Este al doilea review pe termen lung după cel realizat pentru Vivo X80 Pro. Huawei Watch GT Runner este smartwatch-ul pe care-l folosesc de prin mai / iunie 2022. L-a înlocuit pe Huawei Watch GT3

Am ales GT Runner dintr-un motiv pe cât se poate de simplu și subiectiv, prefer un smartwatch cu cadran negru în fața unui cu marginile argintii. Mi se pare că-l pot potrivi mai ușor cu diverse curele etc. Plus că GT Runner are mare parte din funcțiile lui Watch GT3. 

Huawei Watch GT Runner

Nu am informații mai recente, dar la un moment dat îmi amintesc că Huawei era lider pe piața de wearables la nivel local cu peste 35% marketshare. Nu am informații actualizate, dar în continuare cred că au vânzări destul de bune pe această nișă. Sunt mereu lansate produse noi. Spre exemplu, după recenzia lui Huawei Watch GT Runner o să scriu impresiile formate de Huawei Watch GT3 SE. 

Specificații

Smartwatch

Date
tehnice
Huawei Watch GT RunnerHuawei Watch GT3
Data de
lansare
Noiembrie 2021Octombrie 2021
EcranAMOLED de 1.43 inci cu rezoluție 466 x 466 pixeli, 46mm, sticlă în partea frontală, structură de rezistență din plastic și spate din plastic, certificare 5ATM și IP68 în ce privește contactul cu apa și prafulAMOLED de 1.43 inci cu rezoluție 466 x 466 pixeli, 46mm, 326 ppi, aspect 1:1, partea frontală din sticlă, structură de rezistență din oțel inoxidabil și partea spate din plastic, certificare 5ATM pentru contactul cu apa;
ProcesorARM Cortex-M de tip quad-coreARM Cortex-M de tip quad-core
Memorie32 MB RAM și 4 GB stocare32 MB RAM și 4 GB stocare
Sistem de o
perare
HarmonyOS 2.0

Se conectează cu smartphone-urile ce rulează HarmonyOS 2.0, Android 6 sau iterațiile mai noi sau iOS 9 sau versiunile software mai recente;
HarmonyOS 2.0

Se conectează cu smartphone-urile ce rulează HarmonyOS 2.0, Android 6 sau iterațiile mai noi sau iOS 9 sau versiunile software mai recente;
ConectivitateBluetooth 5.2, NFC, localizare single band GPS, GLONASS, BDS
Bluetooth 5.1, GPS dual-band cu localizare prin GPS, GLONASS, BDS, GALILEO și QZSS
AlteleAccelerometru, girometru, senzor pentru monitorizarea ritmului cardiac, barometru, busolă, măsoară nivelul de oxigen din sângeAccelerometru, girometru, senzor pentru monitorizarea ritmului cardiac, barometru, busolă, măsoară nivelul de oxigen din sânge și temperatura corpului
Baterie455 mAh și autonomie de până la 14 zile, încărcare wireless la 10W455 mAh și autonomie de până la 14 zile
Greutate38.5 gr. 42.6 gr.
Dimensiuni46.4 x 46.4 x 11 mm45.9 x 45.9 x 11 mm

Design 

Coroana rotativă are feedback haptic

În pachet pe lângă smartwatch mai găsiți și cablul de încărcare, pad de încărcare wireless dedicat ce-l alimentează la 10W (ceasul se încarcă wireless pe orice pad de încărcare cu tehnologie Qi, îl poți încărca și de la telefon etc), ghid cu instrucțiuni de utilizare și două curele, una cu dimensiuni de 122 x 22 mm și alta cu 107 x 22 mm. 

Mă rog, se potrivește cu curelele de 22mm, cele concepute pentru smartwatch-uri de 46mm (Watch GT3 și GT3 Pro). Să nu cumpărați cele pentru ceasuri de 42mm, pentru că nu se potrivesc la nivel de telescop. 

Ceasul are sticlă în partea frontală, structură de rezistență din plastic și spate din plastic. Nu avem oțel inoxidabil precum la Watch GT3 pentru carcasă sau alte materiale care să imprime ideea de produs premium. Totuși, eu nu l-am simțit neapărat inferior lui Watch GT3. Da. Watch Runner este un ceas mai ieftin și de aici concesiile făcute. 

În cele peste 9 luni de utilizare a trecut cu brio prin tot felul de scenarii, de la apa Mării Mediterane și până la sesiuni prelungite în bazinul de înot. L-am folosit aproape zi de zi și carcasa sa se ține bine în continuare. 

Marginile display-ului sunt negre, de fapt cu excepția display-ului, întregul ceas este îmbrăcat în negru, inclusiv brățările din pachet. Asta îl ajută să imprime o ușoară notă de eleganță. Am fost întrebat de multe ori ce smartwatch am la mână și nu știu de ce, dar am impresia că majoritatea se gândeau la alte modele. 

Îmi place designul său ușor minimalist. Nu are un cadran cu numere imprimate pe carcasă și am apreciat cumva asta. În partea dreapta are un buton rotativ și altul clasic. Pe partea spate se află senzorul pentru monitorizarea ritmului cardiac. Navigația în interfață se face prin gesturi swipe. 

Una peste alta, descoperiți în galeria de imagini ce însoțește articolul cum arată Huawei Watch GT Runner după luni bune de utilizare intensivă. Are structură din plastic, dar nu mi-a dat impresia de ieftin. De fapt, până să scriu review-ul, nici nu aveam habar din ce este realizat la interior. 

Ecran și sunet

Ecranul este luminos și are unghi de vizualizare larg

Folosește un AMOLED de 1.43 inci cu rezoluție 466 x 466 pixeli, de aici reies aproximativ 326 ppi. Este un display acoperit cu sticlă și destul de luminos. Luminozitatea am setat-o pe Automat și nu mi-am bătut capul. Își păstrează lizibilitatea și sub acțiunea razelor de soare. 

Am încercat să măsor luminozitatea display-ului cu un luxmetru. Nu am găsit o față de ceas care să fie albă în proporție de măcar 70 – 80%. De aceea nu o să prezint valoarea obținută, este complet irelevantă. Vă asigur că este un display AMOLED cu rată de refresh la 60Hz ce impresionează la capitolul culori și luminozitate. Arată într-un mare fel, iar la puncte PRO aș nota și răspunsul prompt dat în preluarea comenzilor de către display-ul cu input tactil. 

Sunetul cade în sarcina unui difuzor aflat în lateral dreapta, între cele două butoane fizice. Am măsurat 79.8 dB la aproximativ 10 cm distanță cu un sonometru. Da. Mi-aș fi dorit să se audă ceva mai tare, Watch GT3 mi s-a părut a avea un difuzor mai puternic. L-am folosit de câteva ori în mașină și dacă făceam efort serios îl înțelegeam pe interlocutor, cumva să am ceasul la maxim 30 – 40 cm distanță de ureche. 

Da. Nu aș cumpăra un smartwatch fără difuzor. Nu este neapărat o funcție pe care o folosesc în continuu, am de obicei smartphone-ul în apropiere. Totuși, apreciez că atunci când primesc un apel, să nu caut telefonul și să preiau apelul imediat pe ceas, iar un difuzor mai puternic l-ar fi ajutat când vorbești pe stradă sau în mașină. Pentru acasă este suficient de bun. 

Hardware, sistem de operare, aplicații și funcții 

Interfața este simplă și ușor de parcurs

Folosește un procesor ARM Cortex-M de tip quad-core, 32 GB RAM și 4 GB stocare. Rulează HarmonyOS 2.0. Nu-i trebuie cine știe ce specificații pentru că este doar un smartwatch și nu vei pune aplicații sau jocuri care să-l solicite la maxim. 

După cum spuneam, rulează HarmonyOS 2.0 – interfață dezvoltată de către Huawei, în varianta pentru ceasuri. Spre a conectat ceasul la un smartwatch cu Android sau iOS este nevoie de aplicația Huawei Health ce necesită accesul la o serie de funcții de pe smartphone (notificări, apeluri, mesaje etc). Sunt cerințele pe care orice smartwatch le are spre a prelua notificările de pe telefon. 

A primit update software de-a lungul timpului și firmware-ul a fost constant îmbunătățit. Huawei nu a uitat de ceasul său și a încercat mereu în a-l face mai bun. 

Interfața ceasului este ușor de parcurs. Sunt o sumedenie de fețe pentru ceas. Cred că în Huawei Health veți găsi câteva sute. Am tot făcut scroll și în continuu se reîncărcau, mă refer la cele oferite gratuit. Sunt unele și cu plata. Preferata mea este Speedometer / Vitezometru, dar mai sunt o sumedenie care-mi plac și pe care le mai instalez din când în când. Când vreți fețe noi pe ceas, apelați la Huawei Health. 

Cu swipe de sus în jos ai acces la setările rapide. Sunt câteva scurtături: Setări, Scurgeți (emite un sunet puternic ce elimină eventualele picături de apă din difuzor), Găsește-mi telefonul, Nu deranjați, Alarmă și Ecran aprins. 

Setările propriu-zise sunt împărțite în: 

  • Bluetooth;
  • Față de ceas și ecranul principal;
  • Carduri personalizate;
  • Afișaj și Luminozitate;
  • Sunete și vibrații;
  • PIN;
  • Accesibilitate;
  • Buton jos (aloci ce vrei să facă al doilea buton din lateral dreapta);
  • Setări antrenament;
  • Sistem și actualizări;
  • Despre. 

Cu swipe de la bază în sus veți avea acces la notificări (apeluri, mesaje etc). Cu swipe de la stânga spre dreapta sau invers, vei naviga printre diferite carduri cu informații, carduri pe care le poți personaliza în funcție de preferințe (Vreme + control al playlist-ului, Puls, Plus în repaus etc). 

Interfața lui Huawei Watch GT Runner

Butonul din lateral dreapta sus are și o coroană rotativă cu feedback haptic. De acolo poți alege să pornești un antrenament, să afli informații despre puls, somn, nivel de oxigen din sânge. Aici sunt și funcțiile de barometru, busolă, Alarmă, Temporizator, Hărți Petal etc. 

Măsoară distanța parcursă, nivelul de oxigen din sânge, analizează somnul. Nu are senzor pentru temperatura de la încheietură, așa cum are Watch GT3. Măsurătorile se potrivesc în mare parte cu cele înregistrate de către smartphone. Huawei avea înainte tendința să arate o distanță mai mare față de cea reală, dar și-au calibrat produsele între timp. Recunoaște o sumedenie de activități de la cele clasice precum alergat, mers și până la golf, înot în bazin, sărit coarda etc. Sunt zeci și zeci de moduri integrate. 

Huawei Wallett nu este disponibil în țara noastră și din păcate nu există nicio soluție de plată cu ceasul. 

Are acces și la o galerie de aplicații. Nu sunt așa multe, dar printre cele mai interesante aș aminti de easyCalendarGT, myTunerRadio, Petal Maps, Hue Essentials (setezi luminile Philips Hue după ceas), Focus To-Do. Din păcate, nu așa multe și nici chiar așa interesante. Totuși, sper ca Huawei să aducă și alte aplicații și să-l transforme într-un market adevărat. De când am testat Watch GT3 nu s-a schimba mare lucru. 

Pe de altă parte, există sincronizare cu Strava și Komoot. 

Huawei Health este o aplicație bine pusă la punct și cu multe opțiuni. Ecranul de start oferă informații legate de distanța parcursă și minutele de activitate, dar aici sunt scurtături și spre exercițiile înregistrate, ritmul cardiac, greutate (utilizatorul actualizează greutatea), somn, stres etc. Secțiunea Exerciții fizice oferă o sumă de planuri pe care le poți activa și de care poți încerca să te ții spre a îmbunătăți condiția fizică. 

Descoperă te duce spre sincronizarea cu Komoot și Strava. Dispozitive îți aduce informații legate de ceasul conectat, acces spre galeria de aplicații, fațete de ceas. Eu este ultima secțiune din aplicații și aici introduci date persoanel (înălțime etc), dar poți să verifici și ce actualizări sunt etc. 

Preia apelurile și mesajele primite pe smartphone. Și nu am sesizat să aibă probleme de vreun fel în acest proces. 

Huawei Health & Huawei Watch GT Runner: 

Conectivitate

În lateral dreapta se află difuzorul smartwatch-ului

Se conectează cu smartphone-ul prin bluetooth. Are bluetooth 5.2, localizare single band. Prin alte părți am citit că ar fi dual-band, dar dacă ar fi avut sunt sigur că Huawei ar fi evidențiat asta. 

Are o sumedenie de senzori și aici m-aș referi la accelerometru, barometru, senzor pentru monitorizarea ritmului cardiac, busolă etc. Măsoară și nivelul de oxigen din sânge. 

Nu are neapărat cei mai noi senzori în domeniu, dar funcționează așa cum te-ai aștepta. Analiza somnului mi se pare destul de exhaustivă și peste ceea ce găsești în alte părți. 

Autonomie

Bateria de 455 mAh se încarcă wireless la 10W

Bateria de 455 mAh se încarcă la 10W printr-un pad wireless. Folosesc unul Huawei de 20W și nu am avut probleme legate de supraîncălzire și alte nebunii. Mi s-a mai întâmplat în trecut. Cred că-l ajută spatele din plastic, ce nu opune rezistența la transferul de energie electrică spre acumulator. 

Autonomia este de aprox. 9 – 10 zile în modul în care-l folosesc eu. Nu folosesc funcția de GPS așa des și nici nu stau să-l butonez în continuu. Este la mână fără AOD aplicat, îl folosesc și pe timp de noapte. Cred că pot fi obținute cele 14 zile la o utilizare ceva mai light. 

Oricum este bine față de alte ceasuri ce abia trec testul a 1 / 2 zile. Am plecat în concediu în Creta și nu am avut nevoie să-l încarc. Trece și câte o săptămână fără să-l pun pe charging pad. 

Preț

Huawei Watch GT Runner – 855.99 lei la evoMAG.

Huawei Watch GT Runner
4.4 / 5 Gadget Score
Pro
  • design ce mizează pe simplitate, coroană rotativă cu feedback haptic ce te face să navighezi prin intefață;
  • display luminos și cu culori bine redate;
  • interfață simplă, ușor de parcurs și stabilă;
  • Huawei Health cu sute de fațete pentru ceas, câteva aplicații și funcții de tracking avansate;
  • automonie mare;
Contra
  • lipsă Wi-Fi;
  • puține aplicații în store;
  • lipsă plată NFC;
  • lipsă eSIM;
Concluzii

Huawei Watch GT Runner este un ceas de fitness excelent. De partea sa se află experiența de utilizare, display-ul luminos, autonomia, dar și aplicația Huawei Health și toată tehnologia pe care compania chineză a pus-o pe partea de analiză a somnului, măsurare a ritmului cardiac etc.

Sunt și neajunsuri, iar aici m-aș referi la magazinul mic de aplicații sau lipsa unei funcții de plată prin Huawei Wallett ce nu a ajuns în țara noastră și trebuie să recunos că nu am nici cea mai vagă ideea dacă va sosi vreodată.

Design
Hardware
Software
Autonomie
Pret / Specificatii