Aici este altă poveste, se aude tare. Eram în sesiunile de alergat și auzeau fără probleme și cei aflați la câțiva pași, mă refer la sumarul pe care-l face când treci de câte un kilometru parcurs. Se aude puternic, clar, cu adevărat util, poți prelua un apel fără absolut nicio problemă. Înțelegeți interlocutorul și el pe tine, și în mașină cu zgomotul inerent ai parte de o conversație ok.
Hardware, sistem de operare, aplicații și funcții
Nu am găsit informații clare legate de procesor. Prin materialele Huawei se vorbește despre o arhitectură dual-core, cu două procesoare.
- Procesor mai puternic – ce intră în funcțiune când utilizatorul dă comenzi către ceas;
- Procesor mai modest – operațiunile de rutină, datele și aplicațiile duse în background etc.
Înțeleg de ce au ales o astfel de soluție, spre a obține o autonomie cât mai bună de la bateria de 790 mAh.
Watch 3 și Watch 3 Pro sunt printre primele dispozitive cu HarmonyOS 2.0. Ca interfață nu mi s-au părut a fi schimbări majore față de ceea ce am pe Watch GT2. Coroana rotativă oferă acces spre aplicațiile preinstalate, butonul de la bază te duce spre activitățile sportive derulate.
Prin swipe de sus în jos ai parte de setările rapide (mod avion, lanternă, DND, Alarmă etc), prin swipe de la bază în sus te duce spre secțiunea de notificări, iar prin swipe lateral ai o sumă de informații pe care le poți customiza, poți aduce aici orice aplicație pe care o consideri de interes. Poți vedea mai multe detalii despre distanța parcursă, ritmul cardiac, nivelul de stres, date legate de temperatura exterioară etc.
Meniul de setări mi s-a părut a fi destul de bine configurat: Cont, Wi-Fi, Bluetooth, Mobile Network, NFC, Fețe de ceas, Ecran și luminozitate, Sunete și vibrații, Notificări, PIN, Aplicații, Baterie, Securitate, Funcții de accesibilitate, Setări pentru activitățile de fitness derulate, Sistem și update-uri și Despre.
Huawei Health pe un smartphone Huawei, Watch 3 Pro conectat;
Sunt o sumedenie de fețe de ceas, dar multe dintre ele sunt contracost (le găsești în aplicația Health). Ai câteva zeci oferite în mod gratuit și sigur vei găsi una care să-ți placă. Apeși prelung pe display și intri în interfața de schimbare a fețelor de ceas.
Ceasul are un senzor optic pentru măsurarea ritmului cardiac și funcționează în regim continuu, poți seta să fac la fel pentru nivelul de stres și pentru temperatura corpului. Analizează somnul și oferă informații la un nivel pe care nu l-am găsit la concurență. Oferă sfaturi legate de îmbunătățirea rutinei spre a obține valori mai bune.
Mi-a plăcut și Dinamic Tracking din Huawei Health, o modalitate superbă de urmărire a traseului efectuat. Nu știam de această funcție, deși sunt utilizator de Watch GT2. Huawei Health o găsești pe Android și iOS, cumva acoperit din acest punct de vedere. Nu ești limitat la un smartphone Huawei, deși pe viitor când vor sosi și smartphone-urile cu HarmonyOS 2.0 s-ar putea ca unele funcții să nu fie portate și spre alte modele în afară de Huawei.
Au îmbunătățit și modul de înregistrare al pașilor, distanței parcuse. Se vede că acum este o localizare de tip dual-band, mult mai precisă. Totuși, mi se pare a fi cu 5 – 10% mai optimist față de distanța parcursă în mod real, oricum mai bine față de 15 – 20% la Watch GT2.
Watch 3 Pro recunoaște automat ce activitatea este desfășurată și te invită să deschizi o sesiune, de la alergat la sală sau în aer liber, până la sesiuni de înot în bazin și la bicicleta eliptică. Sunt 85 de moduri customizate ce sunt grupate în 6 categorii: Extrem, Plăcere, Fitness, Accatic, Jocuri cu mingea și Sporturi de iarnă. Sunt 100 de moduri de lucru, 19 din categoria profesională, 12 din exterior și 7 activități derulate la interior. De fapt, au adus partea de fitness cunoscută de la seria Watch GT.
Interfața HarmonyOS 2.0 pe Watch 3 Pro;
Conectivitate
Are Wi-Fi în standardele b/g/n pe 2.4 GHz, bluetooth 5.2, NFC, o sumedenie de senzori (accelerometru, barometru, giroscop, busolă, senzor geomagnetic, senzor optic pentru măsurarea ritmului cardiac, termometru).
Se conectează cu Huawei Health, iar datele înregistrate pot fi sincronizate cu Google Fit. Poți conecta smartwatch-ul cu orice smartphone ce rulează de la Android 6 spre software-ul mai noi și cu iOS 9 spre iterațiile mai recente.
Huawei Health o găsiți în Play Store, App Store sau AppGallery – preinstalat pe smartphone-urile Huawei. Sincronizarea datelor se face așa cum te aștepți, rapid etc.
Smartwatch-ul are suport pentru eSIM, dar nu am testat această funcție. Nu avea rost să fac un abonament dedicat la Orange pentru doar câteva zile, dar am înțeles de alți prieteni că funcționează fără probleme. Este suport pentru Orange, dar și pentru Vodafone. L-aș cumpăra pe Watch 3 și aș activa partea de eSIM.
O altă funcție pregătită pentru viitorul apropiat – plăți prin NFC, probabil prin Huawei Pay. Din păcate, nu am clar un orizont de timp pentru când va fi implementat, cât de curând a spus echipa Huawei România.
Autonomie
Bateria de 790 mAh se încarcă la 10W, iar în pachet se află un dock magnetic pe USB. Poți încărca ceasul cu orice pad de încărcare wireless, inclusiv de la un alt smartphone ce suportă încărcare wireless reversibilă.
De la 0 – 20% are nevoie de 10 minute, iar în modul Smart – Huawei afirmă că oferă 15 ore de autonomie (dacă nu prea-l folosești, cu siguranță – da).
Huawei afirmă că în modul Smart se duce de la 3 – 5 zile de autonomie, iar când opțiunea Ultra-Long de la baterie este activată atinge și 15 zile de autonomie. Eu l-am testat precum un smartwatch, fără partea de eSIM și aș spune că atinge 2 – 3 zile, fără probleme. Cu Ultra-Long nu prea mai este smartwatch, dar te ajută această funcție când nu ai unde să-l încarci și vrei să ai opțiunea de ceas activată.
Preț
Huawei Watch 3 – de la 1699 lei;
Huawei Watch 3 Pro – de la 1999 lei;
- design și materiale din liga premium (sticlă de safir în partea frontală, structură de rezistență și curea din titaniu, spate din ceramică);
- display superb – luminozitate ridicată, lizibil și sub acțiunea razelor de soare;
- suport pentru eSIM, Wi-Fi, bluetooth 5.2, NFC, localizare de tip dual-band;
- interfața ușor de parcurs, funcționează superb la nivel de UI; autonomie ok, dar și multiple opțiuni pentru cei dornici să sacrifice din funcțiile smart.
- nu sunt încă aplicații dedicate în AppGallery care să-i sporească funcționalitatea;
- soluția de plată prin NFC nu a fost încă activată.
Huawei Watch 3 Pro este un smartwatch premium ce impresionează prin modul în care arată, prin materialele utilizate, dar și prin funcțiile încorporate. Mi se pare a fi un Watch GT ce trece la un nivel superior.